NEPRIMERNO VEDENJE ODNESLO DRUGEGA MOŽA UNICEFA: Na Haitiju suspendirali vse operacije Oxfama

Svet

Namestnik direktorja Sklada ZN za otroke (Unicef) Justin Forsyth je odstopil, potem ko so nanj padle obtožbe, da se je na svojem prejšnjem položaju, ko je vodil britansko humanitarno organizacijo Save the Children, neustrezno vedel do neke uslužbenke, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Justin Forsyth

Forsyth se je opravičil zaradi svojih preteklih "napak", a vztrajal, da se je za odstop odločil zato, ker ga skrbi, da bi utegnila afera škoditi tako Unicefu kot Save the Children in tudi širšemu namenu, ki mu služita.

"Želim biti jasen, da iz Unicefa ne odhajam zaradi napak, ki sem jih storil v Save the Children. Te so bile obravnavane po ustreznem postopku pred mnogimi leti," je poudaril v izjavi za javnost in dodal še, da se je že takrat "opravičil odkrito in iz oči v oči" ter da se danes znova opravičuje. Ocenil je, da je namen vsega hrupa, ki se zadnje dni dela okoli njega, ne le kaznovati njega samega, temveč poskušati resno škoditi organizacijama, za kateri dela oziroma je delal in ju "resnično ljubim in cenim".

Forsyth se je Unicefu pridružil leta 2016, potem ko je zapustil položaj prvega človeka Save the Children, kjer se je soočal s pritožbami kar treh zaposlenih, mladih žensk, do katerih naj bi se neustrezno vedel, jim pošiljal neprimerna sporočila in komentiral njihova oblačila. V Unicefu so v sredo zatrdili, da za te obtožbe niso vedeli.

Na Haitiju suspendirali vse operacije Oxfama

Do odstopa v vrhu Unicefa sicer prihaja po aferi, ki je v minulih tednih močno načela ugled britanske humanitarne organizacije Oxfam. Na dan je namreč prišlo, da so sodelavci Oxfama na Haitiju in v Čadu najemali prostitutke, organizacija pa naj bi nato neprimerno vedenje svojih sodelavcev prikrivala oziroma ga ni ustrezno sankcionirala.

Haitijske oblasti so včeraj sporočile, da so suspendirale vse operacije Oxfama, dokler se ne bo zaključila njihova preiskava o teh očitkih. Predvidoma gre za obdobje dveh mesecev, poroča AFP.

V Port-au-Princeu so obenem poudarili, da je naredil Oxfam veliko napako, ker jih ni seznanil z dejanji svojih sodelavcev takrat, ko so se ta dogajala - po uničujočem potresu leta 2010 -, ampak šele zdaj. "Ta zavržena dejanja, domnevni zločini, ki so jih priznali tako storilci kot tudi organizacija, predstavljajo resno kršitev časti haitijskega naroda," so še zapisali v vladi.

Deli novico: