HRVAŠKA SE BO ODZVALA ŠE PRED IZTEKOM ROKA: Ponovili bodo stališče

Svet

Hrvaško zunanje ministrstvo je za STA potrdilo, da se bodo v torek, ko se izteče rok Bruslja za odgovor, pisno odzvali na slovensko pritožbo Evropski komisiji glede arbitraže. Kot so pojasnili, bodo ponovili stališče, da Hrvaška z zavračanjem lanske odločitve arbitražnega sodišča o določitvi meje med Hrvaško in Slovenijo ne krši prava EU.

Hrvaška bo argumentirano odgovorila na vse slovenske navedbe ter predstavila stališče, da s svojim nesprejemanjem in neizvajanjem arbitražne sodbe ne krši prava EU, so poudarili v odgovoru na vprašanje STA ter ponovili znano stališče, da je arbitražna sodba rezultat arbitražnega postopka, ki ga je Slovenija kompromitirala in mu odvzela verodostojnost.

Evropska komisija je pozvala Hrvaško, naj do 17. aprila pošlje pisni odziv na slovensko pismo glede tožbe proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med državama, ki je bilo komisiji posredovano 16. marca v okviru 259. člena lizbonske pogodbe. Evropska komisija je predvidela tudi ustno obravnavo, ki naj bi v Bruslju 2. maja potekala na strokovni ravni in za zaprtimi vrati.

Vsebina slovenskega pisma za zdaj ostaja zaupne narave. Po doslej razkritih informacijah naj bi pismo vsebovalo povsem konkretne kršitve evropskega prava zaradi hrvaškega zavračanja arbitražne sodbe o meji med državama, s tem pa tudi vse elemente tožbe. Hrvaška naj bi kršila načela pravne države ter kršila schengenska in skupna ribiška pravila.

Slovenija namerava ne glede na odziv komisije primer po treh mesecih prepustiti sodišču EU.

Deli novico:

@@Izolan  |  17 .04. 2018 ob  08: 45
-1
Od leta 2000 plačujem davke...
@Izolan |  17 .04. 2018 ob  07: 38
-1
res si naiven da bo EU ali kdo drugi urejal mejo med drzavama,a živiš v pravljici al kaj.
Izolan |  17 .04. 2018 ob  07: 16
Še KOSOVO, bo prej uredil svoje meje...SRAMOTA za EU