NAMESTO TREH BODO UČITELJI STAVKALI DVA DNI: Protestirali bodo pred sedežem vlade

Slovenija

V šolskem sindikatu Sviz so za začetek decembra napovedano stavko iz tridnevne spremenili v dvodnevno. Če se z vlado ne bodo dogovorili, bodo stavkali 5. in 6. decembra, ne bo pa stavke 4. decembra. Kot so pojasnili, so namreč prisluhnil opozorilom staršev, ki so izražali nezadovoljstvo in skrb ob napovedani večdnevni stavki.

Jelka Velički na desni

Po včerajšnji izredni seji glavnega stavkovnega odbora sindikata je njegova predsednica Jelka Velički pojasnila, da bodo prvi dan stavkali zaposleni v srednjem in višjem šolstvu ter dijaških domovih, drugi dan pa zaposleni na področju predšolske vzgoje, osnovnega šolstva, osnovnih šol iz zavodov za otroke in mladostnike s posebnimi potrebami, glasbenega šolstva in izobraževanja odraslih.

Na oba napovedana dneva stavke bo Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) organiziral tudi protestni shod pred sedežem vlade, na katera bodo povabili zaposlene s področij, ki bodo tisti dan stavkali. Po besedah Veličkijeve je glavni stavkovni odbor včeraj sprejel tudi sklep, da se stavki 5. decembra pridružijo zaposleni v zavodih s področja kulture, o čemer se bodo sicer člani sindikata v kulturi opredeljevali v prihodnjih dneh.

Sicer pa je glavni stavkovni odbor na svoje predstavnike na pogajanjih z vladno stranjo včeraj naslovil zahtevo, da "nepopustljivo vztrajajo pri stavkovnih zahtevah, ki prekinjajo štiriletni trend vse večjega zaostajanja plač v vzgoji in izobraževanju, znanosti in kulturi", je povzela Veličkijeva.

Branimir Štrukelj

"Ne zahtevamo privilegijev, ampak enako plačilo za primerljivo delo"

Ponovila je, da ne zahtevajo nobenih privilegijev ali posebnih ugodnosti, ampak enako plačilo za primerljivo delo. Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je poudaril, da podpirajo tudi zahteve drugih sindikatov, da se tudi plače drugje v javnem sektorju izboljšajo, saj so te slabe. Hkrati pa v Sviz ne morejo pristati na to, da ne bi odpravili obstoječih razlik.

Pri tem je spomnil na analizo urada za makroekonomske analize in razvoj, ki po njegovih besedah jasno kaže na zaostajanje plač v javnem sektorju za plačami v zasebnem sektorju. Kot je dodal, pa je nato vlada sindikate seznanila s povprečnimi plačami v vseh podskupinah, kjer so tako velike razlike, "da ni mogoče več govoriti o enotnem plačnem sistemu".

Vztrajali bodo pri tistem, kar je bilo dogovorjeno s Cerarjevo vlado

Pogajanja sicer nadaljujejo v petek in Štrukelj verjame, da bo vlada naredila korak, ki bi lahko pripeljal do tega, da bi se lahko dejansko začeli pogajati o sklenitvi stavkovnega dogovora. Pri tem je izpostavil, da je Sviz verjetno edini sindikat, ki v jesenskem času k zahtevam iz pomladi ni dodal "niti ene same vejice". Vztrajali pa so, da dobijo tisto, kar je bilo spomladi dogovorjeno.

Po njegovih besedah se je pri nekaterih odprtih vprašanjih  zlasti glede datumov uveljavitve posameznih izplačil pokazalo, da so bistveno težja, kot se je zdelo na začetku. Hkrati pa so se pojavile nekatere pomembne razlike med posameznimi stavkovnimi skupinami. Pri tem je omenil predlog za zamik izplačil napredovanj v december, ki po njegovih navedbah izrazito močno kaznujejo strokovne delavcev v vzgoji in izobraževanju. Opozoril je tudi, da je med njihovimi stavkovnimi zahtevami tudi 1050 evrov regresa za vse pod minimalno plačo, do česar pa se vlada še ni opredelila.

Deli novico:

ravnatelj OŠ |  08 .11. 2018 ob  14: 17
Opažam da otroci ne vedo po kaj se hodi v šolo. Nimajo poguma.
učitelj matematike |  08 .11. 2018 ob  14: 14
Inflacije ni, a cene rastejo.
fofo |  08 .11. 2018 ob  14: 13
Mislim da je cas da vas zbrcamo Tja kamor spadate. 30% vas je prevec
Dino |  08 .11. 2018 ob  13: 52
Evo jaz sem že ena od takih mater, ki misli, da sem edina, ki ima otroka in ki bom naredila vse, da bo moj otrok postrežen spredaj in zadaj doma in v šoli in pozneje v službi. Njemu ni treba naredit nič. Bodo drugi mislili na njega.
muffa |  08 .11. 2018 ob  13: 49
-1
kdaj pa naj se potem pripravljajo na odvetnike, ki jih razvajeni smrkavci in njihove kretenske matere vodijo v šolo? V prostem času? čez vikend?
jurij |  08 .11. 2018 ob  13: 47
in meni, takoj brez odlašanja zmanjšat dozo substanc za 30%.
Dino |  08 .11. 2018 ob  12: 36
kot je napisal MUFFA ! Naj delajo 8 ur na dan kot delavec v tovarni ! Potem naj stavkajo privilegiranci eni !
Da bi kdaj za otroke potegnili , samo za lastne lene riti...
Edvard |  08 .11. 2018 ob  11: 57
Javna sola je politicni kombinat , ki ga vodijo pokvarjeni politiki in sindikat .Nimajo nobene konkurence in ne preverjajo rezultatov , nimajo gospodarja
muffa |  08 .11. 2018 ob  11: 37
učitelji naj bodo na šoli 8 ur kot vsi ostali, v šoli naj naredijo vse priprave in vse kar rabijo za poučevanje, potem naj odštampljajo odhod domov.
jurij |  08 .11. 2018 ob  09: 37
zmanjšat plačo vsem ki so na proračunu za 30%.Takoj, brez izjeme.