NAJNOVEJŠA UGOTOVITEV: Pojasnjeno, zakaj so imeli tako velike nosove (VIDEO)

Neandertalec je imel velik in štrleč nos, da je predvsem pozimi lažje segreval in vlažil hladen in suh zrak. Takšen nos pa mu je omogočil tudi vdihavanje večje količine zraka, so ugotovili avstralski in britanski znanstveniki.

Znanstveniki so s pomočjo tridimenzionalnih modelov lobanj neandertalca, sodobnega človeka in njunega skupnega prednika homo heidelbergensisa odkrili zanimive razvojne adaptacije dihalnih poti, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Z računalniško simulacijo so ugotovili, da nosova človeka in neandertalca omogočata učinkovitejše segrevanje in vlaženje zraka kot nos njunega skupnega prednika. To kaže, da sta se človek in neandertalec bolje razvila za življenje v hladnem ali suhem podnebju, so zapisali v članku, objavljenem v britanski znanstveni reviji Proceedings of the Royal Society B.

Večje potrebe po energiji

Neandertalci so se v Evropi, Aziji in Bližnjem vzhodu pojavili pred približno 200.000 leti, izumrli pa so pred okoli 30.000 leti.

Neandertalec, katerega nos je bil za 30 odstotkov večji od človeškega, je tako lahko vdihaval tudi "precej večje količine zraka" kot sodobni človek in homo heidelbergensis. To je verjetno povezano z večjimi potrebami neandertalčevega telesa po energiji in njegovimi lovskimi aktivnostmi.

Po navedbah študije je neandertalec pozimi potreboval 4480 kalorij na dan, medtem ko jih človek danes potrebuje okoli 2500. Velik vnos kalorij pa zahteva tudi več kisika za predelavo sladkorja, maščob in proteinov v energijo.

Deli novico:

Istra |  09 .04. 2018 ob  08: 23
Potem bi tudi pljuča imel večja,kaj češ neumna raziskava,še malo pa bojo ugotovili da smo leteli
Ma ne |  08 .04. 2018 ob  19: 33
jaz sem pa do sedaj verjel ,da je to Pinochio.
Justino |  08 .04. 2018 ob  16: 44
ko tipičen istrijan zgleda vsaj meni.