KONČAN 27-LETNI SPOR: Kako se bo poslej imenovala Makedonija?

Svet

Grčija in Makedonija sta dosegli dogovor o imenu Makedonije za rešitev 27 let dolgega spora, je danes v Atenah sporočil grški premier Aleksis Cipras. Makedonski premier Zoran Zaev pa je nato sporočil, da bo njegova država poslej nosila ime Republika Severna Makedonija.

"Dosegli smo dogovor, dober dogovor, ki zadovoljuje vse pogoje, ki jih je postavila Grčija," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal Cipras na televiziji. Povedal je, da bo Makedonija odslej imela "sestavljeno ime z geografskim označevalcem".

Cipras je o dogovoru, ki ga je z makedonskim premierjem Zoranom Zaevom očitno dorekel v današnjem telefonskem pogovoru, že obvestil tudi grškega predsednika Prokopisa Pavolopulosa, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Aleksis Cipras in Zoran Zaev

To je nato na novinarski konferenci v Skopju objavil Zaev - njegova država se bo poslej imenovala Republika Severna Makedonija in ne več Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija, pod katerim je bila sprejeta v Združene narode. Novo ime makedonske države bo imelo univerzalno uporabo, natančneje pa bodo to določili v ustavi, je povedal.

Zveza Nato in Evropska unija sta pozdravili današnji dogovor Aten in Skopja o imenu Makedonije, pri tem pa dala vedeti, da bo dogovor omogočil Makedoniji napredek pri približevanju obema povezavama.

Dogovor bo, kot je dejal, zagotovil nacionalno identiteto in napredovanje države. Dogovor predvideva tudi potrditev makedonskega jezika brez posebne opombe, da gre za slovanski jezik, je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug še povedal Zaev.

Dogovor naj bi najprej ratificiral makedonski parlament, nato pa bi jeseni izvedli referendum glede predlaganega imena. Če bo predlog potrjen, bi potem v ta namen spremenili tudi makedonsko ustavo, je pojasnil Zaev.

Cipras je sicer v izjavi za grško televizijo med drugim pojasnil še, da je za Grčijo ključna sprememba makedonske ustave. "Najpomembneje je, da bodo v ustavi spremenili elemente, ki so povzročali nesporazume. Še posebej je pomembno, da bo ta sporazum zagotavljal kulturno dediščino in dediščino grške Makedonije, saj je v zgodovini prihajalo do številnih poskusov, da bi prevzeli grško dediščino Makedonije," je dejal.

Spor med Grčijo in Makedonijo o uradnem imenu slednje traja že od leta 1991 in je zaradi grške blokade glavna ovira Makedoniji na poti v EU in zvezo Nato.

Ko bo Makedonija spremenila ustavo, bo dogovor ratificiral tudi grški parlament. "Ta dogovor morajo najprej uresničiti naši sosedje, tako da bomo lahko nadaljevali," je dejal grški premier.

Naj bi pa vlada v Atenah že po ratifikaciji dogovora v makedonskem parlamentu sprostila blokado začetka pristopnih pogajanj Makedonije z EU. Vstop v Nato pa bi Grki podprli šele po ustrezni spremembi makedonske ustave, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Deli novico: