NAGRADE ZA NAŠE NAJBOLJŠE JADRALCE: Večinoma v roke Primorcem

Najboljši jadralki leta 2017 sta bili Tina Mrak in Veronika Macarol, ki sta lani osvojili bron na svetovnem prvenstvu v Solunu v razredu 470. Na podelitvi na ljubljanskem gradu je priznanje dobil tudi njun trener Tomaž Čopi, nagrado za življenjsko delo, veliko jadro JZS, pa je prejel David Antončič.

Mrakova in Macarolova tudi letošnjega leta nista mogli bolje začeti, kot sta ga, saj sta zmagali na svetovnem pokalu v Miamiju. Njun glavni cilj sezone je nastop na svetovnem prvenstvu v Aarhusu, kjer se bodo delile prve norme za olimpijske igre 2020.

"Letošnje leto se je začelo izjemno, gotovo pa to ni vse, kar imava letos v načrtih," je dejala krmarka Mrakova, flokistka Macarolova pa jo je dopolnila: "Sezona bo zelo pomembna, v domovino se želiva vrniti z medaljo s SP in normo za olimpijske igre. Na prejšnjih v Riu de Janeiru sva videli, da sva blizu medalj, da je ta cilj uresničljiv, sedaj pa sva že na višji ravni, kot sva bili tedaj, bolj stabilno jadrava."

Nagrado za življenjsko delo prejel David Antončič 

Antončič se je ukvarjal z več športi, med drugim je bil slovenski reprezentant v streljanju z malokalibrsko puško, leta 1957 je bil mladinski državni reprezentant v nogometu ter v naslednjih letih igral v drugi jugoslovanski ligi. Leta 1963 je bil olimpijski kandidat v atletiki v teku na srednje proge. Zaradi poškodbe se je nato po letu 1965 v celoti posvetil jadranju. Bil je večkratni državni in republiški prvak v jadranju.

Po končani jadralni karieri je bil trener v Jadralnem klubu Jadro in trener državnih reprezentanc. Že takoj se je vključil tudi v funkcionarsko delo v športu. Leta 1965 je bil imenovan za generalnega sekretarja Brodarske zveze Slovenije, ki se je kasneje preoblikovala v Jadralno zvezo Slovenije. Od leta 1980 do 1988 je bil predsednik strokovnega sveta in mladinski selektor Jadralne zveze Jugoslavije, po osamosvojitvi pa je med drugim opravljal naloge sekretarja, predsednika strokovnega sveta in več mandatov tudi člana izvršnih odborov JZS. Za svoje delo je prejel več visokih državnih priznanj, leta 2010 tudi Bloudkovo plaketo za življenjsko delo v športu.

Mladim je priznanja podelil Vasilij Žbogar

Priznanje za vrhunski dosežek v olimpijskih razredih je prejelo več jadralcev. Žan Luka Zelko se je v razredu laser standard, ki je najštevilčnejši olimpijski jadralni razred, na svetovni lestvici povzpel do 46. mesta, na SP pa je zasedel 34. mesto. Kim Pletikos je na svetovnem prvenstvu v razredu laser radial končala na 22. mestu, kar je najboljša slovenska uvrstitev v tem jadralnem razredu doslej. Posadka Peter Lin Janežič in Sebastian Prinčič sta v razredu 49er v Španiji na mednarodni regati na Palmi de Mallorci prišla do prve posamične zmage in nato še do prve skupne zmage, na svetovni lestvici pa sta bila 37.

Najboljši slovenski jadralec v zgodovini Vasilij Žbogar je podelil priznanja mladim. Prvi jadralec med mladinci je bil Liam Orel, ki je na SP do 19. leta v razredu finn osvojil bronasto medaljo, Najboljša jadralka med mladinkami je bila Lin Pletikos, ki je bila v razredu laser radial na EP do zadnjega plova v boju za odličja in na koncu pristala na četrtem mestu. Najboljša mladinska posadka je bila Rok Verderber in Klemen Semelbauer, ki sta bila srebrna na evropskem pokalu, na mladinskem SP pa sta medaljo v razredu 29er že praktično držala v roki, a sta se morala na koncu zadovoljiti s četrtim mestom.

Priznanje za najboljšega v neolimpijskih razredih sta prejela Toni Vrščaj in Toni Vodišek. Slednji je že drugo leto zapored postal svetovni prvak v razredu formula kite do 18 let, v Omanu pa zasedel hkrati četrto mesto do 21 let in šesto skupno. Toni Vrščaj pa je v preteklem letu je v jadranju na deski Techno 293 Plus osvojil bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu. Med velikimi jadrnicami je slavila posadka Dejana Presena; osvojila je naslov evropskega podprvaka v dvobojevanju.

"Tudi v letu 2017 so naše jadralke in jadralci v mladinskih, članskih in drugih jadralnih razredih posegali po najvišjih mestih in prinašali domov medalje z evropskih in svetovnih prvenstev ter se prebijali po lestvicah izjemno konkurenčnih razredov," je uvodoma dejal predsednik Jadralne zveze Slovenije Aljoša Tomaž.

Deli novico: