KAPITAN LADJE, KI SO JO UGRABILI PIRATI, JE SLOVENEC: Zajeli 12 od 19 članov posadke

Svet

Nigerijske oblasti si prizadevajo za rešitev 12 ugrabljenih članov posadke švicarske ladje, ki so jo v soboto ob nigerijski obali napadli pirati. Med ugrabljenimi je tudi slovenski državljan, ki je po poročanju švicarskih medijev kapitan ladje Glarus.

Pirati so ladjo v lasti švicarske družbe Massoel Shipping napadli 45 navtičnih milj jugozahodno od otoka Bonny, ko je prevažala žito iz Lagosa v Port Harcourt.

Nigerijska pomorska uprava je v ponedeljek sporočila, da so začeli iskalno in reševalno operacijo. Po navedbah njenega direktorja Dakukuja Petersida si v upravi prizadevajo, da bi našli člane posadke in da bi bili brezpogojno izpuščeni. "Vprašanje piratstva v Gvinejskem zalivu je izziv, ki se ga zavedamo, in odločeni smo se neposredno spopasti z njim," je na novinarski konferenci zatrdil Peterside.

V prvih polovici leta šest ugrabitev ladijskih posadk

V Nigeriji so ugrabitve pogost pojav, zlasti na z nafto bogatem jugu, kjer so tarča nepridipravov vidni posamezniki, člani njihovih družin in tuji delavci. Na morju je Gvinejski zaliv v zadnjih letih postal svetovno žarišče piratstva, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Mednarodni pomorski urad je konec julija sporočil, da je bilo v prvi polovici letošnjega leta po svetu šest ugrabitev ladijskih posadk - in vse so se zgodile v Gvinejskem zalivu.

Kot so sporočili iz družbe Massoel Shipping, so pirati na ladjo Glarus prišli s pomočjo daljših lestev. Nato so uničili večino komunikacijske opreme in zajeli 12 od skupno 19 članov posadke. Iz družbe s sedežem v Ženevi so še sporočili, da so o dogodku obvestili vse pristojne organe in vpoklicali strokovnjake, ki bodo poskušali zagotoviti čim hitrejšo in varno izpustitev mornarjev.

Na slovenskem zunanjem ministrstvu so v ponedeljek potrdili, da je med ugrabljenimi tudi slovenski državljan. Kot je poročal švicarski spletni portal 20 minuten, gre za kapitana ladje. Poleg Slovenca je med talci še sedem državljanov Filipinov in po en državljan Hrvaške, BiH, Romunije in Ukrajine.

"Ladjar je o incidentu obvestil svojce ugrabljenega pomorščaka, s katerimi je v stiku. Podjetje Massoel Shipping je angažiralo strokovno usposobljeno ekipo, ki je pooblaščena za reševanje zadeve," so pojasnili na zunanjem ministrstvu. Kot so dodali, podrobnejših podatkov na zahtevo svojcev ugrabljenega pomorščaka in ladjarja ne morejo posredovati.

Sindikat: primere se rešuje diskretno

Na Sindikatu pomorščakov Slovenije, kjer so sicer o ugrabitvi izvedeli iz medijev, so za STA povedali, da ladjar običajno takšne primere rešuje zelo diskretno in stran od oči javnosti. Ob tem so izrazili upanje, da se bo zadeva čim prej srečno rešila.

Deli novico:

DIEGO |  26 .09. 2018 ob  11: 46
Pirati ali branitelji Afrike v uporu proti kapitalističnim izkoriscevalcem ?!
@bralec |  25 .09. 2018 ob  22: 46
Brigaj se zase in spostuj zasebnost cloveka.
Eho |  25 .09. 2018 ob  22: 23
Afričani niso niti p od pirata. Pirati v Afriki imajo belo polt.
Facs |  25 .09. 2018 ob  20: 47
Sem mislu da je biu Slovenec kapitan ladje piratov....
bralec |  25 .09. 2018 ob  18: 41
-3
Slovenec, Slovenec, Slovenec, Slovenec, Slovenec, Slovenec, Slovenec, Slovenec, Slovenec, Slovenec, Slovenec, Slovenec, Slovenec, Slovenec, Slovenec, Slovenec, Slovenec, Slovenec, Slovenec, Slovenec, Slovenec, Slovenec, Slovenec, Slovenec, Slovenec, Slovenec, Slovenec, Slovenec, Slovenec, Slovenec, Slovenec, Slovenec, Slovenec,


KAj ima ime in priimek ?