EVROPSKI NASLOV TUDI SLOVENSKI: Oblak z izjemnim Griezmannom do prve klubske lovorike

Šport

Nogometaši madridskega Atletica so zmagovalci evropske lige. V finalu v Lyonu so premagali Marseille s 3:0 (1:0). Za Atletico, pri katerem je slovenski reprezentančni vratar branil vso tekmo, je to tretji naslov v tem tekmovanju v zadnjih osmih letih, za Oblaka pa prva evropska klubska lovorika.

Oblak je v tretjem poskusu le prišel do prve evropske klubske lovorike. Potem ko je v sezoni 2013/14 že igral v finalu nogometne evropske lige z Benfico in dve sezoni pozneje v finalu lige prvakov z Atleticom Madridom, je zdaj tudi po levjem deležu francoskega reprezentanta Antoina Griezmanna le osvojil tako želeni naslov.

Tako je postal drugi slovenski nogometaš z evropsko lovoriko, pred njim jo je imel le nekdanji selektor Slovenije Srečko Katanec, ki je v sezoni 1989/90 s Sampdorio v finalu takratnega pokala pokalnih zmagovalcev po podaljšku premagal Anderlecht.

Francozi so prvi polčas sicer začeli precej podjetno, bili konkretnejši in odločnejši ter že v četrti minuti zapravili prvo lepo priložnost, ko se je Valerien Germain znašel praktično sam pred Oblakom, a žogo poslal čez gol.

Antoin Griezmann (v sredini)

Nadaljevanje sicer ni ponudilo posebnih nogometnih užitkov, zato pa je Antoine Griezmann v 21. minuti takoj kaznoval napako Francozov, ki so izgubili žogo na svoji polovici, tako da je francoski napadalec prišel sam pred Steva Mandandaja in zanesljivo zadel za 1:0.

Tudi do konca polčasa ekipi praktično nista ogrozili enih ali drugih vrat, je pa Marseillov trener Rudi Garcia moral že v 32. minuti zamenjati ne popolnoma pripravljenega Dimitrija Payeta, ki je zaradi poškodbe v solzah predčasno končal tekmo. Zamenjal ga je Maxime Lopez.

Diego Simeone

V 49. minuti so Španci, ki jih zaradi kazni tokrat ni vodil Diego Simeone, podvojili prednost v deževnem Lyonu. Griezmann se je lepo odkril v kazenskem prostoru, prišel do žoge in jo spodkopal čez Mandandaja za 2:0. V 53. minuti je Diego Godin po kotu z glavo le za nekaj centimetrov zgrešil vodstvo s 3:0.

V 81. minuti so znova po dolgem času zagrozili Francozi, ko je z glavo poskusil Konstantinos Mitroglou, a je žoga po njegovem strelu le oplazile zunanji del vratnice. V 89. minuti pa so Španci postavili piko na i zmagi, ko je Gabi zadel malce z desne strani z dobrih desetih metrov.

In slavje se je lahko začelo.

Deli novico: