INCIDENT NA ŠOLI: Učiteljici pisni opomin

Slovenija

Učiteljica v Osnovni šoli Kamnica pri Mariboru je po pisanju časnika Večer grobo obračunala z dvema učencema. Ravnatelj je po navedbah inšpektorata za šolstvo in šport ustrezno ukrepal in delavki izrekel pisni opomin pred odpovedjo delovnega razmerja.

Učiteljica je novembra lani po poročanju Večera, ki se sklicuje na navedbe staršev, grobo zlasala dva učenca šestega razreda in ju z glavama večkrat udarila enega ob drugega. Starši učencev ocenjujejo, da jima je učiteljica prizadejala "hude telesne bolečine, ju ponižala in grozovito prestrašila". Povod za to naj bi bil nemir v razredu.

S primerom so seznanjeni tudi na Inšpektoratu RS za šolstvo in šport. "Izredni inšpekcijski postopek je potekal na podlagi pobude za izredni inšpekcijski nadzor. Obravnavano je bilo domnevno nasilje na šoli s strani učiteljice šole do dveh učencev. Dogodek je bil potrjen, ravnatelj pa je ustrezno ukrepal in delavki izrekel pisni opomin pred odpovedjo delovnega razmerja. Učiteljica se je učencema tudi opravičila," so za STA povedali na inšpektoratu.

"Inšpektor je ravnatelju izrekel ukrepe v skladu s svojimi pristojnostmi, ki jih je ravnatelj sprejel, zato je bil postopek nadzora tudi ustavljen. Pobuda je bila odstopljena tudi policiji, ki po naših informacijah prav tako vodi svoj postopek v skladu s svojimi pristojnostmi," so še dodali.

Na Okrožnem državnem tožilstvu v Mariboru so po navedbah Večera prejeli ovadbo zoper dve osebi, zadeva pa se trenutno nahaja v fazi zbiranja obvestil. "Smo seznanjeni s predmetno zadevo, vendar pa državno tožilstvo ne more podati informacij o konkretnem predkazenskem postopku, ker je ta še v teku ter bi razkritje zahtevanih podatkov lahko škodovalo interesom in tajnosti postopka ter zasebnosti oseb," je povedala namestnica vodje tožilstva Januša Kušar Rotman.

Lani 94 očitanih nasilnih ravnanj

V letu 2017 je Inšpektorat RS za šolstvo in šport vodil postopke v zvezi s 94 očitanimi nasilnimi ravnanji, od tega je bilo 41 primerov takšnih, kjer se je nasilje očitalo strokovnim delavcem. V 17 primerih naj bi šlo za fizično nasilje, v ostalih za psihično nasilje. Od tega je bilo potrjenih pet primerov fizičnega nasilja in štirje primeri psihičnega nasilja.

"V zvezi s temi podatki je treba vedeti, da so to zadeve s katerimi smo seznanjeni (smo prejeli pobudo ali nam je bila zadeva odstopljena), ne razpolagamo pa s podatki drugih institucij, ki so obravnavale primere nasilja v šolah (npr. policija, zagovornik načela enakosti)," so izpostavili na inšpektoratu.

Dodali so, da ima v primeru nasilja na šolah šola dolžnost, da sproži mehanizme znotraj šole (vzgojno ukrepanje, svetovalne storitve, razgovori s starši, preventivne aktivnosti, ...). V primeru, da gre za sum kaznivega dejanja, pa mora obvestiti tudi policijo. Sankcije izreka delodajalec, torej ravnatelj.

Deli novico:

Mariopir |  26 .02. 2018 ob  08: 25
Ma ke budale. Če ne bi učenca razgrajala, do tega ne bi prišlo. Logika, a?
Pravilno |  25 .02. 2018 ob  19: 53
Glede na to kaj se dogaja, ko učitelji ne smejo niti a rečt, učencipa jim je***o vse po spisku, se jih lotevajo fizično in psihično, se mi ne zdi nič čudnega pa tudi obsojam jo ne.

Se je za vprašat zakaj je do tega prišlo. Vsi smo ljudje in vsi imamo točko kjer naši živci popustijo.
Vem za enega učitelja, ki je leta nazaj končal 3x v Idriji zaradi učencev,ki so ga načrtno "khm" v glavo.
Na koncu je nehal učit, pa je bil dober učitelj, tako strokovno kakor po duši.

Je čas, da se starši malo zavedajo, da njihovi angelčki pa niso vedno le to in jih primejo kakor se spodobi.
Bo takom manj takih dogodkov pa mogoče bodo fantki postali moški, ne pa deklice.
FIKA |  25 .02. 2018 ob  18: 58
11
Po izkušnjah mislim da je učiteljica kar prav naredila. Še malo bodo kar starši narekovali učiteljem ocene za sinčke.
Tovarišica |  25 .02. 2018 ob  17: 15
12
IMA VSO MOJO PODPORO! Oblast pa si zatiska oči o tem v katero smer gredo stvari s tem "ničelnim nasiljem" nad otroki!

Pred leti je bilo takšno ravnanje v šoli nekaj samoumevnega, zato so bili "izgredi" v razredu prej izjema kot pravilo in vsi v razredu so se po večini obnašali spoštljivo do vzgojiteljev!
Še premalo |  25 .02. 2018 ob  15: 55
10
ju je.
Vladoiu |  25 .02. 2018 ob  14: 42
13
Pred tridesetimi leti sem tudi jaz v sedmem razredu pred celim razredom dobil klofuto od učiteljice biologije. Nisem povedal staršem, ker bi jih doma dobil še več. Nisem zameril učiteljici, ker je bila najbolj seksi tršica na šoli....
Žalostno |  25 .02. 2018 ob  13: 25
-9
Grozno je, da toliko ljudi misli da je fizično nasilje (kar ena cez rit je) ok.
Hah |  25 .02. 2018 ob  13: 09
11
Zadnjič mi je pedagoski dekavec iz okolice Bistrice povedal da se uv nekaterih šolah učiteljice bojijo učencev in pred njimi po tudi bežijo. Permisivna vzgoja nas je pripeljala do tega da otroci in starši z odvetniki ustrahujejo učitelje , ki se morajo zagovarjat pred inšpektorji za šolstvo. Kaj bo s temi otroci ki poznajo le pravice dolžnosti in spoštovanja pa nič si ne morem misliti. Koga bodo starši tožili ko bodo ti prepotentni in divjaski otroci prišli v puberteto in se do njih vedli tako kt so vajeni - brez dolžnosti in spoštovanja , s pravicami da delajo kar se jim zljubi .
milojka |  25 .02. 2018 ob  12: 53
10
kdaj se bosta mulca učiteljici upravičila,neuspešna vzgoja staršev.


Jernej |  25 .02. 2018 ob  12: 39
Še bolj poveličujte pravice otrok, ja, ker jih imajo premalo... Pa da ne bo pomote: OBSOJAM ravnanje te učiteljice in je prav, da bo sankcionirana. A članek je napisan tako, da bodo mulci spet mislili, da si lahko dovolijo vse, pa jim nihče nič ne more... Prav bi bilo, da se napiše tudi, kaj sta fanta počela, da se je učiteljici utrgalo, pa da se napiše, kakšno je nasploh njuno vedenje, pa da se napiše, kakšni vzgojitelji so starši teh otrok... Eni starši krivijo cel svet, če gre njihovim angelčkom kaj narobe... Za učiteljico pa - takšna oseba ne spada v šolo!