KEKEC IMA NOVEGA LASTNIKA: 250.000 evrov brez stroškov

Slovenija

Družba Osem iz Murske Sobote je po večletnih zapletih in sodnih sporih postala popolna lastnica blagovne znamke paštete Kekec. Od stečajne upraviteljice Pomurke Alenke Gril pa je za 480.000 evrov kupila tudi strojno opremo obrata za izdelavo konzerv.

"Blagovna znamka pašteta Kekec je dokončno naša in to je sodno potrjeno, kupili smo jo celo dvakrat, postopek pa se je končal s tako imenovano poravnavo, vendar ne zato, ker bi bilo podjetje Osem kaj krivo, ampak zato, ker smo hoteli zadevo končati. Le tako jo lahko zdaj nemoteno tržimo, saj smo imeli zaradi spora pri prodaji veliko škode," je za STA povedal direktor in lastnik podjetja Osem Miroslav Flisar.

Stroški za nakup blagovne znamke so bili visoki, zapleti pa veliki in težko razložljivi. Blagovno znamko Kekec je podjetje Osem pred sedmimi leti vzelo v najem in nato januarja 2015 kupilo na javni dražbi od Mipove družbe DML. Zanjo so plačali 240.000 evrov, potem pa so jo odkupili še enkrat, od Pomurke. Tako so zanjo skupaj s sodno poravnavo plačali okoli 250.000 evrov, temu pa je treba prišteti stroške odvetniških pisarn in licenčnino za obdobje prvih petih let, je pojasnil Flisar.

Stečajna upraviteljica Pomurke Grilova je na sodišču dokazovala, da je Flisar uporabljal spremenjeno blagovno znamko, ki ni enaka tisti, ki jo je registrirala Pomurka in jo je Flisar najel ter pozneje kupil. Ker originalne blagovne znamke naj ne bi uporabljal, je Grilova zahtevala njen izbris. Sodišče je zahtevek zavrnilo.

Bistvo zapleta je bilo v tem, da so novi lastniki Pomurke, mesne industrije v letih 2006-2007 pri bankah zastavili znano in na trgu dobro sprejeto blagovno znamko paštete Kekec, ki je bila registrirana skupaj z znano slikovno podobo. Sami pa so leta 2006 registrirali novo blagovno znamko Kekec kot napis brez slikovne podobe.

Staro, vsem znano znamko paštete Kekec, pa je Pomurka s še nekaterimi blagovnimi znamkami znotraj skupine prodala Mipovi družbi DML zaradi izboljšanja računovodske bilance. Znamka Kekec, ki je ni nihče uporabljal, pa je ostala v lasti Pomurke, mesne industrije. Tako je ostalo vse do začetka stečaja obeh družb.

Sodni zaplet se je nadaljeval vse do omenjene poravnave, Flisar pa pravi, da so utrpeli precejšnjo škodo. Od novembra, ko so postali lastniki paštete Kekec, so razširili ponudbo znotraj te blagovne znamke s čajno, piščančjo in tunino pašteto.

Deli novico: