MORJE OB SLOVENSKI OBALI PRIJETNO TOPLO: V Tržaškem zalivu ohlajeno zaradi ujme

Slovenija

Veliki dotoki rek iz Italije ob zadnjih poplavah so povečali kalnost in znižali temperaturo morja v Tržaškem zalivu. Ob obilnih padavinah sta se ojezerili Cerkniško jezero in del Planinskega polja, kar se bo v naslednjih dneh ohranjalo, je povedal Igor Strojan z Agencije za okolje. V prihodnjih dneh ni pričakovati nekih posebnosti.

Cerkniško jezero

Zaradi zadnje vremenske ujme je Cerkniško jezero še v nedeljo postopoma naraščalo, danes pa se je to naraščanje ustalilo, prav tako pretoki rek počasi upadajo na Planinskem polju, je dejal. Na Arsu v naslednjih dneh po njegovih navedbah ne pričakujejo novih nevšečnosti s poplavljanjem.

Trenutna temperatura morja na boji sredi Zarja Tržaškega zaliva je 13,5 stopinje Celzija in se je z dotokom sladkih voda iz Italije znižala za 4,5 stopinje, medtem ko ima morje ob slovenski obali še vedno 18 stopinj.

"V sredo bo nekaj več padavin, tako da bi se v zahodnem delu Slovenije lahko pretoki rek malo povečali, a zaenkrat spet ne toliko, da bi se začele reke razlivati," je povedal dežurni hidrolog Strojan. Na Obali je plimovanje morja zjutraj doseglo opozorilno višino 300 centimetrov na mareografski postaji v Kopru. Danes in v torek bo pihal južni veter, ki bi lahko malo dodatno zvišal gladino morja.

Prognoza plimovanja morja napoveduje višino morske gladine, ki jo določata privlačni sili Lune in Sonca, zato na agenciji v naslednjih dneh ob polni Luni pričakujejo, da se bo gladina malo povišala, ne bo pa ogrozila obale, je še dodal Strojan.

Deli novico:

Ha Ha |  06 .11. 2018 ob  10: 14
Koga naj volim, da se morje v Kopru ne shladi preveč?
Po čem so |  05 .11. 2018 ob  18: 59
banane danes?Na merilni postaji Koper je danes 18,3°C na pomolu Sartorio v Trstu 18°C!Kje pobirate te bučke?