IZBOLJŠAN REKORD: Primorka najhitreje pretekla do Debelega rtiča (FOTO, VIDEO)

Slovenija

Vipavka Anja Klančnik je danes malo pred šesto uro pritekla na Debeli rtič in s tem za 30 ur izboljšala ženski rekord teka po Slovenski planinski poti. Iz Maribora je na dobrih 600 kilometrov dolgo pot s 45 kilometri pozitivne višinske razlike krenila 2. avgusta ob 6. uri zjutraj.

Štiridesetletna Vipavka je v cilj SPP uspela priteči ob 5.49, kar pomeni, da je za pot potrebovala manj kot 12 dni. "Ženski rekord na tej poti je s časom 11 dni 23 ur 49 minut tako izboljšan za celih 30 ur," so na družbenem omrežju Facebook objavili v Planinskem društvu Vipava.

Ženski rekord SPP je doslej pripadal pokojni ultratekačiči Ruth Podgornik Reš, ki je pot v 12 dneh in pol zmogla leta 2010. Klančnikova je sicer v primerjavi s Podgornikov Reševo odtekla še nekaj dodatnih kilometrov, saj je bil cilj SPP dolgo časa v Ankaranu, a je Planinska zveza Slovenije pred časom v dnevnik transverzale dodala še žig na Debelem rtiču.

Nov rekordni dosežek bi sicer utegnil biti ogrožen že v kratkem. To soboto bo namreč v Mariboru na SPP krenila ta čas ena najboljših slovenskih ultramaratonk Katja Kegl Vencelj.

Absolutni rekord dobrih sedem dni

Aboslutni rekord SPP ima v lasti Marjan Zupančič, ki je za celotno pot leta 2015 potreboval komaj sedem dni, osem ur in deset minut.

Slovenska planinska pot se prične v Mariboru in poteka čez Pohorje in se preko Kamniško-Savinjskih Alp, Karavank, Julijskih Alp ter predalpskih hribovij spusti na Kras ter se konča na Debelem Rtiču ob Jadranskem morju. Tekač oz. pohodnik mora na njej zbrati 80 žigov z vrhov in planinskih koč. Večina planincev dnevnik z žigi dopolnjuje več let, pohodnik pa naj bi jo v enem zamahu zmogel v slabem mesecu dni.

Pop |  14 .08. 2018 ob  18: 56
-1
Svaka cast za tak napor
klok |  14 .08. 2018 ob  16: 51
ke je tekla h migrantam