GORICI ZAČELI Z IZVAJANJEM SKUPNIH PROJEKTOV: Kaj bodo pridobili Goričani?

Goriška

Na novogoriškem Trgu Evropa so danes s prireditvijo pospremili začetek izvajanja projektov v okviru celostnih teritorialnih naložb, ki so jih pripravili v Evropskem združenju za teritorialno sodelovanje na Goriškem (EZTS-GO). Prireditve se je kot osrednji govornik udeležil predsednik republike Borut Pahor.

Tako so obeležili začetek izvajanja pilotnih projektov Čezmejni naravni park Soča-Isonzo in Vzpostavitev čezmejne mreže zdravstvenih storitev Zdravstvo-Salute, ki se sofinancirata v okviru programa sodelovanja Interreg V-A Italija-Slovenija 2014-2020. Obenem je to doslej edini evropski primer izvajanja celostne čezmejne strategije v okviru kohezijskih politik.

Na pomen EZTS GO je v svojem nagovoru opozoril tudi Pahor. Ob tem, da prihodnost EU ni gotova in da se lahko zgodi, da bodo nekatere države v jedrni skupini, druge pa ne, bo imela čezmejna organizacija po njegovem prepričanju vidno in pomembno vlogo.

"Prav zaradi težkih nalog, ki nas čakajo, in če bi se želeli bistveno bolj zbližati, kot se, ne samo preko teh konkretnih projektov, ki jih bomo danes pozdravili na pot, ampak v širši viziji, ki zadeva somestje z nekaterimi posebnimi pravicami, ki jih ne druga mesta ne regije nimajo, potem nas čaka trdo delo," je dejal predsednik republike.

Goriška potrebuje neko skupno čezmejno vizijo, je še dejal Pahor, vanjo pa sodi tudi že večkrat predlagana ekonomska cona. Za pomoč pri oblikovanju take cone je predsednika države zaprosil tudi predsednik EZTS GO Robert Golob.

Dogodka so se udeležili tudi predstavniki študentov mednarodnih odnosov in diplomacije Univerze v Trstu in dijaki Gimnazije Nova Gorica, ki gosti sekcijo Evropskega mladinskega parlamenta.

Namen projekta Soča-Isonzo je sicer vrniti reko mestom na območju in ovrednotiti njeno naravno bogastvo z boljšo dostopnostjo in večjo privlačnostjo območja za aktivni turizem. Obenem želijo oblikovati prepoznavno znamko za učinkovitejšo komunikacijo, s katero bodo lahko nagovorili tudi tuje obiskovalce. V okviru projekta bodo zgradili skupno čezmejno omrežje sprehajalnih in kolesarskih poti in čezmejni mestni park, s čimer naj bi območje postalo privlačnejše v očeh obiskovalcev in turistov. Prav tako se bodo izboljšali tudi pogoji za trajnostno mobilnost prebivalcev.

Cilj projekta Vzpostavitev mreže čezmejnih zdravstvenih storitev je izboljšati dostopnost in kakovost zdravstvenih ter socialnih storitev na čezmejnem območju prek pilotnega povezovanja storitev in ustanov, ki sodelujejo v projektu. Gre za bolnišnico v Šempetru pri Gorici, Zdravstveni dom Nova Gorica, Psihiatrično bolnišnico Idrija, ter italijansko ustanovo Azienda per l'Assistenza Sanitaria n.2 Bassa Friulana - Isontina.

V okviru projekta bo vzpostavljena mreža za izmenjavo obstoječih odličnosti storitev na dveh območjih ter za iskanje skupnih odgovorov na zdravstvene potrebe prebivalcev in za inovativno načrtovanje storitev. V projektu se bodo oblikovale čezmejne skupine zdravstvenih delavcev za delo na področju duševnega zdravja, avtizma in fiziološke nosečnosti. Vzpostavljen bo tudi skupni center za naročanje, s čimer se bo pacientom omogočil dostop do zdravstvenih storitev v Sloveniji in Italiji.

Za vsakega izmed projektov je namenjenih pet milijonov evrov, zaključeni pa morajo biti do konca tega večletnega obdobja EU, torej do leta 2021.

Deli novico:

curlo |  30 .11. 2017 ob  09: 23
@goričan...dice il sagio: " fra il dire e il fare c'e in mezzo il mare"....to velja še posebno za našo visoko politiko in njene pokončne in neizmerljivo poštene predstavnike.
goričan |  28 .11. 2017 ob  16: 58
Naj že enkrat začnejo graditi te projekte, torej brv čez Sočo pri kajak centru in kolesarke povezave po regiji, ne pa samo se kazat pred kamero in prirejat srečanja o tem projektu.
DEJANJA!!!!