KDAJ POVEDATI RESNICO O BOŽIČKU? Otroci in decembrski dobri možje

Miklavž je letos že obdaril otroke, Dedek Mraz in Božiček še prejemata pisma s številnimi željami. Kdaj jim povedati in predvsem, kako jim povedati resnico o njihovem obstoju?

Slej kot prej bodo otroci začeli sami spraševati o obstoju čudežnega moža, ki pod novoletno jelko pušča darila. Običajno naj bi se to zgodilo pri starosti osem ali devet let. V tem obdobju naj bi tudi sami sicer ugotovili, da darila pod jelko v resnici puščajo starši. Pogosto se zgodi, da otroci zamolčijo, da so ugotovili resnico, zato da starši ne bi nehali puščati daril.

Se pa zgodijo tudi travmatične situacije, ko otrok izve resnico. Če oče reče hčerki, da je Božiček umrl, ker je doživel infarkt, to vsekakor ni primerno. Kot tudi ni normalno, da 12-letni otrok še vedno verjame v Božička, saj to nakazuje, da se ne želi odreči iluziji.

Če otrok še ni pripravljen na resnico o dobrem možu, ne bo niti dojel, kar mu boste govorili in nobene potrebe ni, da ga v to silite. Kot še svetujejo psihologi, je otroku primerno razložiti, da gre za čas praznovanja in dobre volje, od dobrih mož pa se učimo, da so drugi kdaj potrebni naše pomoči.

Deli novico:

Hja |  09 .12. 2017 ob  22: 41
vsekakor preden grejo na faks jim mora bit jasno, da ga ni. :-) Smešno sicer, da pa za mnoge odrasle njihov Božiček v podobi boga oz. raznih bogov, še naprej obstaja. Čuda človeške psihe.
Božiček |  09 .12. 2017 ob  20: 38
A kdo vrjame v mene?