NE 'UBIJATA' LE KAJENJE IN DEBELOST: Še ena enako nevarna človekova navada

Med dejavniki, ki imajo velik vpliv na zdravje posameznika, je preveč sedenja. Povprečna oseba na dan sedi skoraj 12 ur, kar močno vpliva na naše zdravje. Kot je opozoril strokovni direktor Centra za zdravo življenje Dan Abraham na kliniki Mayo v ZDA Kerry Olsen, je sedeč način življenja enako nevaren kot kajenje in prekomerna telesna teža.

Olsen je opozoril na večplastnost dejavnikov in okoliščin, ki vplivajo na to, ali bo posameznik zdrav ali ne. Po njegovem prepričanju je v prvi vrsti vsak zase najbolj odgovoren za svoje zdravje, a pomembno je tudi delovno okolje, raven zdravstvene oskrbe, možnosti uporabe alternativnih ali komplementarnih načinov zdravljenja ter usmeritev države glede promocije in zagotavljanja zdravega načina življenja.

Ob tem je izpostavil nekatere zelo pomembne dejavnike zdravja, na katere morda niti ne pomislimo, da igrajo tako pomembno vlogo, kot je denimo preveč sedenja, pomanjkanje spanca, hrana, ki je prebogata s sladkorjem, ter osamljenost ljudi.

Predstojnik katedre za kinezologijo na fakulteti za šport Univerze v Ljubljani Vojko Strojnik je pojasnil, da sedeč način življenja vodi v spremembe metabolizma, spremeni se namreč presnova ogljikovih hidratov in odzivnost na inzulin, kar vodi v sladkorno bolezen tipa dva.

Vse to se po njegovih besedah začne dogajati že po 20 minutah sedenja, zato predlaga, da bi po tem času vstali in se razmigali. Kot je dodal, obstajajo delovne postaje, ki so prilagojene temu, da lahko delavec ali stoji ali sedi pri delu. Po njegovem opozorilu pa je pasivna stoja še slabša od pasivnega sedenja. Tako bi denimo lahko delali na tekoči preprogi, kar se je po njegovih besedah izkazalo, da celo poveča učinkovitost dela. A pri delu je pomembno, da se upošteva kombinacija počitka in aktivnosti, saj pretiravanje ne v enem ne drugem ni dobro.

Športni psiholog Matej Tušak je ob tem opozoril, da je v Sloveniji velika večina malih in srednjih podjetij, kjer imajo zelo slabo razvite programe zdravega življenjskega sloga za zaposlene, niti nimajo sredstev za njihovo izvajanje.

Poleg tega bi bilo po njegovem mnenju treba spremeniti sam koncept gibanja že od začetka izobraževanja. Ko starši otroka vpišejo v vrtec, ga najprej naučijo, da mora mirno sedeti in biti priden. To mirno sedenje in pridnost se nadaljuje do posameznikovega 30. leta, ko ga pa želijo naenkrat spodbuditi k aktivnemu življenju, je navedel.

A po mnenju imunologa z Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani Alojza Ihana se lahko določene navade pri prebivalstvu hitro spremenijo, kot primer pa navedel kulturo pitja vode. Tako je vse več ljudi, ki jemlje kot privilegij, da dela v višjih nadstropjih stavbe, saj imajo s hojo po stopnicah možnost za razgibanje. Dobri vodje lahko tudi sestanke organizirajo tako, da se lahko zaposleni med tem gibajo in ni treba nenehno sedeti. "Gre za majhne spremembe kulture, ki na koncu prinesejo veliko in se ni treba zanašati samo na to, da je vzgoja vse," je dodal.

Deli novico:

kavze in konkavze |  20 .05. 2018 ob  19: 23
zdrav metabolizem je osnova imunskega sistema. imaš prav. celo dobro hidriran mrtev človek nima nikakršnega imunskega sistema ker nima zdravega metabolizma. povsem logično.
Otoćan |  19 .05. 2018 ob  22: 21
@WTF
Hidracija je bistvena za fizično moč in optimalno delovanje metabolizma, zdrav metabolizem pa je osnova imunskega sistema. Zato pijte vodo, pogosto in v manjših količinah
"imunoglobulinski" dr. konja |  19 .05. 2018 ob  21: 51
iz Lj je kakor petršiljček v vsaki mineštri ( kvaziprofesor za vsako toplo vodo )...
Cuker |  19 .05. 2018 ob  18: 23
1 kozarček rdečega na dan tudi pomaga.
WTF |  19 .05. 2018 ob  15: 33
in kakšno vezo ima zdaj tam pa neki imunolog iz Ljubljane z debelostjo in pa pitjem vode ? ? ?