NOČNO STRELJANJE JE BILO NESPORAZUM: Ministrici je žal lokalnega prebivalstva

Slovenija

Ministrica za obrambo, ki opravlja tekoče posle, Andreja Katič je zaplet med postojnsko občino in Slovensko vojsko (SV) glede usposabljanja na vadišču Poček, ki je potekalo tudi v nočnih urah, označila za nesporazum. Kot je dejala, ji je žal zlasti zaradi lokalnega prebivalstva, saj z njim zelo dobro sodelujejo.

Župan občine Postojna Igor Marentič je namreč minuli teden opozoril, da so aktivnosti SV s težkim orožjem, ki se odvijajo tudi do 2. ure ponoči, v nasprotju z vsemi dogovori in zagotovili. O podaljšanju načrtovanih aktivnosti, ki pomembno vplivajo na zdravje, okolje in ekonomijo celotnega postojnskega območja, so bili po njegovih besedah le obveščeni, ne da bi imeli pri tem možnost kakorkoli vplivati na to.

Ministrica za obrambo se je na zaplet odzvala včeraj ob robu slovesnosti pred torkovim dnevom SV. Kot je dejala, ji je žal zlasti zaradi lokalnega prebivalstva, saj z njim zelo dobro sodelujejo v skupini, ki jo sestavljajo predstavniki ministrstva za obrambo in SV ter občin. Ta skupina se sestaja skoraj vsake tri mesece in sproti dogovarja. Prav tako ministrstvo občane o aktivnostih obvešča preko spletnih strani ministrstva in postojnske občine, je pojasnila.

"Ne bi mogla reči, da vojska ni vedela za naše dogovore, tudi če niso bili čisto natančno zapisani v kakšnem sporazumu," je dejala Katičeva. Na dogodek tako gleda predvsem kot na "nesporazum", hkrati pa obžaluje, da ga vojska ni preprečila niti potem, ko so jo opozorili na kršenje dogovora z lokalno skupnostjo.

Kot je poudarila, jim je v interesu dobro sodelovanje z lokalno skupnostjo in da do takšnih nesporazumov ne bi več prihajalo. Pričakuje pa tudi poročilo o vzrokih za takšno ravnanje, sploh ob tem, da je bila v skupini tudi namestnica načelnika generalštaba SV Alenka Ermenc. "Po liniji Slovenska vojska ni upoštevala naših dogovorov," je opomnila.

Odgovornosti kljub temu ne namerava zahtevati, saj da do nesporazumov pač prihaja. Prav tako verjame, da je prav SV v interesu, da se osrednje vadišče na Počku ohrani. Zato se je treba po njenih besedah lokalnemu prebivalstvu opravičiti, v prihodnje pa se držati dogovorov.

Deli novico:

@batman |  15 .05. 2018 ob  11: 23
ti pojma nimaš koliko denarja dobi vojska. Od krize dalje se je samo rezalo finance. Šele sedaj, ko je vse skupaj tik pred razsulom se vlaga malo več. O ukititvi vojske pa sanjajo le največje zgube.
Andreja Katić |  15 .05. 2018 ob  08: 44
Ta nesporazum je ena velika laž. Se ena iz vrst SD. Dejstvo je, da vojaških struktur nima pod nadzorom.

A to pomeni, da odgovorni za izvedbo vojaških vaj je prišel včeraj na to delovno mesto?
batman |  15 .05. 2018 ob  08: 03
V naši državi, ne samo da vojska lahko strelja celo noč, ampak se ni zmožna niti pravilno opremiti kljub enormnim denarjem, ki jih dobiva! Naša majhnost se želi primerjati z velikimi a nam žal to nikakor ne znese!

Moja največja želja glede te popolnoma nepotrebne vojske je, da se ukine.
Na svetu je nekaj držav, ki so ukinile vojsko. To so majhne države, ki so razumele, da ne zmorejo takih stroškov in so z ukinitvijo vojske pridobile sredstva za druge, bolj pomembne reči.
muffa |  15 .05. 2018 ob  07: 33
v naši državi vojska lahko strelja celo noč, koncerte pa je treba prepovedat !!!!