JUNCKER IZDAL SVOJO PREFERENCO: "S Plenkovićem se vedno znova zaljubiva"

Svet

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je danes v Bruslju po srečanju s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem izpostavil njuno tesno vez. "Vsakič, ko se vidiva, se vedno znova zaljubiva drug v drugega," je ponazoril. Arbitražna odločba danes ni bila v ospredju, je dejal Plenković, ki je sicer Slovenijo znova pozval k dialogu.

Da do Hrvaške nima nevtralnega odnosa, da se Hrvaška obnaša zgledno in da resno jemlje svoje evropske zaveze ter da ni večjih nians med stališči komisije in Hrvaške, je še poudaril Juncker v uvodnem nagovoru poleg sporočila o zaljubljenosti v duhu valentinovega.

Hrvaški premier je izpostavil hrvaške načrte za vstop v schengen in območje evra ter zatrdil, da bo Hrvaška pomagala sosedam pri njihovih prizadevanjih, da postanejo članice EU. "Odprti bomo, solidarni," je obljubil.

O arbitraži nista govorila

Ne Juncker ne Plenković nista v uvodnih nagovorih na novinarski konferenci omenila vprašanja arbitražne odločbe o meji med Slovenijo in Hrvaško. Na hrvaško vprašanje o tem, ali je kaj novega v povezavi z vprašanjem arbitraže, pa sta oba v glavnem ponovila že slišana stališča.

Juncker je dejal, da je v skladu s svojim značajem zelo previden, ko gre za to vprašanje, in spomnil, da je nedavno v Evropskem parlamentu v Strasbourgu dejal, da je treba vsa odprta vprašanja na Zahodnem Balkanu rešiti, preden se države v regiji pridružijo uniji. Evropejci na Zahodu ne razumejo in nikoli niso poskušali razumeti te regije, a tudi vsi, ki živijo v regiji, je ne razumejo vselej, je še menil predsednik komisije.

Ob tem je Juncker v povezavi z vprašanjem meje med Slovenijo in Hrvaško ponovil, da komisija želi pomagati, ter da ne bodo rekli, da ima prav Slovenija ali da ima prav Hrvaška. "Pomagati želimo, da se to vprašanje reši, in mislim, da bomo to uspeli storiti," je dejal.

Plenković pa je izpostavil, da danes na sestanku s celotnim kolegijem to ni bila tema in da so bili osredotočeni na druge stvari, a dodal, da lahko ponovi jasna hrvaška stališča, ki jih je tudi prenesel v dvostranskem pogovoru z Junckerjem. Hrvaška je pripravljena na iskanje rešitve, pri čemer ni realno pričakovati, da bi lahko kar tako sprejela arbitražno odločbo, je ponovil hrvaški premier. Ob tem je ocenil, da je njihov predlog odličen za dosego dogovora ter da bi lahko zadovoljil tako Slovenijo kot Hrvaško.

Hrvaški premier je še izpostavil, da enostranski koraki niso dobri in da je sploh najslabše prenašanje problema med državama na državljane, ki ga obžaluje. Izpostavil je kazni ribičem in pojasnil, da je Hrvaška ukrepala za zaščito nacionalnih interesov, a se ne počuti dobro. Plenković je ob tem tudi znova pozval slovenskega kolega Mira Cerarja k dialogu. "Pozivam še enkrat ob podpori Junckerja kolega Cerarja, da se usedemo z ekipama in poskušamo najti rešitev, ki bo dobra za Hrvaško in Slovenijo," je pozval.

Slovenski novinarji ostali praznih rok 

Plenković se je danes udeležil delovnega kosila kolegija komisije, nato pa je imel dvostransko srečanje z Junckerjem. Po bilaterali sta imela skupno novinarsko konferenco, na kateri slovenski novinarji niso dobili priložnosti za vprašanje.

Pred pogovori na sedežu komisije Berlaymont se je Plenković sestal tudi s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom, ki je po srečanju tvitnil, da so bila to posvetovanja pred neformalnim vrhom unije prihodnji teden. V Tuskovi tiskovni službi so še sporočili, da je na koncu srečanja Plenković odprl tudi slovensko-hrvaško vprašanje meje, a na nadaljnja vprašanja v povezavi s to temo ni bilo odgovorov.

Deli novico:

Reševanje po hrvaško |  15 .02. 2018 ob  17: 39
Skratka, če lahko Hrvati kar tako ignorirajo razsodbo arbitražnega sodišča, potem lahko enake zaplete z reševanjem meje s Hrvaško pričakujejo Srbi, Bosanci in Črnogorci... Ljubezen med Plenkovičem in Junckerjem ne rešuje problema. Kaj imata onadva med sabo je njuna stvar in nima kaj opraviti s spoštovanjem evropskega prava.
Kranj |  15 .02. 2018 ob  13: 22
-1
Juncker, debil prve kategorije,
JVI |  15 .02. 2018 ob  12: 31
Neokusne izjave neokusnega človeka!
A vara |  15 .02. 2018 ob  11: 22
Cmerota? In to s Plenkotom...
curlo |  15 .02. 2018 ob  09: 57
Čudno, da se Juncker tako obnaša samo z "ta malimi" nepomembnimi državami. Rad bi videl, če bi si dovolil tako ravnati z Francozi ali Nemci, da o klofutanju, kakor se je zgodilo pred časom z Orbanom, diktatorjem kot ga je imenoval, niti ne razpravljamo.To samo kaže na odnos, ki ga Evropa ima do takih kot smo mi..... zadnje rupe na frulici.
Karlo |  15 .02. 2018 ob  08: 34
Človek, ki prihaja iz evropske davčne oaze, namesto da bi delal to, za kar ga Evropa plačuje, razlaga svoja spolna nagnjenja.
Kot spodaj.. |  15 .02. 2018 ob  07: 12
Arbitraža živi predvsem v slo medijih, ki kot ponavadi perejo glavo Slovencem z navodili vladarjev Slo.
koprčan |  15 .02. 2018 ob  07: 06
tako ti je to če EU vidijo, starci, pjanci inj pedri!
išturlo |  15 .02. 2018 ob  07: 00
En mali poklončič za junkerja...mali otoček....le kdo se nebi pol zaljubil v plenkoviča.....
pegam |  15 .02. 2018 ob  06: 55
Pri vsem tem so najbolj srećni Italijani .Imajo morje in nimajo hrvatov za sosede
obala |  15 .02. 2018 ob  06: 50
ma kriv je Borat ki se je pustil Kosorki in pika. on je narodni izdajalec!!
@Spet | včeraj ob 20:48 |  15 .02. 2018 ob  02: 56
-1
Si na napačnem portalu. Tukaj smo v Istri in govorimo o Istrski zemlji. Kaj se v prekmurju dogaja je na tem koncu povsem nepomembno.
1