O MEJI, MIRU IN SOŽITJU DVEH NARODOV: Dijaki obeh Goric pri predsedniku

Goriška

Predsednik republike Borut Pahor je v ponedeljek v predsedniški palači sprejel dijake Gimnazije Nova Gorica in klasičnega liceja Dante Alighieri Gorica, ki sodelujejo v mednarodnem projektu Eno mesto - dva naroda. Dijaki so Pahorju predstavili svoja razmišljanja o meji, miru, prihodnosti in sožitju dveh narodov, so sporočili iz urada predsednika.

V pogovoru so dijaki predstavili svoje poglede na razvoj in prihodnost EU. Prepričani so, da moramo vsi narodi za boljšo in skupno prihodnost med seboj sodelovati.

Vasja Butkovič iz Gorice in Matias Kocijančič iz Nove Gorice sta predstavila izkušnje enodnevne mednarodne izmenjave, ko sta imela priložnost spoznati razlike pri poučevanju in poteku pouka.

Ugotovila sta, da imata šoli različne učne načrte, da so uveljavljeni različni načini poučevanja in da imajo profesorji različne pristope. Veselita se novih izkušenj letošnje izmenjave, saj menita, da bi se morali prebivalci mest, ki sta si tako blizu, bolje poznati in bolj povezati.

Pahor je pozdravil njihovo sodelovanje in poudaril, da je projekt zelo blizu temu, kar tudi sam vidi v prihodnosti kot priložnost - dve Gorici, eno mesto. "To je zelo drzna zamisel in ni dvoma, da sproža številna vprašanja, terja določen čas, da dozori, vendar si dovoljujem misliti, da gre vaša zamisel Eno mesto - dva naroda po poti teh sanj," je dejal Pahor in dodal, da moramo za uresničitev tega projekta ohraniti Evropo in mir.

Če bomo uspeli ohraniti ta plemenita cilja, je Pahor prepričan, da obstaja veliko upanje, da bi nekoč dve mesti z različnima tradicijama postali eno urbano evropsko središče.

Novogoriška gimnazija je sicer nosilka zaključne slovesnosti Meja - naša zgodovina in naša evropska prihodnost, ki bo septembra ob mednarodnem dnevu miru potekala ob Pomniku braniteljev slovenske zemlje na Ceru. Pahor je častni pokrovitelj slovesnosti.

Namen obeh projektov je krepitev strpnosti v medsebojnih odnosih, sprejemanja drugačnosti in iskanje novih oblik sodelovanja. Pogovora sta se udeležila tudi podžupanja Mestne občine Nova Gorica Ana Zavrtanik Ugrin in župan Gorice Rodolfo Ziberna, so še sporočili iz urada predsednika republike.

Deli novico:

Bruh Borat |  06 .03. 2018 ob  09: 37
zgini v zgodovino