JAZBEC NE BO VEČ GUVERNER: Odhaja v novi organ evropske bančne unije

Slovenija

Evropska komisija je guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca danes imenovala za člana odbora in direktorja za načrtovanje in odločanje o reševanju v Enotnem odboru za reševanje, centralnem organu za reševanje bank v okviru bančne unije. Jazbec tja odhaja po potrditvi na pristojnih organih, zato bo potreben nov postopek za imenovanje guvernerja.

Jazbec je funkcijo guvernerja Banke Slovenije prevzel sredi julija 2013, v DZ pa ga je spomladi tistega leta podprlo 77 poslancev. Kandidata za guvernerja sicer po posvetovanjih s poslanskimi skupinami predlaga predsednik republike, v DZ pa je za njegovo imenovanje potrebna absolutna večina, torej 45 glasov.

Evropska komisija bo današnjo odločitev posredovala v potrditev Evropskemu parlamentu, imenovanje pa mora nato potrditi še Svet EU. Mandat trajanja te funkcije je pet let, brez možnosti podaljšanja, so danes sporočili iz komisije.

Enotni odbor za reševanje je novi organ evropske bančne unije, ki skrbi za urejeno reševanje bank v težavah s kar najmanjšimi posledicami za davkoplačevalce in gospodarstvo.

O odhodu Jazbeca na evropsko funkcijo se je v medijih v zadnjih tednih že ugibalo, a uradne potrditve do danes ni bilo.

Deli novico:

muffa |  14 .02. 2018 ob  22: 42
stolček vreden davkoplačevalskih milijard
Karlo |  14 .02. 2018 ob  16: 08
-1
Absolutna večina: Odločitev je sprejeta, če zanjo glasuje večina vseh, ki imajo glasovalno pravico (npr. društvo ima 200 članov in članic, odločitev je sprejeta, če zanjo glasuje najmanj 101 član/ica).

Da ne bo pomote!