GORIŠKA KRIMINALNA ZDRUŽBA NA SODIŠČU: Dva sta se že rešila s pogojno kaznijo

Kronika

Na Okrožnem sodišču v Novi Gorici se je s predobravnalnim narokom začelo sojenje kriminalni združbi, osumljeni preprodajanja prepovedanih drog na Goriškem. Dva osumljena sta priznala krivdo in danes tudi že dočakala razglasitev sodbe, eden krivde ni priznal, dvema izmed peterice osumljenih pa so preložili predobravnalni narok.

Osumljena Aljaž Gašparin in Marko Mišigoj sta krivdo danes priznala. Obema je državna tožilka Darja Špacapan ponujala pogojne kazni, kar sta tudi sprejela.

Gašparin je bil na predlog tožilke obsojen na tri mesece zaporne kazni oziroma dve leti in šest mesecev pogojne kazni. Sam je ob priznanju krivde povedal, da je po eni strani zadovoljen, da so ga prijeli, saj se je "v tem času spravil v red, zaradi mamil pa bi skoraj izgubil kmetijo in družino". Na mesec dni zapora oziroma leto dni pogojne kazni pa je bil obsojen Mišigoj.

Za osumljena Sašo Miklavčiča in Reka Ličino bodo predobravnalni narok pripravili prihodnji ponedeljek. Prvi je danes odsoten zaradi prisostvovanja drugi sodni obravnavi. Ličina pa je ta vikend zamenjal svojega zagovornika, sedaj ga bo branil Franci Matoz, zato ni bilo še dovolj časa za pripravo njegove obrambe.

Dubravko Ličina pa krivde danes ni priznal. Sodnik Goran Klavora je tako odločil, da bodo počakali še na drugi preobravnalni narok, ki ga bodo izvedli prihodnji teden, in v primeru nepriznanja krivde nadaljevali skupno obravnavo.

V začetku lanskega septembra so novogoriški kriminalisti v sodelovanju z italijanskimi orožniki iz Nabrežine in s kriminalisti uprave kriminalistične policije v dalj časa trajajoči preiskavi razkrili kriminalno združbo, ki se je ukvarjala s prodajo prepovedanih drog na območju Slovenije in Italije, so tedaj povedali na Policijski upravi (PU) Nova Gorica.

V zaključni policijski akciji, ki je potekala na območju PU Nova Gorica in Italije, je sodelovalo več kot 70 kriminalistov, policistov, policistov specialne enote policije, več policistov s psi za iskanje prepovedane droge in italijanski orožniki. Opravili so 16 hišnih preiskav prostorov in osebnih avtomobilov ter pet osebnih preiskav. Pri hišnih in osebnih preiskavah so poleg prepovedane droge zasegli tudi gotovino, več telefonov, računalnike in druge predmete, za katere sumijo, da so jih osumljenci uporabljali pri izvrševanju kaznivih dejanj.

Preiskovalni sodnik je po zaslišanju zoper tri osumljene odredil pripor. Osumljeni so po mnenju novogoriških kriminalistov člani dobro organizirane kriminalne združbe, ki je prodajala kokain na območju Nove Gorice in Italije. S preiskavo so po navedbah policije ugotovili, da je kupcem na območju Nove Gorice prepovedano drogo prodajal 62-letnik. Ta jo je prodajal 33- in 35-letniku, ki sta drogo prodajala naprej.

Deli novico: