NOVOSTI V ŽELEZNIŠKEM PROMETU: Ob zamudi potniki upravičeni do višje kompenzacije

Slovenija

Evropski parlament je danes posodobil uredbo o pravicah potnikov v evropskem železniškem prometu. Spremembe pravil gredo v smeri izboljšanja informacij potnikom o njihovih pravicah, zagotavljanju boljše pomoči ljudem z zmanjšano mobilnostjo, boljšega dostopa za kolesarje, jasnejše obravnavo pritožb in večje kompenzacijo v primeru zamud.

Obstoječa pravila o pravicah potnikov v železniškem prometu so v veljavi od leta 2009 in zato potrebna prenove, so zapisali v Evropskem parlamentu.

Poslanci so podprli predlog, da bodo potniki lahko zahtevali kompenzacijo v višini 50 odstotkov cene vozovnice v primerih, ko bo imel vlak med 60 in 90 minut zamude. Če bo zamuda dolga med 91 in 120 minut, bo potnikom pripadalo povračilo 75 odstotkov vrednosti, v primeru daljših zamud pa bodo upravičeni do 100-odstotnega povračila.

Prav tako pa bo s spremenjenimi pravili potnikom na železniških postajah in vlakih na voljo več informacij, ki bodo morale biti natisnjene tudi na vozovnicah. Prav tako nova pravila jasneje določajo roke za reševanje pritožb v železniškem prometu.

S spremembo pravil želi Evropski parlament povečati tudi delež uporabe železnic in kolesarjenja v strukturi načinov prevoza, da bi zmanjšali vpliv prometa na okolje. Zato bi morali prevozniki v železniškem prometu po njihovem mnenju kar najbolj olajšati združevanje potovanj s kolesom in vlakom, zlasti bi morali dati na voljo zadostno število stojal za sestavljena kolesa v temu namenjenih prostorih na vseh vrstah potniških vlakov.

Deli novico:

Ali pa |  16 .11. 2018 ob  07: 46
Prideš na postajo in te naložijo na avtobus in peljejo do Divače, Pivke....Če bi hotu it z avtobusom, ne bi šel na vlak!!! Bumbar Mes.
r_locman |  15 .11. 2018 ob  20: 16
Japonska.... če pride vlak prej na postajo se opravičijo.
Slovenija..... čakaš vlak za Ljubljano, čakaš, čakaš..... čez 5 ur... čakaš, še vedno čakaš. Ko pride prodajalka kart in pove potencialnim potnikom, da je danes vlaku počla guma.
Kakšne |  15 .11. 2018 ob  18: 43
zamude. Pojdite malo s Transibirsko. 5185 km do minute točno.