NOVO GORICO NAVDIHNILE VIZIJE 2018: Žirija podelila sedem nagrad

Goriška

Na festivalu mladinske kulture Vizije 2018, ki je potekal od petka do nedelje, so podelili sedem nagrad - vizionarjev za gledališko in glasbeno ustvarjanje ter dva za fotografijo. Tako se je končal tudi teden ljubiteljske kulture, v okviru katerega sodi tudi mladinski festival, so sporočili iz zavoda za razvoj in promocijo kulture Kreativna baza.

Angleška dramska skupina Gimnazije in srednje šola Rudolfa Maistra Kamnik

Festival je združil najboljše mladinske gledališke, lutkovne in rock skupine, mladinske fotografe, prvič pa se je v tekmovalnem programu predstavila še plesna predstava. V spremljevalnem programu je potekal tudi vseslovenski projekt Lepljenke, v katerem so dijaki pod vodstvom mentorjev ustvarjali vizualno poezijo v slogu Srečka Kosovela.

Po besedah predsednika komisije Klemna Janežiča mladi spremljajo aktualno dogajanje in se nanj tudi odzivajo. "Ustvarjalci so na odrskih deskah izkazali velik pogum. Tako v avtorskih projektih kot predstavah, ki so si za osnovo vzele že obstoječa besedila, so ponudili dejaven odnos do sveta in pokazali skrb za čas, v katerem smo priča koncu intime," je povedal.

Na festivalu je sodelovalo okoli 150 ustvarjalcev, starih med 15 in 30 let. Od petka zvečer do nedelje popoldne se je na odru SNG Nova Gorica in nekaterih drugih prizoriščih predstavilo osem gledaliških predstav, tri rock zasedbe, lutkovna predstava, plesna predstava ter dvanajst fotografov.

Amaterski mladinski oder SNG Nova Gorica

Žirija, ki sta jo poleg Janežiča sestavljala še Ana Ruter in Andrej Karoli, je vizionarje podelila igralski skupini v gledališču Toneta Čufarja Jesenice za gibalno interpretacijo besedila v predstavi Portret planeta, Lutkovni skupini Zrna/Krožnik iz društva Koruzno zrno na srednji šoli Slovenska Bistrica za avtorski lutkovni projekt Miladin, Sarah Marn Ženko za vlogo gospe Gabor v predstavi Pomladno prebujanje, Angleški dramski skupini Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik za glasbeno scensko produkcijo v predstavi The Tribe, Moengi in Gledališču Glej za najbolj inovativni avtorski pristop pri projektu Predstava Po Doris, amaterskemu mladinskemu odru SNG Nova Gorica za najboljšo predstavo v celoti, imenovano Šest oseb išče Williama, mladinski rock skupini Kombo C iz Nove Gorice ter fotografinjama Ani Debeljak in Ani Grom za najboljšo fotografijo.

Ideja festivala je bila združiti mlade ustvarjalce, ne glede na to, v kateri umetniški zvrsti ustvarjajo, je na predstavitveni novinarski konferenci povedal direktor festivala Matjaž Šmalc. Mladi so dobili vpogled v ustvarjalnost sovrstnikov iz vse Slovenije in vseh umetniških izrazov. Festival tako ni bil zgolj prostor pregleda najkakovostnejše mladinske ustvarjalnosti, temveč tudi prostor druženja, strokovnega diskurza ter izmenjave mnenj in izkušenj.

Deli novico: