INVESTITORSTVO DRUGEGA TIRA NOVEMU PODJETJU: Ministrica do konca leta pričakuje odločitev o zaledni državi

Slovenija

Potem ko je vlada na današnji seji prenesla invetitorstvo projekta drugi tir na podjetje 2TDK, je za začetek del potrebna le še potrditve investicijskega programa, so sporočili iz projektnega podjetja. Infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek je danes izrazila željo, da bi vlada to storila v roku meseca dni.

Bratuškova je po seji vlade pojasnila, da je vlada danes odločila, da se na 2TDK prenese še zadnja pogodba iz direkcije za infrastrukturo. Ta pogodba se nanaša na pripravljalna dela, ministrica pa je ponovila, da je v aneksu o prenosu eksplicitna zaveza izvajalca, da se odpoveduje zahtevku za dodatek v višini 2,5 milijona evrov.

Bomo gradili sami?

Bratuškova je pojasnila tudi, da je bila iz gradiva, povezanega z Madžarsko, umaknjena stopnja tajnosti, zato bodo dokumenti zdaj javno dostopni. Še enkrat je izrazila prepričanje, da je Slovenija po njeni oceni drugi tir sposobna zgraditi sama.

"Če bomo ugotovili, da je sodelovanje ene ali več držav dodana vrednost, sem za sodelovanje, a pod pogoji, ki jih postavi naša država," je bila jasna. Bratuškova si ob tem želi, da bi vlada odločitev glede sodelovanja zalednih držav v projektu sprejela do konca leta.

Po uveljavitvi zakona je družba 2TDK vstopila v postopke javnih naročil, ki jih je začela direkcija, in jih zaključila. Pogodbi za krasoslovni nadzor in popis novoodkritih jam ter predhodne arheološke raziskave na trasi drugega tira je tako z izbranima izvajalcema podpisal 2TDK. Tik pred podpisom je še pogodba za naravovarstveni nadzor in nadzor nad zavarovanimi območji, so dodali v podjetju.

Od uveljavitvi zakona o drugem tiru družba 2TDK že vodi tudi druge postopke javnih naročil. Med drugim je zaključen razpis za koordinatorja za varstvo pri delu, objavljen je tudi razpis za geološki nadzor pri gradnji drugega tira, kjer se je rok za oddajo ponudb sicer že iztekel, rok za oddajo ponudb za izvedbo zunanje kontrole kakovosti pri gradnji dostopnih cest drugega tira pa se izteče 22. oktobra.

Kmalu bosta objavljeni tudi javni naročili za pripravo projektne dokumentacije za izvedbo del in izgradnjo objektov za gradnjo Glinščice, so še pojasnili v 2TDK.

Deli novico:

Eho |  12 .10. 2018 ob  01: 12
Prou kmali bo samo še Titov trg nad vodo.