OSEM HRVATOV IMELO SVOJEGA SUŽNJA: Mučili so ga in pustili stradati

Svet

Hrvaško pravobranilstvo je proti osmim Hrvatom v starosti od 23 do 60 let vložilo obtožnico zaradi sužnjelastništva. Razkritje je pretreslo javnost. Moškega naj bi zadrževali na posestvu v kraju Draganići leto in pol, konec lanskega leta pa jim je uspel pobegniti. Zaradi slabega zdravstvenega stanja so ga hospitalizirali v bolnišnico v Karlovcu.

Rasim Čufurović naj bi prišel v mesto kot iskalec zaposlitve. Najprej je opravljal delo na polju v zameno za hrano. Bil je zapuščen in nihče, razen ene družine in prebivalcev Draganićev, ni imel stikov z njim. V letu in pol naj bi večkrat odšel, a se je vedno znova vračal, ker ni imel kam iti. V tem času naj bi ga maltretirali in zlorabljali. Ko so preiskovalci izvedeli, kaj se dogaja, so obkolili družinsko hišo. Po zaslišanju na sodišču jih je sodnik sicer spustil na svobodo, vendar se Čufuroviću lahko približajo do največ 50 metrov.

Ko je začel živeti na družinski posesti, naj bi ga osmerica Hrvatov s fizično silo in grožnjami prisilila, da je zanje delal brezplačno. Omejevali so mu svobodo, ga poniževali in stradali v pogojih, nemogočih za življenje, so sporočili s pravobranilstva. Spati je moral v garaži brez stranišča, ki so jo zaklepali. Pogosto naj bi ga pretepali tako močno, da je imel zlomljeno desno roko in spodnjo čeljust, imel je zlomljenih nekaj reber in opekline na prsih.

Uničevali naj bi njegova oblačila, ga strigli in mu barvali lase brez njegovega privoljenja. S tem so pri njem vzbudili strahospoštovanje, postal jim je popolnoma pokoren, nadzorovali so njegovo gibanje in socialne stike ter ravnali z njim kot s svojo lastnino, so sporočili s hrvaškega pravobranilstva.

Sicer naj bi moški imel v preteklosti težko otroštvo, kar naj bi vplivalo na njegovo življenjsko pot. Njegova družina je najprej živela v Veliki Kladuši, nato so se leta 1974 preselili v Cetingrad. V družini je bilo devet otrok, ki jih je odvzel Center za socialno delo iz Karlovca.

Deli novico:

vse |  22 .03. 2018 ob  16: 38
te kretene na dosmrtno prisilno delo in naj ves zasluzen denar nakazujejo njihovemu ''suznju''!