NAŠI POLITIKI SE SPRAŠUJEJO: Kako bi dvignili volilno udeležbo?

Slovenija

Odbor za notranje zadeve je na predlog poslanske skupine nepovezanih poslancev opravil razpravo o padanju volilne udeležbe. Strinjali so se, da to je težava. Niso pa podprli sklepa, naj ministrstvo za javno upravo pripravi analizo, kako bi na volilno udeležbo vplivali uvedba preferenčnega glasu, e-volitev in izvedba volilnega dne na delovni dan.

Alenka Bratušek je v imenu predlagateljev opozorila, da se volilna udeležba iz volitev v volitve niža, kar je zaskrbljujoče. Velik del razlogov za to pripisuje temu, da politiki pred volitvami pogosto populistično obljubljajo veliko, ljudje pa potem po volitvah razočarano ugotovijo, da obljube niso uresničene. V poslanski skupini nepovezanih poslancev zato med drugim predlagajo uvedbo preferenčnega glasu, uvedbo elektronskih volitev in izvedbo volitev na delovni dan. Takšno rešitev po njenih besedah poznajo mnoge države EU.

Državna sekretarka na ministrstvu za javno upravo Ksenija Klampfer je opozorila, da padanje volilne udeležbe ni značilno le za Slovenijo, ampak za številne druge države EU. Delanje analiz, kot so to predlagali nepovezani poslanci, pa se ji ne zdi smiselno, saj da za spremembe tako ali tako ni časa.

Pravnik Igor Kaučič razmislek o uvedbi elektronskih volitev podpira, čeprav se zaveda, da je treba na volitvah zagotoviti osebno glasovanje, ker je to ustavno načelo. Zaveda se tudi možnosti zlorab. Glede glasovalnega dne se mu zdi, da je prav, da se glasuje na nedeljo. Dvomi namreč, da bi sprememba glasovalnega dne bistveno vplivala na volilno udeležbo.

E-volitve ne bodo rešile volilne udeležbe

Če bi to držalo, potem bi Estonija, ki pozna take volitve, imela najvišjo volilno udeležbo, pa je nima, je povedal direktor službe Državne volilne komisije Dušan Vučko. S tem, da bi bile volitve na delovni dan, nima težav, a se sprašuje, kako bodo na delovni dan zagotovili zadostno število članov volilnih komisij.

Gorazd Božič iz SI-CERT je opozoril, da si je stroka v tem trenutku enotna, da tehnologija še ni tako razvita, da bi lahko e-volitve izvedli na varen način. Obstaja tudi čisto praktičen razlog, to je, da še vedno nimamo enotne elektronske identitete, je dejal.

V poslanski razpravi je Jani Möderndorfer (SMC) podvomil, da bi volitve na delovni dan izboljšale volilno udeležbo. Že zdaj volitve tri dni v okviru predčasnih volitev potekajo na delovni dan, v tem času pa se za odhod na volišče odloči le malo ljudi, je dejal. Sam sicer udeležbo povezuje predvsem s ponudbo. Če je ponudba slaba, potem je tudi prodaja slaba, je ponazoril.

Vinko Gorenak (SDS) je izdelavo analize podprl. "Uradnikov, da se naredi, je dovolj," je dejal. Razlog za padanje volilne udeležbe sam vidi v tem, da imamo v Sloveniji preoblečene stranke, ki so se preoblekle leta 1990, in stranke, ki se že od leta 2008 predstavljajo kot novi obrazi. "Potem pa se ugotovi, da jih v stranki po štirih letih, ko je treba na volitve, ni več niti za fičota," je dejal.

Matej Tonin (NSi) je razpravo o tem, zakaj volilna udeležba pada, podprl. "Politiki vedno iščemo izgovor nekje druge, namesto da bi se vprašali, kaj je narobe z nami, da so ljudje začeli govoriti, da so vsi isti, kar pelje k nizki volilni udeležbi," je dejal. Ključna stvar po njegovem je, da izboljšajo učinkovitost političnega sistema.

Bojana Muršič (SD) razlog za nizko volilno udeležbo vidi v sami poslanski razpravi. "Nenehno se obkladamo in mečemo polena pod noge, namesto da bi uresničevali to, kar smo obljubili volivcem," je dejala. Tudi sama veliko obljub ni uresničila, to pa zato, ker je v vladi več strank in je posamezne rešitve zelo težko spraviti skozi proceduro, je povedala.

Tudi Matej T. Vatovec (Levica) je menil, da je za padanje volilne udeležbe kriva sama politika. Ta je po njegovem prepričanju naredila premalo, da bi ljudje imeli večji vpliv na odločanje.

Nn |  07 .12. 2017 ob  14: 56
Srednjesucno! Kaj ti pa preostane?
t.im. globoka država ... |  07 .12. 2017 ob  10: 01
drugod po svetu je to nekoliko drugače - tukaj pa sta dve polovici globoke države: ena je Levosučna in druga Desnosučna ( v zadnjih 25 letih že oboje doživeto !!... )

; KOGA potremtakem volit ? ? ?
Zlovenija, |  07 .12. 2017 ob  09: 06
izpil sem te na eks !... ; Na zdravje zdaj še drugim .
Xxxx |  07 .12. 2017 ob  08: 09
Kako? Nic lazjega,vsakemu volilcu pri udelezbi en sendvic in pir,kakor JJ pred sodiscem,zato ime vedno veliko udelezbo!
gor enak |  06 .12. 2017 ob  20: 21
dol bedak--------------------------- ha ha ha ha ha
da |  06 .12. 2017 ob  19: 11
opravijo delo za katero so plačani
vinko gorenak |  06 .12. 2017 ob  15: 48
je pravilno ugotovil, da je SDS preoblečena stranka že 25 let !!!!!
muffa |  06 .12. 2017 ob  15: 45
naj nehajo mislit na svoje riti in naj prisluhnejo ljudem !!!! še bolje pa da se čimprej skipajo, sploh tisti, ki v državnem zboru vedrijo že 26 let !!!!!
Vsem |  06 .12. 2017 ob  12: 07
Prepovedat kakršnokoli odgovornejše delo, v poštev pride samo proizvodnja ali delo na blagajni recimo, na njihove položaje pa nove, šolane, sposobne ljudi.
kaj kako? |  06 .12. 2017 ob  11: 30
naj se celotna politična garda dokončno umakne in mogoče bo narod šel spet na volitve...
1