HVALOSPEVI ZA SLOVENSKEGA VRATARJA: Najboljši v tem stoletju

Šport

Slovenski nogometni reprezentant Jan Oblak že nekaj sezon blesti v vratih španskega prvoligaša Atletico Madrida in velja za enega najboljših vratarjev sveta. Popravil je mnoge rekorde, o zadnjem se je razpisal španski dnevnik Marca, ki je razkril, da je Oblak v španskem prvenstvu najboljši vratar 21. stoletja. Prejel je namreč najmanj golov.

Oblak je po poročanju Marce vratar, ki je v tem stoletju v španski la ligi prejel najmanj golov. Na 92 tekmah je mrežo nedotaknjeno ohranil na 54 tekmah oziroma na 58,6 odstotka tekem.

Štiriindvajsetletnemu Škofjeločanu v hrbet gleda Belgijec Thibaut Courtois, ki je mrežo nedotaknjeno ohranil na 49,5 odstotka tekem, ki jih je odigral v dresu Atletica. Tretji je nekdanji vratar Barcelone Victor Valdes s 44,4 odstotka.

Oblak je mrežo ohranil nedotaknjeno 54-krat in ga le še ena tekma loči do četrtega z večne lestvice Courtoisa ter štiri do tretjega Angela Rodrigueza. Nekoliko bolj je oddaljen Edgardo Madinabeytia, ki gola ni prejel na 62 tekmah, daleč pred vsemi pa je Abel Resino, ki mu je to uspelo 95-krat. Resino, ki je gol Atletica branil med letoma 1986 in 1995, je leta 1991 mrežo ohranil nedotaknjeno 1275 minut, kar je absolutni rekord.