KUBANSKE PLESALCE NASTOP V BOVCU DRAGO STAL: Policisti izrekli za 14.000 evrov kazni

Kronika

Policija je v petek obravnavala večjo skupino državljanov Kube, za katere so ugotovili, da pri sebi nimajo ustreznih dokumentov. Zaradi kršitve zakona o tujcih so jim izrekli globo, je potrdil predstavnik PU Nova Gorica Dean Božnik. Po poročanju RTV Slovenija so kubanskim plesalcem, ki so nastopili v Bovcu, izrekli skupno za 14.000 evrov kazni.

Po kosilu so enega od Kubancev ustavili policisti Policijske postaje za izravnalne ukrepe Nova Gorica in od njih zahtevali osebne dokumente. Kot je takrat ugotovil vodja skupine, so torbo z vsemi dokumenti pozabili v italijanski Čenti, kjer so bili nastanjeni.

Čeprav so jih organizatorji festivala src pripeljali v eni uri, je pet policistov za več ur zadržalo in stražilo mlade plesalce in jim naložilo 500 evrov kazni na osebo, skupaj torej 14.000 evrov oz. polovično vsoto za hitro plačilo, navaja spletni portal RTV Slovenija. Kljub temu so z enourno zamudo v petek vseeno nastopili na festivalu na bovškem trgu.

Brez potnih listov in vizuma

Predstavnik za odnose z javnostmi Policijske uprave Nova Gorica Dean Božnik je danes za STA potrdil, da so v petek popoldne obravnavali večje število tujcev iz t.i. tretjih držav, med postopkom pa so policisti ugotovili, da gre za državljane Kube.

Policisti so pri ugotavljanju zakonitosti vstopa in prebivanja v Sloveniji za omenjene tujce ugotovili tudi, da ti niso imeli ustreznih dokumentov, niti potnih listov niti potrebnega vizuma. Zaradi kršitve zakona o tujcih so 25 državljanom Kube izrekli denarno kazen oz. globo, zoper enega mladoletnika pa podali obdolžilni predlog na okrajno sodišče, je še pojasnil Božnik.

Spletni portal RTVS sicer med drugim navaja, da so policisti medtem Kubancem zasegli dokumente in jih bodo vrnili šele, ko bodo plačali kazen. Težava pa je, ker imajo plesalci že sredi tedna povratni let na Kubo. Portal sicer navaja tudi besede bovškega župana Valterja Mlekuža, ki je izrazil upanje, da bo prevladal razum in da bodo kazen spremenili v opomin.

Dr itto |  20 .08. 2018 ob  18: 41
-1
Ko potuješ po svetu je normalno da imaš pri sebi dokument, še posebno če izvajaš dejavnost in nastopaš na javnih prireditvah. Kubanci morajo celo na kubi zaprpsiti ua posebno dovoljenje za selitev. Policija je opravila svoje delo. Župan pa v postopku nima besede, župan ni pristojen.
curlo |  20 .08. 2018 ob  17: 59
Že kakih 20 let se potikam po J Ameriki, po glavnih mestih, manj glavnih in po vseh mogočih rovtah na tistih koncih. Nikoli nimam s seboj dokumentov, ker so mi jih prav na začetku mojih potovanj po državah J in Latino Amerike, ukradli. In nikoli nisem imel probleme , ko so me ustavili in hoteli legitimirati. Povedal sem pač kje stanujem in to je bilo vse.
Sem pa imel v USA mnoge težave , še posebno po 11. septembru 2001. Tam so me mnogokrat obravnavali kakor kakega od Al Kajde, tudi z EU passpotom in če se le da ne grem več v to hipokritsko , naduto in zlagano državo.
Pri nas pa bi bilo res dobro, da bi naše naduteže v uniformah poučili malo o morali, etiki, pa takih zadevah, ne pa da znajo samo lajati na ljudi in jim greniti življenje.
Res pa je , to moramo priznati, da niso vsi varuhi reda enaki in so mnogi med njimi tudi uvidevni in prijazni.....takih manjka.
@Branko | danes ob 15:27 |  20 .08. 2018 ob  17: 50
Očitno je niso imeli, če so policaji ugotovili, da v (pozneje prinešenih) potnih listinah ni vize. Torej so imeli samo (vsaj upam) italijansko.
@@Karlo | danes ob 16:24 |  20 .08. 2018 ob  17: 47
Da ne boš klobasal, se poduči:

VIZUMSKI REŽIM IN VIZUMI
Vizumski režim, ki ga uporablja Slovenija, je del pravnega reda Evropske unije. Deli se na vizumsko obvezne države, ki za vstop potrebujejo dovoljenje (vizum), in vizumsko neobvezne države, ki za vstop ne potrebujejo dodatnega vizuma.Slovenska diplomatsko predstavništva in konzulati izdajajo schengenske (vizum A in C) in nacionalne vizume (vizum D). Za izdajo vizuma mora tujec predložiti zahtevano dokumentacijo in izpolnjevati pogoje, ki so predpisani z zakonodajo.Vizum CVizum C je dovoljenje za vstop, ki se izda tujcu za t. i. kratkoročno bivanje (do 90 dni). Vloga za vizum se odda pri tisti schengenski državi, ki je glavni cilj potovanja, in ne pri katerikoli. To vrsto vizumov lahko v imenu Slovenije izdajajo tudi druge schengenske države, če ima Slovenija z njimi urejen sporazum o zastopanju. Vizum C je možno podaljšati v primeru izjemnih okoliščin, ki imetniku onemogočajo vrnitev v izvorno državo.Garantno pismoZa vizum se zaprosi z ustrezno vizumsko vlogo in predpisano dokumentacijo, ki se lahko razlikuje glede na državo, iz katere prihaja tujec. Seznam dokumentacije je objavljen na spletnih straneh diplomatskih predstavništev in konzulatov, ki so pristojna za izdajo vizuma. V postopku mora tujec predložiti tudi overjeno in na upravni enoti registrirano garantno pismo.Vizum DVizum D je dovoljenje za vstop in prebivanje, ki ni krajše od 90 dni in ni daljše od enega leta. Zanj lahko zaprosijo tujci, ki spadajo v eno izmed kategorij, ki so opredeljene v 20. členu Zakona o tujcih. Za vizum D lahko zaprosijo tudi tujci, ki niso vizumsko obvezni. Vizuma D ni mogoče podaljševati. Imetniku omogoča, da z njim zaprosi za dovoljenje za prebivanje neposredno na upravni enoti.
Vprašam |  20 .08. 2018 ob  16: 39
Ma kaj tle so plesali gratis al so služli lepe pare?
Lucky |  20 .08. 2018 ob  16: 35
Se takoj vidi kako malo ljudje potujejo po svetu! Meje so povsod, še največ pa jih je v glavah.
Priznati moram, da je danes potovanje naokoli res ena velika mora kar se tiče vizumov. Ne samo, da se vsaka država posebej obravnava z vseh strani, imajo vizumi različne veljavnosti in pogoje.
Dejstvo je, da moraš povsod, če nisi doma, nositi s seboj osebni dokument. V kolikor si v tujini z vizumom, moraš imeti tako s seboj še potni list z vizumom. Ampak vsi smo samo ljudje in vsi naredimo vsak dan kakšno manjšo napako. Tega si ne izmišljujem, tako je pač življenje. In ko si nekje na drugem koncu sveta, v popolnoma drugačnem kulturnem okolju, s popolnoma drugačnimi ljudmi, narediš tudi tam kakšno napako.

Ti ljudje niso nikogar ne poškodovali ali kaj hujšega, ničesar niso zagrešili, dovolj bi bilo, da so policisti počakali, da nekdo prinese vse potne liste in bili bi prijazni, tako da bi se o tem govorilo. Tudi sedaj se govori, pa vendar je priokus nagnusen.

Predlani sem bil v Nepalu. Nikoli ne bom pozabil prijaznosti vseh tam. Na meji, kjer sem dobil vizum, so mi policisti ponudili čaj in si vzeli 5 minut, da so pokramljali z vsakim od nas, ki smo bili tam. V Katmanduju se mi je zgodilo točno to kar se je zgodilo tem Kubancem. Potni list sem pustil v hotelu, saj sva s prijateljico šla na večerjo 10 metrov stran. In so prišli policaji, povedal sem jim, da sem v sosednjem hotelu, oni pa so me prijazno prosili, če bi lahko prinesel potni list. Medtem pa je mimo prišel fant, ki je delal na recepciji in jim on prinesel moj potni list. Ves čas so bili prijazni in vljudni, da sploh ne morem povedat. Moja izkušnja govori, da ni potrebno izvajati najstrožjih ukrepov takrat kadar to ni potrebno!
@Karlo |  20 .08. 2018 ob  16: 24
Italijanksa ali slovenska ali francoska ali nemška VIZA ne obstaja več!! Danes imajo državljani tretjih držav (kar pomeni, da niso iz EU!) Schengensko vizo. Jasno?
joso |  20 .08. 2018 ob  15: 44
v Sloveniji so dobrodošli samo muslimani
Branko |  20 .08. 2018 ob  15: 27
Karlo,

ni res, če ima Schengen vizo gre lahko kamor koli po EU, pozanimaj se malo boljše.
špinjulet |  20 .08. 2018 ob  14: 42
Lahko gre Balkanec v Evropo, samo kaj, ko Balkan ne gre iz Balkanca...
1