KOVAČIČ Z NOVIMI IDEJAMI: Ponovil bi referendum o drugem tiru

Slovenija

Ustavni sodniki so začeli obravnavo zahteve za oceno ustavnosti zakona o referendumu in ljudski iniciativi in dela zakona o volilni in referendumski kampanji, pobudnik referenduma o drugem tiru Vili Kovačič pa je v postopku pridobil položaj stranke z interesom in stranskega intervienta. Želi si, da bi ustavno sodišče opravilo javno obravnavo.

Kovačič je na današnji novinarski konferenci poudaril, da želi enakost obeh strani v referendumu, zato pričakuje, da bo ustavno sodišče ocenilo, da je bil lanski referendum o zakonu o drugem tiru neustaven. Celoten referendum naj se ponovi hkrati z enimi od letošnjih volitev, vlada pa naj sredstva za kampanjo in proračuna nameni tudi njemu.

Zahteva tudi javno sejo ustavnega sodišča na to temo, saj je javni interes za to temo zelo pomemben, ker gre za vprašanje varovanja demokracije. "Da se tisto, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo, tudi upošteva," je poudaril. V primeru, da se ustavno sodišče ne bo odločilo za javno sejo, bi to lahko storilo, kot je prepričan, tudi vrhovno sodišče. "Pa zaslišimo še priče," je dejal. Če ne bo uspešen, se bo, kot je napovedal danes, obrnil tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice.

Kovačič želi izločiti predsednico ustavnega sodišča in ustavnega sodnika 

Vrhovno sodišče je zahtevo za ustavno presojo podalo ob obravnavi Kovačičeve pritožbe zoper poročilo o izidu glasovanja na referendumu o zakonu o drugem tiru. Kovačič želi sicer iz odločanja izločiti predsednico ustavnega sodišča, sicer sodnico poročevalko v tem primeru, Jadranko Sovdat in pa ustavnega sodnika Mateja Acceta. Oba po njegovi oceni kažeta naklonjenost vladni nameri in ne moreta biti nepristranska.

Po njegovem mnenju bi morala referendumska zakonodaja bolje varovati postopek varstva pravic. Kovačič predlaga, da ustavno sodišče zavrne zahtevo vrhovnega sodišča kot neutemeljeno. Vrhovno sodišče ima na voljo dovolj jasne okvire za presojo, je prepričan. Ponovil je, da v referendumu ni imel enakega položaja kot vlada, ki je sredstva za kampanjo pridobila iz proračuna.

Nesorazmerna poraba sredstev

Ločeno od tega Kovačič zahteva tudi ustavno presojo člena zakona o volilni in referendumski kampanji, ki po njegovem mnenju omogoča nesorazmerno porabo sredstev v referendumski kampanji. Poleg tega pa želi pobudnik referenduma doseči tudi neustavnost dveh sklepov vlade, s katerima je imenovala delovno skupino za vodenje in koordinacijo komuniciranja v referendumski kampanji in pa za referendumsko kampanjo namenilo 97.000 evrov.

Kovačič je pripravil tudi predlog 12 najnujnejših sprememb ustave

Med drugim predlaga, da se spremeni kvorum za veljavnost referenduma, in sicer bi ga iz četrtine volivcev zmanjšal na petino. Ima tudi druge predloge. "Razrešitev ustavnih sodnikov ne more biti prepuščena svetemu duhu, ampak mora biti postopkovno definirana," je poudaril Kovačič.

Predlaga tudi, da se v ustavo zapiše sankcioniranje neodgovornih ustavnih sodnikov in vsaj delna materialna poravnava škode prizadetim. Pravi tudi, da so roki za zbiranje podpisov pri referendumih neživljenjski.

Deli novico:

3x3 |  11 .01. 2018 ob  15: 54
Ko berem, kaj se v Luki dogaja, vidim, da ima kar prav.
Xxxx |  11 .01. 2018 ob  15: 33
Nnaj si dela referendum doma z zeno ,ce jo ima!
To je  |  11 .01. 2018 ob  13: 38
spočiti upokojenec... Naj si ga placa, pa naj ga ima
muffa |  11 .01. 2018 ob  13: 27
še za nazaj bi morali pregledati, kateri ustavni sodnik je dal zeleno luč, da se je proces "patria" razveljavil in vrnil v ponovno sojenje in je bilo vsem jasno, da bo zadeva zastarala, hahaha.....
Iskreno mislim |  11 .01. 2018 ob  13: 12
da bi bilo prav.
Državljan v K |  11 .01. 2018 ob  13: 10
-2
Ne ve, da je živ, ne zna govorit, se ne zna obleči, ne zna komunicirat brez vpadanja v besedo, obožuje svečkarje in ima dovolj denarja za ustavno in evropsko sodišče, hkrati pa še premore znanja za predloge ustavnih reform.

Batman, Superman, Rambo in Chuck Norris v primerjavi v državljanom v K nimajo za burek.
ma |  11 .01. 2018 ob  13: 08
ta tip je za v Idrijo....