JAVNO-ZASEBNEGA PARTNERSTVA NE BO: Ministrstvo in civilna družba z dogovorom o dodatnem nadzoru drugega tira

Slovenija

Predstavniki ministrstva, skupine Sinteza in koordinacijskega odbora sveta za civilni nadzor drugega tira so se uskladili o dodatni vključitvi predstavnikov civilnega gibanja v nadzor projekta. Kot je napovedal državni sekretar Jure Leben, bodo že v petek v proceduro vložili vladno gradivo, na podlagi katerega bo nastal devetčlanski projektni svet.

Srečanja na ministrstvu za infrastrukturo so se udeležili Emil Milan Pintar, Marko Pavliha in Jože Mencinger. Kot je pojasnil Pintar, so v civilni družbi s projektom seznanjeni že več let, v zadnjih dveh pa so naleteli na konstruktiven dialog z vlado.

Leben je dejal, da so imeli na trenutke trd, a dobronameren boj. Po njegovih besedah so veliko časa namenili dodatni vključitvi predstavnikov civilnega gibanja v nadzor projekta. "Iz zgodovine vemo, da pri večjih infrastrukturnih projektih takšnega nadzora ni bilo in prepričani smo, da moramo obrniti nov list, da bomo sodelovali s civilnim gibanjem," je dejal. Državni sekretar je napovedal, da bodo že v petek v proceduro vložili vladno gradivo, na podlagi katerega bodo oblikovali projektni svet. Po sprejetju sklepa bodo objavili še javni poziv za predstavnike civilne družbe.

Cena ni več določena na 1,4 milijarde evrov, ampak na 961 milijonov evrov

Pintar, Mencinger in Pavliha so se strinjali, da je treba vladni projekt podpreti, referendum pa je po njihovi oceni nesmiseln. Leben je ob tem pozval k udeležbi na referendumu in podpori zakonu.

Pintar je pojasnil, da je bil za Sintezo projekt, na katerega je naletela ta vlada, nesprejemljiv, med drugim ni bilo predvidene nobene garancije, da bo prišlo do kvalitetnega spremljanja, izvajanja in nadzora, na kar so vlado tudi opozorili. "Po dveh letih trdih pogajanj imamo projekt, ki je povsem drugačen kot je bil leta 2013," je poudaril.

Izpostavil je, da cena ni več določena na 1,4 milijarde evrov, ampak na 961 milijonov evrov. Projekt definira dvotirno gradnjo, vlada pa je odstopila tudi od javno-zasebnega partnerstva, je dodal. Pintar je še dodal, bo imel svet, sestavljen iz civilne družbe, dostop do vseh informacij in bo imel dolžnost javnosti predstavljati, kako poteka projekt.

Deli novico:

minister |  15 .09. 2017 ob  11: 31
predstavitveni govor ministra Gašperšiča :"Drugega tira ne rabimo še 30 let"
pincETA |  15 .09. 2017 ob  08: 43
Kaj pa Pope. Še dva meseca nazaj je bil proti vladnemu projektu za drugi tir. Danes pa je kar ZA!!!
? NO COMENT!
Lol |  14 .09. 2017 ob  23: 12
Ne odstopajo od odprtja kotn. Pogodbe, da lahko uničijo Luko Koper, sramota lopovi.

V rit |  14 .09. 2017 ob  21: 46
leze komu? Iz 1,4 miljarde na 961 milijonov? Kakšna kraja.
Karlo |  14 .09. 2017 ob  21: 42
Malo si moram živce počiti od tekme. Leben ni spoznal, prisiljen je!
majster |  14 .09. 2017 ob  16: 55
Se bo le gradila dvotirna proga :)