MANJ KOT SLOVENCI SPIJO SAMO ŠE JAPONCI: Za več kvalitetnega spanca se odpovejte eni stvari

Več kot polovica Slovencev je razkrila, da spijo manj kot sedem ur dnevno, kar slabo vpliva na njihovo zdravje, piše Delo. Manj kot Slovenci spijo samo še Japonci. Otroci, ki pred spanjem gledajo televizijo ali igrajo računalniške igrice spijo celo uro manj, pri čemer ni vzrok, da gredo pozno v posteljo, ampak da je njihov spanec slabše kvalitete.

Ponoči se v temi človeku izloča melatonin, ki pomaga kvalitetno spati brez prebujanja. Na njegovo izločanje vpliva svetloba, zlasti modra, katere najmočnejši vir so tablice in pametni telefoni. Modra svetloba zakasni izločanje melatonina.

Nobena uspavala niso registrirana za prejemanje več kot tri tedne, po tem času ne delujejo več in imajo stranske učinke, še piše Delo. Tradicionalno je najbolj priljubljeno domače zdravilo alkohol, ki ga zadnje čase zamenjujejo substance, ki vsebujejo kanabinoide in THC. Dolgoročni učinek je slabo spanje. Včasih pride do hudih reakcij, ljudi pa je potrebno hospitalizirati.

Najbolj pogosti so primeri pri mladih zaposlenih na vodstvenih položajih, ki budnost ohranjajo z energetskimi pijačami in mamili, kot je kokain, zvečer pa poskušajo zaspati s pomočjo marihuane, razlaga specialistka za spanje Lea Dolenc Grošelj.

Deli novico:

zapuščena |  20 .01. 2018 ob  20: 01
@Človek že tako,,, BO DRŽALO, manjša količina in boljša kvaliteta..Zakaj bi hibernirali?Saj nismo medvedi...
Človek že tako |  20 .01. 2018 ob  08: 58
prespi skoraj 1/3 življenja, če manj spim in v tem času torej bolje izkoristim življenje ne vem, če sem toliko na slabšem od tistega, ki bo dočakal malo več pa je prespal po življenja.