KRUTO ZASTRUPLJAMO SEBE IN PLANET: 13 milijonov smrti vsako leto

Svet

Onesnaževanje je največji svetovni ubijalec, vlade in podjetja pa morajo storiti več za njegovo zmanjšanje, je danes opozoril izvršni direktor Programa Združenih narodov za okolje (Unep) Erik Solheim. "Zaradi onesnaženosti letno umre 13 milijonov ljudi," je opozoril po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

V Nairobiju se je včeraj začela okoljska skupščina ZN, ki je pritegnila 4000 voditeljev držav in vlad, ministrov, poslovnežev, strokovnjakov ZN in predstavnikov civilne družbe. "Naš skupen cilj mora biti sprejemanje načinov za drastično zmanjšanje onesnaževanja," je poudaril kostariški okoljski minister Edgar Gutierrez, ki predseduje skupščini.

"Le z močnejšim kolektivnim delovanjem, ki se bo začelo v Nairobiju ta teden, lahko začnemo globalno čistiti planet in reševati nešteto življenj," je dejal Gutierrez.

Sveže poročilo izvršnega direktorja Unepa kaže, da onesnaževanje prizadene vse na svetu. Med drugim navaja, da je okoljska degradacija vzrok za eno od štirih smrti oz. terja 12,6 milijona življenj letno. Največji del, 6,5 milijona življenj vsako leto, terja onesnažen zrak. Več kot 80 odstotkov svetovnih mest ne dosega zdravstvenih standardov ZN glede kakovosti zraka.

"Glede na kruto statistiko, kako zastrupljamo sebe in naš planet, so nujne pogumne odločitve skupščine ZN za okolje," je dejal Solheim. "To velja tako za grožnje, kot je onesnaževanje, kot tudi podnebne spremembe in številne druge okoljske grožnje, s katerimi se soočamo," je dodal.

Širša izjava, ki so jo pred zasedanjem poslali iz ZN, ob tem izpostavlja povezavo med dogodki zadnjih 12 mesecev - orkani na Karibih in v ZDA, sušo na Afriškem rogu in v Jemnu ter poplavami v Bangladešu, Indiji in Evropi.

curlo |  05 .12. 2017 ob  08: 53
Ko prideš na letališče v San Jose, te v avli pozdravlja cela lepo poslikana in napisana stena pragozda in živali, ki v njem živijo. Njihov moto je "PURA VIDA"....misli, da ne rabi prevoda ta slogan, a je tako zlagan , glede na to kar počenja človek tej ubogi naravi,da se lahko g. Gutierrez tudi sam namala zraven na to steno , a ne bo prav nič boljše. Uničili smo vse kar se uničiti da in sam pri sebi ne vidim za naše zanamce niti trohice upanja za boljši in predvsem čistejši svet.
Zafurali smo vse kar je najbolj primarnega in svetega za obstoj, kar nam pomeni preživetje....in to zavestno.
Z zavestjo....tem kar nas loči od ostalih primatov, ki pa niso niti najmanj krivi za posledice človeške norosti.