JE BILO TO ŽIVILO PO KRIVEM NA SLABEM GLASU? Jajce na dan naj bi odgnalo zdravnika stran

Zdravje

Strokovnjaki so desetletja svarili, da uživanje jajc dvigujejo raven nezdravega holesterola. A kitajsko-britanska študija, ki so jo nedavno objavili v strokovni reviji Heart, trdi, da bi lahko jajce na dan dejansko zmanjšalo tveganje za srčno-žilne bolezni in kap.

Medtem ko so nekateri zunanji strokovnjaki že posvarili, da se na študijo ne gre preveč zanašati, so njeni avtorji zatrdili, da so imeli odrasli Kitajci, ki so vsak dan pojedli jajce, manjše tveganje za srčno-žilne bolezni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Jajca so bogata s holesterolom, kar se je dolgo časa povezovalo z večjim tveganjem za srčno-žilne bolezni. Vsebujejo pa tudi ključne beljakovine in vitamine.

V raziskavi so skoraj devet let preučevali pol milijona zdravih odraslih, starih od 30 do 79 let. Ugotovili so, da je dnevno uživanje jajc povezano z manjšim tveganjem za srčno-žilne bolezni pri posameznikih v primerjavi s tistimi, ki jajc niso jedli.

Kot je še izpostavila kitajsko-britanska znanstvena ekipa, je bilo tveganje za hemoragično možgansko kap med uživalci jajc manjše za 26 odstotkov. Dnevno uživanje jajc je bilo povezano tudi z 18 odstotkov manjšim tveganjem za smrt zaradi srčno-žilnih bolezni in 28 odstotkov manjšim tveganjem za smrt zaradi hemoragične možganske kapi.

Trinajst odstotkov sodelujočih v raziskavi je povedalo, da jajca jedo vsak dan, medtem ko jih devet odstotkov jajc ni jedlo nikoli ali zgolj redko. Znanstveniki so ob koncu raziskave zabeležili skoraj 84.000 primerov srčno-žilnih bolezni in 10.000 smrti zaradi srčno-žilnih bolezni, na te podatke pa so nato pogledali z vidika uživanja jajc - glede na to, koliko jajc so sodelujoči zaužili.

"Študija ugotavlja, da obstaja povezava med zmernim uživanjem jajc (do jajce dnevno) in nižjo stopnjo srčno-žilnega dogodka," so sklenili njeni avtorji.

Nekateri znanstveniki skeptični

A strokovnjaki, ki niso sodelovali v študiji, so ocenili, da njene ugotovitve ne dokazuje, da uživanje jajc aktivno zmanjšuje tveganje za srčno-žilne bolezni. "Pomembna omejitev te študije je, da so bili ljudje, ki so redno jedli jajca, veliko premožnejši od tistih, ki so se jim izogibali," je komentiral strokovnjak za prehrano z londonskega univerzitetnega kolidža Tom Sanders.

"Ravni kapi na Japonskem, v Avstraliji, Severni Ameriki in Evropi že desetletja dejansko upadajo, razlog za to pa ostaja nejasen, a bi lahko bil povezan s povečevanjem obilja," je dodal.

Strokovnjak za kardiologijo Gavin Sandercock z univerze v Essexu pa je ocenil, da bi bilo na podlagi takšne študije nespametno trditi, da so jajca dobra ali slaba, saj je način prehranjevanja nekaj veliko zapletenejšega kot zgolj izpostavljanje enega vira hrane, ko so jajca.

Revija Heart je ob tem objavila tudi študijo, iz katere izhaja, da imajo ljudje, ki na delo hodijo peš oz. se vozijo s kolesom, za 11 odstotkov manjše tveganje za srčno-žilne bolezni in kap, kot tisti, ki se vozijo z avtomobilom. Tveganje za smrt zaradi srčno-žilnih bolezni pa je bilo med prvimi skoraj za tretjino manjše, še izhaja iz študije, ki so jo sedem let izvajali med več kot 350.000 Britanci.

Srčno-žilne bolezni so vodilni vzrok smrti in invalidnosti v svetu. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacija vsako leto zaradi srčno-žilnih bolezni umre okoli 17,7 milijona ljudi, kar je skoraj tretjina vseh smrti na svetu. Osemdeset odstotkov smrti zaradi srčno-žilnih bolezni povzročijo srčni infarkti in možganske kapi.

Tveganje povečujejo kajenje, nezadostna telesna dejavnost ter nezdrava prehrana z visoko vsebnostjo soli ter malo svežega sadja in zelenjave.

Deli novico:

@verjetno po 21h ... |  27 .05. 2018 ob  22: 41
ne skrbi, si redno kontroliram. Ledvice nobenih težav, žolč, nobenih, ... pa skoraj 60 na grbi ... morda bi bi moral kaj prebrati in slediti tokom let.
BOBO |  27 .05. 2018 ob  21: 45
Res bo še več kot 10 let. Objavljeno je bilo tudi v naših revijah in na mnogih blogih-
@Verjetno |  27 .05. 2018 ob  21: 01
morda bi si priskrbel še drugo mnenje, zamenjal zdravnika za branje lab, izvidov? ? hmmmm ... ?
@Verjetno |  27 .05. 2018 ob  21: 00
pa si preveril, kako ti zdaj funkcionirajo ledvica? hmmm ...
Verjetno bo že 10 let |  27 .05. 2018 ob  17: 58
kar so ugotovili, da so 3 jajca NA DAN čisto ok, ne vem od kje zdaj spet nekateri odkrivajo toplo vodo. V praksi pa tudi 10 na dan ni problem, sem jih vse življenje v vseh oblikah verjetno toliko na dan. Včasih za body building pa smo še 10 zraven samo beljakov v stari yu. Nikoli imel nobenih težav in tudi laboratorij na stara leta top.
sicko.si |  27 .05. 2018 ob  14: 49
Odgnati enega šalabajzerskega zdravnika na dan je dosti premalo !!.....