JEZERO NA MOSTU NA SOČI BO OSTALO BREZ VODE: Potekajo obnovitvena dela

Posočje

Družba Soške elektrarne Nova Gorica je v minulih dneh začela prazniti akumulacijsko jezero na Mostu na Soči. Do sredine marca bo opravila rekonstrukcijo hidromehanske opreme na jezu Podselo, ki je bil zgrajen leta 1939 kot pregrada za hidroelektrarno Doblar in ki od takrat deluje brez večjih posodobitev.

"Doslej smo obnovili levo in desno trodelno zapornico ter zapornici talnega izpusta. Sledijo še dela na srednji zapornici ter dveh jezovnih zapornicah. Pri tem je zaradi narave dela in tehnologije, ki se pri tovrstnih delih uporablja, treba izprazniti akumulacijsko jezero," je za STA povedala Alida Rejec, ki je v Soških elektrarnah zadolžena za razvoj in investicije.

V družbi Soške elektrarne Nova Gorica načrtujejo, da bodo te aktivnosti potekale do 15. marca. Popolna praznitev jezera bo potekala do 10. februarja, ker bodo takrat izvajali obnovo srednje zapornice. Kasneje bodo zajezno koto dvignili ter izvedli še preostala dela na jezovnih zapornicah. V času med 10. februarjem in 15. marcem je predvideno nihanja gladine jezera in tudi še dopustno obratovanje sistema hidroelektrarne Doblar.

Med praznjenjem akumulacijskega jezera na Mostu na Soči bo potekalo tudi odstranjevanje prodnih naplavin na sotočju z Godičo, na sotočju s Tolminko, pod železniško postajo Most na Soči in na sotočju z Bačo in je vključen v plan letošnjih rednih vzdrževalnih del. Za vse lokacije so urejene dostopne poti, ki so že usklajene in potrjene v dosedanjih planih odvzema proda. Izvedli pa bodo tudi ekološki in tehnični monitoring celotnega obrežja akumulacijskega jezera.

Na podlagi pripravljenega programa je morala novogoriška družba pridobiti tudi dovoljenja Zavoda za ribištvo Slovenije z Ribiško družino Tolmin, Zavoda za varstvo narave in Občine Tolmin, na koncu pa ga je potrdilo še ministrstvo za okolje in prostor.

Jez Podselo je 40 metrov visoka pregrada na reki Soči. Stoji 71,5 kilometra od izvira Soče in je zgrajen kot ločna dolinska pregrada. Za njim se na 80 hektarih razteza Doblarsko jezero, bolj poznano pod imenom jezero na Mostu na Soči, s koristno prostornino 1,5 milijona kubičnih metrov.

Rekonstrukcija hidromehanske opreme na jezu Podselo pa ni edina investicija Soških elektrarn v letošnjem letu. "V Soških elektrarnah trenutno vodimo tri velike investicije, že omenjeno obnovo na jezu Podselo, obnovo elektrostrojne opreme v elektrarni Plave I in izgradnjo male hidroelektrarne Kneža," je še dejala Rejčeva.

Deli novico: