IZREDNE RAZMERE ZARADI CIKLONA: Na prizadeta območja poslali vojsko

Svet

Ciklon Gita je danes dosegel novozelandski Južni otok, zaradi česar so tam v treh okrožjih razglasili izredne razmere. Zaprli so številne šole in tudi ceste. Novozelandska premierka Jacinda Ardern je ob tem sporočila, da so na območja, ki bi bila lahko v ciklonu najbolj prizadeta, poslali vojsko, poroča britanski BBC.

Izredne razmere so razglasili v okrožjih Christchurch, Grey in Buller. Na Južnem otoku so ob tem zaprli številne šole in ceste, navaja BBC. Letalski prevoznik, ki je v državni lasti, je že tudi odpovedal vse lete v in iz prestolnice Wellington, ki sicer leži na Severnem otoku.

Županja Christchurcha Lianne Dalziel je ljudi na nižje ležečih območjih pozvala k evakuaciji. "Pričakujemo, da bodo domovi poplavljeni," je dejala. Prebivalce so oblasti posvarile tudi pred močnimi sunki vetra, ki bi lahko dosegli hitrost do 150 kilometrov na uro.

Novozelandska premierka je ob tem sporočila, da so na območja, ki bi bila lahko v ciklonu najbolj prizadeta, poslali vojsko. Po njenih besedah je v pripravljenosti tudi civilna zaščita v Wellingtonu. "Ljudem še vedno sporočam, naj bodo pozorni na lokalna opozorila in naj pričakujejo težave v prometu. Prosim, samo bodite pazljivi," je po poročanju BBC povedala v parlamentu.

Gita je pretekli teden pustošila po tihomorskih otokih Tonga in Fidži. Na Tongi je bilo poškodovanih več ljudi, uničenih je bilo tudi več zgradb, vključno s poslopjem parlamenta.

Deli novico: