NOVOGORIČAN ZDRSNIL S PRESTOLA: Kdo ga je izpodrinil?

Šport

Z novim letom je Mednarodna namiznoteniška zveza spremenila način izdelave kakovostne lestvice, zato je ta povsem premešana. Uvrstitve so precej drugačne tudi pri Slovencih, po več kot desetletju in pol ni več najvišje Bojan Tokić, ampak je to Darko Jorgić, ki se je prebil na 81. mesto, medtem ko je trikratni slovenski olimpijec iz Nove Gorice 93.

Bojan Tokić

Na lestvici, vsaj pri moških, ne kraljujejo več Kitajci, vodi namreč Nemec Dimitrij Ovčarov pred Kitajcem Fan Zhendongom in rojakom Timom Bollom.

"Pri ITTF so se pri izdelavi nove lestvice zgledovali po tenisu. Zdaj ne bo več tako pomembno, koga premagaš, ampak bo bolj v ospredju to, kaj na turnirjih dosežeš. Posledično bo treba igrati več mednarodnih turnirjev, zato sem že prosil slovensko zvezo za pomoč. Odpovedal sem se nagradi za bron na evropskem prvenstvu, a hkrati zvezo pozval, da mi pri udeležbi na turnirjih finančno pomaga. Kljub drastični izgubi mest se ne bom predal, še vedno si želim priti na olimpijske igre, morda celo z ekipo," nova uvrstitev Tokića, na katero je padel s 60. mesta, še po olimpijskih igrah v Riu pa je bil okoli 30. mesta, ni spravila v slabo voljo.

Prav tako ni razočaran, ker ni več najboljši Slovenec. "S tem, ali je nova lestvica pravična ali ne, se nima smisla ukvarjati. Treba se bo prilagoditi novim pravilom, da pa me je Jorgić prehitel, je povsem zasluženo. Enkrat je moralo priti do tega, s tem nimam nobenega problema, sprememba je povsem normalna, Darko igra fenomenalno, zasluži si še več kot 81. mesto. Ima neugoden sistem igre in po mojem mnenju bo v Parizu leta 2024 kandidat za olimpijsko kolajno. Mogoče bo kdo rekel, da govorim neumnosti, a po več kot 20 letih v tem športu tudi jaz vidim, kaj se dogaja," hvali svojega reprezentančnega kolega Tokić.

Darko Jorgić

Jorgić, ki se zdaj lahko pohvali, da ima tudi skalp prvega igralca sveta, ostaja na realnih tleh. "Ne mislim, da sem zdaj najboljši Slovenec. Bojan ima veliko uspehov, po tem mu zdaj nisem niti blizu. On je še vedno številka 1 v Sloveniji, a moj cilj je, da ga presežem. Prvi korak je ta lestvica. Moje želje so, da v tem letu pridem do okoli 50. mesta, leta 2020 pa si želim nastopiti na olimpijskih igrah. Za to potrebujem konstantnost, da bom redno premagoval slabše od sebe," meni Hrastničan. Tretji najboljši slovenski igralec je Deni Kožul na 140. mestu.

Po novi lestvici je zelo blizu Top 100 tudi najboljša slovenska igralka, Alex Galič je namreč s 167. napredovala na 103. mesto. Točno 100 mest za njo je Manca Fajmut. Pri ženskah vodita Kitajki Chen Meng in Zhu Yuling.