NAMESTO BANAN NAŠLI NA TONE KOKAINA: Gre za enega največjih zasegov doslej

Svet

Španske oblasti so konec novembra zasegle 5,88 tone visokokakovostnega kokaina, vrednega 210 milijonov evrov. Gre za enega največjih zasegov kokaina v Evropi doslej, je sporočilo špansko notranje ministrstvo. Policija je v povezavi z zasegom aretirala Španca, Portugalca in državljana Hondurasa.

Gre sicer za enega največjih zasegov kokaina v Evropi doslej in drugega največjega, ki so ga izvedle španske oblasti. Leta 1999 so na odprtem morju zasegli 7,6 tone kokaina, ki velja za največji zaseg. Španija je sicer ključna vstopna točka drog v Evropo, kar je predvsem posledica tesnih vezi z nekdanjimi španskimi kolonijami v Latinski Ameriki. Ta velja za regijo, kjer pridelajo največ kokaina na svetu.

Policisti in cariniki so 5,88 tone kokaina našli 28. novembra v kontejnerju v pristanišču Algesiras v Andaluziji. Tovor, v katerem naj bi bile banane, je sicer prispel iz Medellina v Kolumbiji, so pojasnili na ministrstvu. Končni cilj tovora je bila občina El Prat de Llobregat, v kateri je tudi barcelonsko letališče, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na kilogramskih paketih kokaina so bile oznake, ki jih prekupčevalci droge običajno uporabljajo za označevanje pošiljk, namenjenih na različne destinacije in organizacije, so še zapisali na ministrstvu.

Aretirali so vodjo oddelka za uvoz v podjetju za distribucijo sadja in zelenjave s sedežem v Barceloni, ki je uporabljalo kontejner. Gre za španskega državljana. Pridržali so tudi dva domnevna pomagača, ki sta državljana Portugalske in Hondurasa. Preiskujejo še dva druga človeka.

r |  06 .12. 2017 ob  19: 48
Sej bodo uničli to ane XD
IBRO |  06 .12. 2017 ob  18: 52
Vmes je šlo mimo 58,8 ton