NA NIZOZEMSKEM SPREJELI ZAKON: Polnoletni bodo po novem avtomatično darovalci organov

Svet

Zgornji dom nizozemskega parlamenta je včeraj potrdil zakon, po katerem bodo polnoletni Nizozemci avtomatično registrirani kot darovalci organov. Kdor bo darovanju svojih organov nasprotoval, bo moral to posebej prijaviti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tisti, ki so želeli po smrti darovati svoje organe za presaditev, so se morali doslej na Nizozemskem registrirati. Poslej pa bodo kot darovalci avtomatično registrirani vsi polnoletni. A tudi po novem zakonu bodo morali v dvoumnih primerih v odvzem organov privoliti svojci.

Novi zakon je bil v spodnjem domu nizozemskega parlamenta sprejet novembra 2016 z le enim glasom večine, zgornji dom pa ga je danes sprejel z 38 glasovi za in 36 proti. Pobudniki nove zakonodaje upajo, da bodo z novim sistemom dobili več organov za presaditve, ki jih na Nizozemskem že več let primanjkuje.

Deli novico:

@@Naravnost | danes ob 10:21 |  14 .02. 2018 ob  11: 34
Čisto enostavno, z mano so prišli z mano bojo šli! Razen če mi jih ne nekdo ukradel ko bom mrtev (kar se itak dogaja, soglasjem navkljub!).
Drugače pa umret itak moreš, s svojimi ali s tujčevimi organi!
@Naravnost |  14 .02. 2018 ob  10: 21
-1
... če bi bil/a hudo bolan/a in bi čakal/a na organe za presaditev, bi spremenil/a mišljenje. Razen če me prepričaš, da boš svoje organe potreboval/a tudi po smrti. Potem pa OK.
Prav |  14 .02. 2018 ob  08: 32
To bi morali tudi naši sprejeti, a nimajo časa, ker se ukvarjajo s stolicami ...
Naravnost |  14 .02. 2018 ob  08: 25
grozno! Kako si lahko država kaj takega dovoli!