KJE NAJCENEJE DO PREGREŠNIH DOBRIN: Koliko za alkohol, cigarete in droge odštejemo v Sloveniji?

Košarica "pregrešnih" dobrin - alkohola, cigaret, marihuane, amfetaminov, kokaina in opiatov - je glede na povprečno tedensko plačo najcenejša v Luksemburgu. Za te razvade oz. odvisnosti je treba nominalno največ odšteti na Japonskem, več kot 1300 dolarjev tedensko, kaže raziskava medija Bloomberg.

Bloomberg navaja, da gre pri raziskavi za izključno gospodarski kazalnik, ne za sodbo o moralnosti ali legalnosti, ter da ne spremljajo nelegalnega igralništva, prostitucije ali drugih nezakonitih dejavnosti. V raziskavi primerjajo, kakšen delež osebnega dohodka je v več kot 100 državah potreben za vzdrževanje razvade uživanja alkohola, marihuane, amfetaminov (npr. ecstasyja), kokaina in opiatov (npr. heroin).

Ugotovili so, da izdatki za to v več kot treh četrtinah obravnavanih držav dosegajo več kot tretjino povprečne tedenske plače. Tovrstni izdatki so v Luksemburgu lani predstavljali manj kot 10 odstotkov povprečne tedenske plače, ki je bila 2071 dolarjev. Košarica teh dobrin je stala 206 dolarjev.

Najcenejše v Luksemburgu, najdražje na Japonskem

Med prvo peterico po dostopnosti glede na plačo sledijo Bahami (15,9 odstotka tedenske plače), Švica (16,6 odstotka), Islandija (17,6 odstotka) in Francija (18,1 odstotka).

Na koncu lestvice 75 za to 'najcenejših' držav so tiste, kjer tedenski izdatki za tovrstne izdelke znašajo skoraj dvakratnik tedenske plače, in sicer Rusija (190,2 odstotka tedenske plače), Gana (188,9 odstotka), Albanija (186,0 odstotka), Tajska (185,2 odstotka) in Japonska (184,3 odstotka). Na drugi strani je treba za omenjene dobrine v Ukrajini odšteti skoraj 13-kratnik plače, podobno visoki so tovrstni izdatki tudi v Pakistanu, Nepalu in Burkina Fasu.

Na Japonskem so bili tovrstni izdatki nominalno najvišji, znašali so 1366 dolarjev. Več kot 1000 dolarjev tedensko je bilo treba za omenjene dobrine odšteti še na Novi Zelandiji, okoli 1242 dolarjev, in v Avstraliji, okoli 1029 dolarjev. Pod 100 dolarji je košarica stala v 21 večinoma tropskih državah, kot so Dominikanska republika, Gana, DR Kongo in Kolumbija.

Kakšno je stanje v Sloveniji?

Slovenija je uvrščena na 28. mesto, in sicer je košarica omenjenih dobrin po ugotovitvah raziskave stala 184 dolarjev, kar je bilo 41 odstotkov tedenske plače.

Glavni dejavnik, ki vpliva na cene droge, ostajajo zakoni, bi se pa lahko to spremenilo s povečevanjem prodaje teh snovi prek spleta, piše Bloomberg. ZN v poročilu za lani ugotavljajo, da trgi za nekatere droge postajajo manj tvegani, saj je mogoče drogo plačati s kriptovalutami in jo prejeti anonimno po pošti.

Za Slovenijo je tovrstna siva ekonomija na tem področju ocenjena na 16,6 milijona evrov.

Tokratna raziskava vključuje tudi podatke o 'sivi ekonomiji' na tem področju - približni oceni tržne vrednosti mamil, ki jih zaseže policija. Daleč največji obseg je v ZDA, po ocenah 107,8 milijarde dolarjev. Sledile so Turčija s 5,1 milijarde, Španija s 4,1 milijarde in Bahami s 3,8 milijarde dolarjev. 

Deli novico:

Izolan |  10 .04. 2018 ob  22: 56
Koliko odstejemo za farmacijo rajsi vprasajte folk?
Najceneje |  10 .04. 2018 ob  11: 53
Najcenejši način : prenehati piti in kaditi... Pa bo v žepu ostalo dovolj tudi za kakšno lepo potovanje.
BEKO |  10 .04. 2018 ob  11: 34
Ja, res so dobrine, samo za ministra za finance in za zdravstvo v celoti, ker se transformirajo v denar, za odjemalca je to samo enkraten užitek,več ali manj škodljiv in v redkih primerih koristen. Vsekakor za družbo to niso dobrine, ker ji dajejo predvsem negativne vplive na vse segmente, od vsesplošne in osebne varnosti, blaginje ljudi in skupnosti, razvoja in napredka družbe in posameznika in mnogo drugega. Balansiranje države med škodo in koristnostjo na polju odvisnosti ni politika, je samo izraz licemerja tistih ki mislijo da nas vodijo. Premslek in še veliko več je tukaj nuja. Mislite da nama bo kdo v volilni kampanji kaj od tega ponudil. Splačalo pa bi se.
Ne razumem |  10 .04. 2018 ob  09: 43
Plača je 100% a v rusiji dajo 190% kje se dobi še preostalih 90%