NAPOVEDUJE VOJNO: Spopad velesil ni izključen

Svet

Ruski veleposlanik pri Združenih narodih Vasilij Nebenzija je po četrtkovem zasedanju za zaprtimi vrati Varnostnega sveta Združenih narodov o Siriji dejal, da je prva prioriteta odvrniti nevarnost vojne in pri tem potrdil, da ne izključuje vojne med ZDA in Rusijo. Nebenzija je za danes sklical izredno, za javnost odprto sejo VS ZN o Siriji.

Nebenzija je ob tem napovedal, da bo seji, ki se bo začela ob 16. uri po srednjeevropskem času, o položaju v Siriji poročal generalni sekretar ZN Antonio Guterres. Položaj je napet zaradi domnevnega napada s kemičnim orožjem konec preteklega tedna v Dumi. Rusija in Sirija zanikata napad s kemičnim orožjem, ZDA, Velika Britanija in Francija pa pripravljajo odgovor na napad, za katerega obtožujejo režim sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Položaj je posebej nevaren

Nebenzija je v četrtek pozval ZDA in njene zaveznice, naj se vzdržijo vojaške akcije v Siriji. Položaj je posebej nevaren, ker so v Siriji ruske enote in Nebenzija je izrazil upanje, da ne pridejo do točke brez vrnitve.

VS ZN je že v torek glasoval o treh predlogih resolucije glede domnevnega napada s kemičnim orožjem. Dva ruska predloga nista dobila niti devet glasov, ki so potrebni za potrditev resolucije brez veta, Rusija pa je vložila veto na ameriški predlog.

Delegacija ni prioriteta

Švedska je v četrtek predlagala resolucijo, ki nalaga Guterresu, da v Sirijo pošlje delegacijo na visoki ravni, ki bo poiskala odgovore na vprašanja glede uporabe kemičnega orožja. Nebenzija se je Švedski zahvalil za pobudo, vendar dodal, da to sedaj ni prioriteta.

V Sirijo sicer potujejo preiskovalci Organizacije za prepoved kemičnega orožja, ki bodo skušali ugotoviti, ali je bilo 7. aprila v Dumi uporabljeno kemično orožje. Z delom bodo začeli v soboto, vendar nimajo mandata, da ugotovijo, kdo je za napad odgovoren. Sirski veleposlanik pri ZN Bašar Džafari je zagotovil, da bodo inšpektorjem omogočili neoviran dostop, kamor bodo želeli in kadarkoli bodo želeli.

Trump malce umiril žogo

ZDA v primeru ukrepanja ne bodo same, saj je britanska vlada v četrtek pooblastila premierko Thereso May, da se pridruži ZDA in Franciji pri načrtovanju vojaškega napada ali napadov v odgovor na napad s kemičnim orožjem. Opozicija sicer zahteva glasovanje v parlamentu pred morebitno vojaško akcijo, kar pa za premierko ni zavezujoče.

Predsednik ZDA Donald Trump je po napadalnih uvodnih izjavah v četrtek malce umiril žogo in nakazal, da se mu z vojaško akcijo proti Asadu ne mudi. Veleposlanica ZDA pri ZN Nikki Haley je za ameriško televizijo MSNBC povedala, da imajo dovolj dokazov za ukrepanje, predsednik pa trenutno proučuje vse morebitne možnosti.

Obrambni minister ZDA James Mattis je po drugi strani v senatu dejal, da še vedno iščejo dejanske dokaze o uporabi kemičnega orožja in si želijo inšpektorjev na terenu, da to ugotovijo. Osebno sicer verjame, da je do kemičnega napada prišlo.

Deli novico:

Izolan |  13 .04. 2018 ob  18: 55
-1
Pa jaz nevem kaj ta svet caka? Da se klavnica nadaljuje? Tega asada treba zravnat z zemljo!!
ta  |  13 .04. 2018 ob  13: 42
Macron pa je obična p....čina po dnevi je fantek čez noč pa punčka SISI boy, luzer da mu ni para
spet jz |  13 .04. 2018 ob  13: 38
na nasilje se odgovori še z večjim nasiljem. sirija je že tako praktično zredirana, zdaj bi jo radi še malo. prokleti naciji od amerikancev!
tega |  13 .04. 2018 ob  13: 15
Trumpeta,Mayevo in Macrona pa bi z Elonovo raketo poslal nekam daleč daleč u tri ..p ....m
žal |  13 .04. 2018 ob  13: 10
tej glupi Ameri ne morejo prebolet da so v Sitiji po....šili na polni črti in ker so Rusi pomagali Asadu nagnati ISIS=ameriške plačance, jih zdaj to hodi v nos.Domnevni napad so izvedli ameriški plačanci v Siriji, kajti režimu ni interes početje ki jim ga pripisujejo sedaj ko so Duno osvobodili. in je ISIS praktično 100% poražen, da bi se Ameri vrnili na bojno polje so morali vržt to umazano bombo in zdaj skušajo vrniti Sirijo nazaj v kaos nas-EU pa razveseliti z novim begunskim valom za bolj pestro turistično sezono. Njihova neumnost aroganca ignoranca in pohlep nimajo meja.
koprčan |  13 .04. 2018 ob  11: 51
očitno so si Američani, Francozi, Angleži in Nemci zadali nalogo, da ponovno povečajo migrantski val pod krinko beguncev za Evropo. Dokaze pa imajo takšne kot so jih imeli za Irak in Libijo!
enbot |  13 .04. 2018 ob  10: 58
To niso Amerikanci, to so ZAJONISTI - lastniki bank, tisti, ki so podkupli vse vodilne v državi in z njihovo pomočjo oropali vse države!
Aničnebo |  13 .04. 2018 ob  10: 56
Dejstva so da sta si predsednika ZDA, Francije i GB, ne glede na skoraj neomejene pristojnosti, vsaj ko je odločanje o vojni in miru na tapeti v velikih voditeljskih težavah in samo zaradi lastnih pomanjkljivosti in sposobnosti vodenja tako velikih držav. Eden od nas, bi rekli demokratski lizerji , mirno čakajoč da tamo neki tomahavki zasvetijo na nebu in prinesejo mrak na materi Zemlji. V svoji zaslepljenosti vidijo odrešietev za lastne probleme ki sta si jih sama nakopala. Pa ne bo odrešitve. Teža lastnih nepremišljenih dejanj jima bo visela na hrbtu, vsaj dokler so na oblasti. Resnica je da sta se omenjene države same dale v podrejen položaj glede drugih svetovnih vojaških in gospodarskih velesil ki so veliko manj vojskovale in veliko več ustvarjale.. In ta položaj je vsekakor boleč, predvsem za establišment. In ljubi moji komentatorji, poskusite se v svojih razmišljanjih ločiti od teh kvazijunakov ker vas to omejuje, orožje in vojne samo trgovcem dobro deNejo. In kaj od tega imate VI.
IBRO |  13 .04. 2018 ob  10: 24
AMERI mislijo da je to planet AMERIKA ne pa ZEMLJA da si lahko vse lastijo in da delajo kar jim paše. To pali pri naši nesposobni vladi ko hoče priznat PALESTINO ne pa pri PUTINU! Jim bo že pokazal po kolko so HRUŠKE v SIRIJI!
U-LA-LA |  13 .04. 2018 ob  09: 47
trump is trump.
afna SLOVENIJA |  13 .04. 2018 ob  09: 29
mona Desnosučna - pisal sem v prispodobi in torej ne za Slovenijo pač pa za Zlovenijo - "abstraktno kategorijo" torej, ki pooseblja ZLO v tej državi ... bo šlo ? Drugače pa pojdi v kakšno dopolnilno izobraževanje na plačilo tvoje stranke, da ti razložijo, kako ( vse ) se lahko piše v slovenskem jeziku - kako pa ne, da se na koncu ne osmešiš, kakor si se zdaj ti !!... :-)
SLOVENIJA |  13 .04. 2018 ob  09: 19
-12
A so zato krvaveli naši junaki Janša, Krković, Njavro, da lahko zdaj ti žaljivo pišeš zlovenija?
1