NA KAVI S TONINOM: Najprej premier Cerar

Slovenija

Matej Tonin, ki je ob prevzemu vodenja NSi napovedal, da bo na kavo povabil vse predsednike parlamentarnih strank, je pogovore že začel. V DZ se je že sestal s predsednikom vlade in SMC Mirom Cerarjem, popoldne ga čaka kava s prvakom SDS Janezom Janšo, že prejšnji teden pa se je sešel s predsednikom zunajparlamentarne SLS Markom Zidanškom.

Tonin in Cerar se sestajata ob robu seje DZ, na kateri je premier odgovarjal na poslanska vprašanja. Tonin, ki je Cerarju zastavil poslansko vprašanje o tem, kako je vlada "pripravila Slovenijo na morebitno prihodnjo ekonomsko-finančno krizo", je že v okviru vprašanja izrazil upanje, da se bo Cerar odzval njegovemu vabilu na kavo, kjer bo imel dovolj časa, da bo vse pojasnil. Cerar je namreč v odgovoru dejal, da nima dovolj časa, da bi navedel vse dosežke svoje vlade.

Tik pred srečanjem je Cerar za medije dejal, da od srečanja s Toninom pričakuje dober pogovor o aktualnih zadevah, tudi o tem, kako on vidi vodenje svoje stranke. "Zame je vsak pogovor, ki gre v smeri vprašanja, kako voditi Slovenijo uspešno naprej, pomemben. Ne glede na to, ali smo v koaliciji ali opoziciji, moramo sodelovati," je poudaril premier.

Po pogovoru je Tonin v izjavi za medije ocenil, da sodelovanje v preteklosti dopušča odprto pot za sodelovanje v naslednjem mandatu. Do oblikovanja vlade pa je po njegovi oceni še dolga pot. "Tudi leta 2014 smo se začeli pogovarjati, pa pogovori niso obrodili sadov v smislu sestavljanja vlade," je dejal in dodal, da so komunikacijski kanali odprti za morebitno sodelovanje v prihodnje.

V pogovorih se želi Tonin osredotočiti na bistvo. "Ena izmed stvari, ki sva jo s predsednikom vlade dolgo premlevala je, da imamo izrazito negativen demografski trend. To je ena izmed bomb, ki nas čaka v naslednjih desetih letih in bo terjala kar resne odgovore," je izpostavil.

Z naslednjo kavo nadaljuje že popoldne

Popoldne se bo Tonin na kavi dobil s predsednikom SDS Janezom Janšo. Odnosi med NSi in SDS sicer v zadnjem obdobju niso bili najboljši. A ob Toninovi napovedi, da se je NSi pripravljena pogovarjati z vsemi, tudi s političnimi nasprotniki, in da bo na kavo povabil tudi Janšo, je prvak SDS na Twitterju zapisal, da je kava za Tonina že pripravljena.

Že prejšnji teden pa se je Tonin sestal s predsednikom SLS Markom Zidanškom. Po srečanju je na Twitterju zapisal, da je bil pogovor prijeten in da se NSi in SLS na veliko vsebinskih točkah ujemata, kar bodo "zagotovo točke nadaljnjega sodelovanja". "Na volitve v DZ gremo vsak s svojo listo. Želim jim, da se vrnejo v DZ," je še dodal.

Edina košarica od Erjavca

Kot so za STA pojasnili v NSi, so se za termin za kavo s Toninom že dogovorili s predsednikom SD Dejanom Židanom, vodjo poslanske skupine Levice Luko Mescem, predsednikom stranke Glas za otroke in družine Alešem Primcem ter Francem Kanglerjem in Željkom Vogrinom iz Nove ljudske stranke Slovenije.

Medtem pa je predsednik DeSUS Karl Erjavec vabilo javno zavrnil z obrazložitvijo, da ne vidi razloga, da bi se sestal na kavi z nekom, ki opravlja poslovodeča opravila.

Tonin je namreč po odstopu Ljudmile Novak z mesta predsednice NSi konec januarja vodenje stranke prevzel kot vršilec dolžnosti.

Deli novico:

Janez |  12 .02. 2018 ob  17: 56
Prav nic ni narobe
Torej |  12 .02. 2018 ob  15: 14
je ravno prav, da vsi imenovani hodijo na kafe!