NEVARNEJŠE OD NAVADNEGA KAJENJA? Raziskava pokazala 'napako' elektronskih cigaret

Zdravje

Tekočine elektronskih cigaret aromatizirane z vanilijo ali cimetom lahko škodujejo pljučem, tudi kadar ne vsebujejo nikotina, kaže nova ameriška raziskava. 

Kot je pokazala raziskava ameriških znanstvenikov, so aromatizirane kemikalije povzročile porast pokazateljev vnetij in poškodb tkiva. Mnoge od njih so izzvale celo odmiranje, piše portal 100posto.hr. Uporaba elektronskih cigaret in poškodb, ki jih povzročajo, lahko sčasoma vodi v širok razpon problemov, vključujoč astmo, kronične pljučne težave in fibrozo, pojasnjuje vodja raziskave Irfan Rahman.

Kot dodaja, "čeprav so aromatizirane sestavine varne za uživanje, niso varne za dihanje". Med različnimi aromami elektronskih cigaret sta se vanilija in cimet pokazala kot najnevarnejša.

Potrebno pa je poudariti, da predmet raziskave niso bili živi ljudje, ki vdihujejo dim elektronskih cigaret. Znanstveniki so ugotavljali, kaj se dogaja z monociti, vrsto belih krvničk, potem ko so izpostavljene aromatiziranim kemikalijam, ki se uporabljajo v elektronskih cigaretah. Kot še piše portal, so potrebne dodatne raziskave, dosedanje pa vseeno opozarjajo, da je potrebno biti izredno previden pri uporabi elektronskih cigaret.

Deli novico: