Matej Ušaj: "Konoplja je zdravilna rastlina, ki si ne zasluži prepovedi"

Goriška

V začetku februarja je v slovenskem hramu demokracije potekala javna predstavitev mnenj o predlogih zakona o samozdravljenju in zakona o konoplji. Predlogi zakona se pred poslanci seveda niso pojavili sami od sebe, ampak so na njihove mize priromali po tem, ko so v ljudski iniciativi zbrali več kot 5000 podpisov za obravnavo omenjenih zakonov.

Ob tako visoki javni podpori se zdi, da pogovori o legalizaciji konoplje niso več eksotična tema 'kvazi' umetnikov z Metelkove ali kakih drugih umetniško-mladinskih centrov, temveč postajajo resna tema, s katero se bo morala soočiti tudi aktualna politika.

O legalizaciji konoplje – v medicinske namene, da ne bo pomote – smo se odločili spregovoriti tudi na Regionalu. Na pogovor smo povabili Mateja Ušaja, 34-letnega Novogoričana, ki že 17 let živi s hudo kronično boleznijo. Zdravljenje le-te ga je že večkrat pripeljalo do samega roba, dokler ni odkril edine rož'ce, ki mu je pomagala, ob tem pa ni puščala praktično nobenih stranskih učinkov.

Dovolj je že kapljica olja.

Odziva na pogovor smo bili zelo veseli, saj je kljub relativni naklonjenosti javnosti do uporabe konoplje v medicinske namene to početje še vedno kaznivo. Še več, naš sogovornik z intervjujem – podobnega je že poizkušal objaviti v nekaterih drugih medijih, pa so mu objavo zaradi preradikalnih izjav zavrnili – tvega celo kazensko odgovornost. A vse to počne le zato, da se o alternativnih možnostih zdravljenja raznovrstnih bolezni prične odkrito govoriti tudi v javnosti in se neha stigmatizirati bolnike, ki to že počnejo.  

Za kakšno boleznijo pravzaprav bolehate?

Moja bolezen, za katero boleham že približno 17 let, se imenuje ankilozirajoči spondilitis (AS) ali Behterjeva bolezen. Je kronična revmatska bolezen, za katero je značilno prizadetost hrbtenice, kolkov in prsnega koša. Gre za kronično vnetje in postopno zakostevanje hrbtenice in njeno zmanjšano gibljivost. AS je avtoimuna bolezen, kar pomeni, da imunski sistem nepravilno prepoznava telesu lastne celice in torej poleg prepoznavanja in uničevanja tujkov napade tudi zdrave celice organizma. Če avtoimune bolezni ne zdravimo, bolezen praviloma poteka vse življenje, dokler ni prizadeta struktura popolnoma uničena.

Kako se je pri vas razvijala bolezen?

Nekje pred 17 leti so se začele bolečine v kolkih in križu. Z 18 oziroma 19 leti sem prejemal injekcijske blokade, antibiotike in zdravila. Stanje se je slabšalo in slabšalo. Imel sem nočne in jutranje okorelosti, nespečnost, neznosne bolečine, bolečine v prsnem košu že pri dihanju in kašljanju, bolečine v kolkih in križu. Tako stanje se je nadaljevalo nekje 15 let. V tem času so mi postavili diagnozo AS in nekje pred 18 meseci sem po nasvetu revmatologa začel jemati poln odmerek nesteroidnih zdravil. Moram povedati, da se je po jemanju teh zdravil stanje drastično poslabšalo. Poleg že prej naštetih bolečih in težav, ki sem jih imel, so se zdaj pridružili še stranski učinki nesteroidnih zdravil (zgaga, trebušni krči, krvava driska, razjede na črevesni sluznici, bruhanje in neznosna bolečina). Za te težave je imela stroka spet odgovor – kup novih tablet.

Klin s klinom ali tableta na tableto, se pravi?

Človek se znajde v enem začaranem krogu jemanja tablet in si s tem povzroča več slabega kot dobrega. Moje ravnovesje v telesu je bilo porušeno, imel sem depresijo, povišan holesterol, krvavo drisko. Naj povem, da nisem bil zmožen poskrbeti sam zase. Po 20 ur na dan sem bil v postelji nezmožen opravljanja osnovnih življenjskih potreb. V bistvu nisem dobil položaja telesa, pri katerem bolečina ne bi bila prisotna. Moram priznati, da se v tem času večkrat pomislil na samomor, saj je bila bolečina tako agresivna in nekontrolirana. Uradna medicina za to bolezensko stanje nima zdravila. Lahko le lajša simptome z nesteroidnimi antirevmatiki in fizikalno terapevtskimi ukrepi. Po tem so tu še biološka zdravila, ki delujejo neselektivno in zavirajo celoten imunski sistem. Organizem je dovzetnejši za okužbe, vnetja in razvoj rakavih celic. Med ostalimi stranskimi učinki se pojavljajo tudi povišan krvni tlak, dislipidemija, hiperglikemija, peptične razjede ter okvare jeter in ledvic.

In tako je prišlo do odločitve za samozdravljenje s konopljo?

Torej, to, kar ponuja uradna medicina, moje telo zavrača.  Poleg tega so stranski učinki bioloških zdravil tako hudi in neznani, da se za tako zdravljenje nisem odločil. Stroka in zdravniki so imeli več kot 15 let mojega časa in zdravja, da so mi sploh postavili diagnozo. Pri vsakem obisku pri zdravniku sem poslušal, da sem neozdravljivo bolan in bom postal invalid ter da bom moral uživati tablete do konca življenja. Mislim, da je to res super moralna vzpodbuda za človeka pri mojih letih, ki ima še vse življenje pred sabo ...

Prepuščen na milost in nemilost bolečini in stranskim učinkom tablet sem ugotovil, da mi je ostalo mogoče še nekaj let do invalidnosti. Torej, kaj bi vi naredili? Bi mogoče poizkušali vse, samo da do tega ne pride? Tako sem se odločil za alternativno zdravljenje, ki vključuje hašiševo olje.

Kako so se na vašo odločitev odzvali zdravniki?

Odzivi zdravnikov so bili zelo različni, v glavnem negativni. Na vprašanje, ali bi se lahko uspešno zdravil z zdravo prehrano in konopljo, sem v odgovor dobil tišino. To je bil prvi dovolj dober odgovor, da tako zdravljenje tudi poizkusim. Nekateri so okameneli in v zdravniški karton niti niso hoteli napisati, s čim se zdravim, čeprav sem to izrecno zahteval. To, da se zdravim s prepovedano drogo in da lahko grem v zapor, je bila prva reakcija. Ampak po kratkem posvetu in razlagi zakaj in koliko časa je prepovedana droga in da je bila pred tem konoplja 5000 let zdravilo, se je na zdravnikovih ustih narisal rahel nasmešek.

Zdravnik se je torej strinjal z vašim načinom zdravljenja?

Da ne bo pomote. V izvidu, ki sem ga prejel po enem tednu, piše, da se zdravim z opijevim oljem, pa čeprav je bil zdravnik ves iz sebe, kako hašiševo olje pomaga in se mi je stanje popravilo v enem letu. Ta isti zdravnik mi je tudi svetoval, naj nadaljujem zdravljenje s hašiševim oljem, saj so bili rezultati neverjetni. Povedal sem tudi za stranske učinke nesteroidnih zdravil, ki so mi povzročali strašne težave, po tem me je še dodatno vzpodbudil pri samozdravljenju.

In izvidi so postali boljši?

Na pregledu po enem letu je stroka ugotovila, da nadaljnji obiski niso več potrebni. Najbolj pozitivno reakcijo sem doživel v rehabilitacijskem centru Soča, kjer so moje zdravljenje prijazno pozdravili ter dejali, da uradna medicina trenutno nima nobenega zdravila, ki bi imelo manj stranskih učinkov kot konoplja. V veliko veselje mi je bilo pokramljati s fiziatrom na to temo, saj sem prvič dobil občutek, da me zdravnik stoodstotno podpira.

Ne oziram se na reakcije stroke, najbolj pomembno mi je, da je moja bolezen pod kontrolo. Ko se bolnik tega nauči, postane življenje znosnejše.

Kako so potekali prvi tedni zdravljenja, reakcije, počutje?

Še pred jemanjem olja, ko sem trpel za hudimi stranskimi učinki tablet, sem si trebušne krče, bruhanje, depresijo, nespečnost ter izgubo apetita lajšal s kajenjem marihuane. Že po nekaj dimih so trebušni krči izginili, hrana je zopet zadišala. Takrat za konopljino smolo še nisem vedel oziroma nisem vedel, da ima tako zdravilne učinke. Ko sem slišal za konopljino smolo ali hašiševo olje, je bilo moje stanje tako slabo, da sem bil zmožen poskusiti karkoli, samo da bi bolečina izginila, da bi se mi gibljivost povrnila in trebušne težave nehale. Na priporočilo sem pogledal dokumentarni film Ricka Simpsona Beg pred resnico. Vedel sem, da ima konoplja zdravilne učinke, ampak take, to pa ne.

Kako hitro je pričelo zdravilo delovati?

Ko sem popil prvo kapljico olja, se je moje stanje začelo izboljševati. Bolečine so že po prvi kapljici praktično izginile skoraj v celoti. Po desetih letih lahko rečem, da sem spal brez bolečin, se zbudil brez trebušnih težav, naspan ter vesel. To je bil zame pravi čudež. Gibljivost se mi je skoraj v celoti povrnila, tako da sem sedaj lahko aktiven, kolikor mi bolezen seveda dopušča. Po nekaj dneh jemanja olja sem začel s pohodi v naravo ter z vsakodnevnim raztegovanjem. Po dveh mesecih sem obiskal še dietologinjo, ki mi je dala odlične napotke za razkisovanje telesa. Prehrana je zelo pomemben dejavnik, ker je lahko strup ali zdravilo. Zakisanost telesa je pogoj za vsako bolezen, zato sem zraven olja začel kontrolirati še prehrano, da se telo razkisa.

Kljub jemanju konoplje je torej treba še vedno paziti na zdravje?

Gibanje, bioenergija, prehrana, rekreacija, vse to so dejavniki, ki tvorijo zdravo okolje, v katerem se bolezen ne more razvijati. Po dveh mesecih je bilo moje stanje tako stabilno in dobro, da sem lahko odšel na tedensko smuko. Reakcij na olje nisem imel nobenih in počutje se je dnevno izboljševalo. To izboljšavo so opazili tudi domači in prijatelji, ki me pri tem podpirajo in se jim iskreno zahvaljujem. Olje jemljem 2-krat do 3-krat dnevno, odvisno od bolečine. Sedaj po enem letu samozdravljenja lahko rečem, da je stanje dokaj stabilno, občasno občutim 20 oziroma 30 odstotkov tiste bolečine, ki je bila prej prisotna. Nobenim trebušnih težav, nobene okorelosti, jutranjih ali nočnih bolečin ter nobene nespečnosti, vse to je preteklost. Če sem preveč aktiven, se bolečina vrne in me spomni, da moram popiti kapljico in iti počivat.

Stranskih učinkov na konopljo pa ni bilo?

Stranskih učinkov olje samo po sebi nima. Stranski nezaželeni učinki, kot so omotičnost ali zadetost, krvave ali suhe oči, suha usta in paranojo (v redkih primerih, ko predoziramo), povzročajo zdravilne spojine v konoplji, kot so THC, THC-a in THC-v. Ko se organizem na olje navadi oziroma ko organizem razvije na THC določeno toleranco, te zadetosti bolnik ne občuti več. To obdobje je odvisno od vsakega bolnika posebej in traja nekje do 5 tednov.

Kako drago je zdravljenje s hašiševim oljem?

Ključ do uspeha je samooskrba. Osebno za hašiševo olje ali surovino nisem zapravil še enega evra. Vsak bolnik in njegova bolezen so individualne, zato menim, da si lahko vsak bolnik pripravi zdravilo "po meri". Poznamo 1000 ali več vrst konoplje, ki se razlikujejo po videzu, učinku, vonju, zdravilnosti, času cvetenja, količini kanabinoidov ter terpentinov. V mojem primeru kanabinoidi, kot so THC, CBD, CBN, CBC in CBG, znižujejo ali lajšajo bolečino. Za protivnetni učinek pa potrebujem olje z veliko THC-a, CBD-a, CBD, CBC, CBG-a, in CBG. Da dobimo olje s takim profilom kanabinoidov, potrebujemo več vrst konoplje ali marihuane. Osebno si jutranji ali dnevni odmerek zdravila pripravim iz vrst sativa ali sativa hibrid. Večerni odmerek zdravila pa iz vrst indica ali indica hibrid. Tako sem lahko dejaven tudi čez dan, ne da bi bil pretirano zaspan. CBD ima veliko več  zdravilnih učinkov kot THC, ampak CBD znižuje stranske učinke THC-ja, kot je zadetost ali omotičnost. Zato komercialni rejci v glavnem gojijo konopljo, ki ima visok odstotek THC-ja in nizek odstotek CBD-ja.

Mislite, da boste kdaj lahko 100-odstotno pozdravljeni in boste lahko opustil hašiševo olje?

Popolna ozdravitev moje bolezni je mogoča, saj sem to zasledil na raznoraznih revmatičnih forumih. Bolniki z mojo boleznijo so se po šestmesečnem jemanju olja ozdravili. Pri meni to ni več mogoče. Brez hašiševega olja se bolečine vrne v taki meri, da ponoči ne spim ter mi onemogoči dnevne aktivnosti. Preventiva v mojem primeru je 1 ml hašiševega olja na dan, kar je približno 10 gramov konoplje, kar letno nanese približno 3,5 kilograma konoplje, ki je ne morem pridelati, če se na področju zakonodaje kaj ne spremeni. Zakonodaja je pa trenutno taka, da spada konoplja v prvo skupino prepovedanih drog, kot so heroin in LSD. To se mi zdi sporno in pravi absurd, saj imamo bolniki občutek, da smo kriminalci in narkomani, in preganja nas, kar je najhuje za bolnikovo zdravstveno stanje, nenehen strah pred organi pregona. Verjamem, da je v Sloveniji ogromno bolnikov, ki se zdravijo, ali bi se zdravili, ampak se ne zaradi strahu pred policijo in nesprejemanjem družbe.

Za konec, kaj pričakujete od slovenske politike, bo kdaj sprejela omenjene predloge zakonov?

Ministrstvo za zdravje in naše vrle politike lepo prosim, da glede na to, da je v svetu vse več držav, ki omogočajo zdravljenje s konopljo ter umikajo krivično napisane zakone zoper nje, tudi pri nas končno nekaj naredijo v tej smeri. Konoplja je zdravilna rastlina, ki si ne zasluži prepovedi, in upam, da boste to spoznali prej kot prepozno, ko vam zdravje ne bo več služilo!

Deli novico:

Xena |  14 .09. 2017 ob  07: 28
Pozdravljeni zanima me ali se lahko kontaktirava,tudi jaz imam As in FM,lahko mi posete na tim.ksenija.2015@gmail, l.p
Celjan |  13 .11. 2016 ob  23: 32
Super in vzpodbudno. PO infarktu in kapi, se tudi sam nagibam k uživanju konoplinega olja, čeprav pravih podatkov ni, rad bi kakšnekoli informacije.LP
ibro |  21 .08. 2016 ob  08: 54
-5
Strogo kaznovat uporabnike mamil,trava je tud mamilo !
resnica |  04 .10. 2015 ob  20: 45
farmacije propadejo če legalizirajo kako bi potem kradli
brokkoli |  01 .03. 2014 ob  09: 32
Vidiš, saj ne bi več komentirala, ampak tvoj zadnji stavek o odvisnosti je resnično izjemno pomemben.

Kje in kdaj je bila dokazana odvisnost od trave? Morda kdo misli na psihično odvisnot?! V takem primeru moram razočarati vsakogar, ki bi sedaj ob tem kimal z glavo in si pritrjeval, da seveda, na travo si psihično odvisen (čeprav je ta terminologija malček smešna).

Sedaj pa vprašujem na kaj človek NI PSIHIČNO ODVISEN?
@Brokoli in koprčan |  26 .02. 2014 ob  16: 54
ko tole berem ,bi obema ,dala svoj prav iz gledanja različnih bregov.Povsem jasno je ,da se zadnje čase v nemogočem svetu stresa in težav ljudje zatekajo po pomoč k raznim dodatkom,da preživijo težak tempo dneva.Kaj bi od tega,bilo bolj dobro ali pa škodljivo,pa ima popolnoma prav koprčan.Brokkoli,tudi tvoja iskrena izpoved nam da mislit,kako lahko posameznik sam sebi pomaga in drugim,da se ne zabriše meja do odvisnosti.
brokkoli |  26 .02. 2014 ob  11: 23
Koprčan, zagotovo moraš imet tudi argument, da si proti, če si ga nekdo zvije, ali po domače si zvije en špinel. daj, bodi faca in argumentiraj svoj pogled na ljudi, ki kadijo travo.

Moj argument je, da je trava prej koristna kot škodljiva. Namreč: še nisem slišala, da bi kdo umrl zaradi kajenja trave. Nisem še zasledila, da bi kdo povzročil kakšno nesrečo ali kakšno drugačno nasilno dejanje, če in ko je bil zadet. Kjer koli sem bila po svetu, sem naletela na izjemno prijazne in umirjene ljudi - govora je o tistih, ki kadijo travo. Zagotovo obstajajo tudi neresni in 'bad' ljudje, četudi kadijo travo, ampak pravilo pa to ni.

Prav nasprotno pa lahko rečem za alkohol: ljudje so bodisi nasilni ali pa postanejo bebci, povzročajo cel kup neumnosti in se s časom zelo spremenijo. Za družbo so breme, če v pitju alkohola pretiravajo, saj so kronični alkoholiki dela nezmožni in so potrebni zdravljenja, medtem, ko kadilci trave pač enostavno niso.

Potem se najdejo ljudje, ki pravijo, da od špinela do heroina ni daleč. No, tu se jaz kategorično ne strinjam in z vso svojo pametjo to zanikam. Do heorina se pride zato, ker so droge prepovedane, ljudje (otroci) so neosveščeni, družba jim ne pomaga pri razmevanju vseh drog, ker so kriminalizirane in jih po defoltu 'strokovnjaki' mečejo v isti koš. No, to je zame kriminal!!!
Koprčan |  26 .02. 2014 ob  07: 27
Podpiram konopljo v medicinske namene ,daleč od tega da ne .Kar pa opažam, mnogi gledajo samo na to kje si bodo enega legalno zvili to pa ne podpiram.Moji protiargumenti so pa resnica ,samo s prave strani jih moraš gledati.
Ti pa @špec malo več strpnosti, če ne smotaj enga da se malo pomiriš.
špec |  25 .02. 2014 ob  23: 53
@ Koprčan: Dej pojd z glavo v steno tolčt, da boš kaj bolj pametnega iz nje za spravil, kot to, kar si napisal za protiargument brokkoli-ju. Mislim, kaki cepci ste eni...
PLUTO VAM SPOROCA |  25 .02. 2014 ob  21: 35
Moj bratec Pluto prinasa s korumpiranim politikom brco v rit in klofuto. V kolikor ne poznate mojega bratca Pluta..Boga podzemlja..naj vas v teh zadnjih mesecih obstoja tiranskega sistema zgolj zalost spremlja..saj ko on po mizi udari.. naj nihce se ne sprenevada saj Boga nihce ne slepari. Prinesel bo veliko spremembo..katera bo po vsem svetu zvenela..saj cas se izteka..ko bo njemu poln kufer vsega..in bo za tovrstne politike ostala le zaprta celica in kup dreka. Ne ga z lahkoto jemati..saj on Je Bog ne pa clovk z argumenti..kajti pokalo bo kmalu.. pravjo njegovi ostali bratje Bogovi.
Koprčan |  25 .02. 2014 ob  20: 35
BROKKOLI
Tudi mak je lepa rastlina lahko delaš potico ali pa .....
Kar se tiče kajenja marihuane pa nimajo težave kadilci, ampak tisti ki so okrog njih
Tudi moj sosed si je popestril marsikateri večer ,dokler mu ta plavi niso odkrili cel nasad v stanovanju in lahko verjameš da on ni imel nobenih težav ampak tisti ki so živeli okoli njega in so morali drugi dan v službo
Je pa res da je trava najbolj razširjena rastlina na svetu, samo ne tista ki ti misliš.
12.000 ljudi pa je konec koncev zelo mali odstotek populacije Slovenije tako da s tem lih ni za se hvalit.
palinko |  25 .02. 2014 ob  20: 32
4krogci@
vsi ki so se izpostavili so ljudje z boleznijo in so zato za nas "normalne" ljudi malo čudni
pomisli na to, da bi bili brez konoplje dosti bolj čudni
pomisli pa tudi na to, kdo se bori proti konoplji in s kakšnimi bolanimi argumenti
1