KOPRSKI POLICISTI PRED MARTINOVANJEM OPOZARJAJO: Samo v novembru že 33 prometnih nesreč, povzročitelji v osmih primerih pod vplivom alkohola

Kronika

Policisti so se ta teden pridružili nacionalni preventivni akciji z naslovom 'Alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi v prometu', ki jo vodi Javna agencija RS za varnost prometa. Akcija bo potekala do 11. novembra. V tem času policisti in občinski redarji pri voznikih preverjajo psihofizično stanje, obenem pa izvajajo tudi številne preventivne aktivnosti, so sporočili s Policijske uprave (PU) Koper.

V akciji poleg policije sodelujejo še Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za izobraževanje ter nevladne organizacije. Glavni namen akcije je opozoriti, da alkohol, droge ali druge psihoaktivne snovi poslabšajo naše psiho-fizične sposobnosti za varno sodelovanje v prometu ter spodbuditi ljudi k ničelni toleranci do teh snovi v prometu.

Na območju Policijske uprave Koper so letos obravnavali 1.015 prometnih nesreč, v katerih je bilo 123 povzročiteljev pod vplivom alkohola, in sicer s povprečno stopnjo alkoholiziranosti 1,53 g/kg (delež alkoholiziranih 11,32).

Letos je nekoliko višji odstotek alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč kot lani (lani 10,35 %). Policisti so odredili 11.879 alkotestov, od tega je bilo 685 pozitivnih, 25 oseb pa je preizkus odklonilo. Odredili so tudi 239 hitrih testov (sum na vožnjo pod vplivom mamil), od teh je bilo 111 pozitivnih, 22 pa je bilo odklonitev. Odredili so še 332 strokovnih pregledov, od katerih je bilo 40 pozitivnih in 91 odklonitev.

Pred nami je vikend martinovanja, ki se pri nas praznuje predvsem kot praznik vina

Lani so policisti med 1. in 15. novembrom obravnavali 40 prometnih nesreč, od katerih sta imela dva povzročitelja povprečno stopnjo alkoholiziranosti 1,79 g/kg, od 134 odrejenih alkotestov pa je bilo kar 47 pozitivnih. Odrejenih je bilo tudi sedem hitrih testov zaradi suma na vožnjo pod vplivom mamil, ki so bili vsi pozitivni.

Tudi leto pred tem v enakem obdobju rezultati nadzora niso veliko milejši. Policisti so obravnavali 33 prometnih nesreč, katerih povzročitelji so bili v osmih primerih pod vplivom alkohola s povprečno stopnjo alkoholiziranosti 1,26 g/kg. Policisti so skupno odredili 108 alkotestov, od tega je bilo 60 pozitivnih in ena odklonitev. Odrejenih je bilo devet hitrih testov zaradi suma na vožnjo pod vplivom mamil, od teh je bilo šest pozitivnih in ena odklonitev.

Policisti opozarjajo vse, naj pod vplivom alkohola ne sedejo za volan. Poleg tega apelirajo na gostinske lokale in organizatorje prireditev, naj vinjenim gostom, za katere je jasno, da so z vozilom, ne točijo alkoholnih pijač.

"Želimo vam prijetno praznovanje. Naj vas po zabavi odpelje domov nekdo, ki ni pil alkohola ali pokličite taksi," so še zapisali na policiji.

Deli novico:

V 8 primerih pijan |  10 .11. 2018 ob  15: 05
in v 25 trezen povzrocil nesreco. Boljse vozit pijan he he
atila |  10 .11. 2018 ob  06: 53
To opozarja tudi policist Iztok Kustec!
pa dobi disciplinsko ali celo odpoved!
eeeeee drzava BANANA
ma |  09 .11. 2018 ob  21: 17
naj pijejo in tudi posledice nosijo
Eho |  09 .11. 2018 ob  16: 49
Morebiti kdo ve koliko prometnih nesreč zakrivijo vozniki, ki so pili, niso pa prekoračili zakonsko predpisane, oziroma dovoljene količine alkohola v krvi. Namreč, baje so nekoč poučevali v Tacnu, da manjše količine alkohola pomirjajo, ter zaradi tega vozniki manj agresivno vozijo, recimo ne mudi se jim več in podobno, kar pa seveda ne velja za mamila, po nih so vozniki še bolj nervozni.
Me par |  09 .11. 2018 ob  15: 56
De nardijo več neumnosti mladi vozniki sz makinami od 200 konjev in anim oslom za volanom.
atila |  09 .11. 2018 ob  15: 55
v osmih primerih pod vplivom alkohola!
V 25h primerih je pa kriva socialna stiska ter izgorelost!!
Kako pa to resevati?