MERCATOR KMALU Z NOVIM LASTNIKOM? Minister ne razkriva interesentov

Gospodarstvo

Slovenska vlada podpira vsako možnost, ki bo pomagala Mercatorju, da reši svoje probleme, je danes za Bloomberg dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Dodal je, da je za Mercator več zanimanja. O imenih morebitnih kupcev sicer ni govoril, je pa zatrdil, da države ni med njimi.

Počivalšek je sicer že večkrat javno zatrdil, da si država prizadeva za Mercator najti stabilnega in dolgoročnega lastnika, ki bi družbi omogočil razvoj tudi naprej. Mercator po njegovih besedah potrebuje partnerja, ki mu bo omogočil preoblikovanje poslovnega modela in dolgoročno vzdržnost s prestrukturiranjem dolga.

Mercator je sicer v rokah hrvaškega Agrokorja, s katerim upravlja hrvaška vlada. Do spremembe lastništva tako lahko pride na dogovorni ravni s kupoprodajno pogodbo, ob čemer v Sloveniji poteka tudi odprt boj za lastništvo Mercatorja v določenih upniško-pravnih postopkih, ki jih vodi ena od velikih tujih bank, je za spletni Večer opozoril Počivalšek. Gre za rusko Sberbank.

Nov lastnik v prihodnjih mesecih?

Mercator bo v prihodnjih mesecih dobil novega lastnika. Če bodo upniki Agrokorja podprli prestrukturiranje - če dogovora ne bo, Agrokorju grozi stečaj -, bo njegov novi lastnik postal novi Agrokor, ki naj bi ga ustanovili na pogorišču sedanjega sistema.

Na novo lastništvo se medtem pripravljajo tudi v Mercatorju - pri bankah iščejo soglasje za spremembo lastništva. Sporazum z bankami, ki ga je Mercator leta 2014 po Agrokorjevem prevzemu podpisal z bankami, ima namreč klavzulo, po kateri bi banke lahko denimo blokirale zamenjavo lastnika, če se z njo ne bi strinjale. Težav s pridobivanjem tega soglasja sicer v Mercatorju naj ne bi pričakovali.

Omenjeno soglasje je sicer pomembno tudi za Agrokor. Mercator naj bi imel po napovedih Anteja Ramljaka - ta je danes odstopil z mesta izrednega pooblaščenca hrvaške vlade za Agrokor - v novem Agrokorju večjo oziroma najpomembnejšo vlogo v strukturi prihodkov in denarnega toka.

V igri ameriška investicijska družba v lasti "jastreba"

Po informacijah, ki so jih v zadnjih dneh pridobili na portalu Siol, so zato v Agrokorju pripravili načrt, po katerem bi terjatve do bank upnic, ki ne želijo dati soglasja za spremembo lastništva Mercatorja, odkupil eden od mednarodnih skladov tveganega kapitala.

Po neuradnih informacijah Siola gre za sklad, ki ga upravlja ameriška investicijska družba Elliott Management Corporation, ki upravlja 34 milijard ameriških dolarjev sredstev. Njen lastnik je Paul Singer, ki je v zadnjih dveh desetletij trgoval z dolgom številnih podjetij in držav, med drugim Argentine, Peruja in Konga (Brazzaville), zaradi česar so ga mediji v preteklosti označevali za "jastreba".

Matična družba Mercator bankam upnicam dolguje 650 milijonov evrov.

Katere banke so skladu prodale svoje terjatve do Mercatorja in po kolikšni ceni, uradno ni mogoče izvedeti, še navaja portal Siol, ki je že oktobra lani poročal, da se je za odkup terjatev do Mercatorja zanimal sklad Quantum, ki ga upravlja vlagatelj in milijarder George Soros. Za ves paket naj bi bil pripravljen plačati okoli 150 milijonov evrov. To je le nekaj manj od četrtine njihove nominalne vrednosti.

Deli novico:

Atila |  21 .02. 2018 ob  16: 21
Zanimivo!
Mercatorja ni!
Krivca ni!
pinkoponko |  21 .02. 2018 ob  15: 42
aha to je ta isti ki je naredil vrhunsko kupčijo s cimosom? bravo kapo dol... še enkrat pokaži svoje adute pa pahni 250 ali več ljudi na cesto.. .kaj se ma za smejati nesposobnež... naj se smeje 250 lačnim družinam
bizgec |  21 .02. 2018 ob  15: 42
E, moj Počivalšek. En kart, ko družba ni več Slovenska, je čisto vseeno kdo je lastnik. In kaj se ti pravzaprav s tem ukvarjaš? Slovenci smo Mercator zapravili zaradi bolanih ambicij posameznikov, denarja od prodaje in dobičkov ni več in država se še vedno lahko zaradi podobnih kiksov zadolžuje po 2 miliardi € letno. Počivalšek, 2 miliardi € je 2000 milionov €. Se ti ne zdi, da ste zadosti oskubili in zadolžili to majhno državico in njene ljudi?