IZBRALI SO BESEDO LETA 2017: Zmagala je ...

Kultura

V akciji Beseda leta, v kateri je Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) iskal besedo, ki je zaznamovala leto 2017, je zmagala besedna zveza evropski prvaki. Tesno za petami ji je kriptovaluta, tej pa diha za ovratnik arbitraža, so sporočili iz ZRC SAZU.

Kot so še sporočili, je strokovna komisija v sestavi Marko Snoj, Marijan Dović, Petra Svoljšak, Gregor Pobežin, Simona Klemenčič, Slavko Jerič (portal MMC, medijski pokrovitelj akcije) in Agata Tomažič danes še zadnjič sedla za mizo v pisarni predstojnika Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, ki bedi nad akcijo Beseda leta, in staknila glave.

Imela je tudi nalogo izbrati najboljšo pesem, ki je vsebovala vseh deset besed finalistk, se pravi po abecednem redu: anticepilec, arbitraža, drugi tir, evropski prvaki, kriptovaluta, krožno gospodarstvo, lažna novica, nadlegovanje, projektariat in sprava.

Na natečaj je prispelo več kot 20 pesmi, katerih avtoricam in avtorjem je uspelo malone nemogoče: združiti vse te tako raznorodne izraze v smiselno zgodbo, enim bolje, drugim slabše.

Komisija se je strinjala, da je nalogo najbolj mojstrsko opravila Ksenija Bratina v pesmi Besede srca. Članom komisije sta se dobri zdeli tudi pesmi Srčeva pot Polonce Štritof Kosem in Pokalnica Luke Černute. Posebno omembo pa si zasluži pesem tviteraša z vzdevkom Mister Conformista, ki zanjo dobi posebno nagrado. Vse pesmi objavljajo v ZRCalniku.

Kot so še zapisali, glede na to, da so že v prvih dneh novega leta začeli prihajati predlogi za besedo leta 2018 (kriptoklofuta, ošpice), ni dvoma, da bo izbor potekal tudi letos.

Deli novico: