Pet nasvetov za zaposlitveni razgovor

Sprašujem se, kako je mogoče, da v informacijski dobi, ko je znanje na voljo en klik stran, nekateri kandidati še vedno ne razumejo procesa zaposlovanja. Cilj kandidata je pridobiti zaposlitev, da pa to doseže mora čez filter, ki se imenuje kadrovnik. S kolegi to predvidevamo brez pomislekov. Filter je navadno naprava, ki ločuje nečistoče iz neke snovi. V filtru tako ostanejo smeti. Seveda se tudi smeti reciklirajo in lahko v nekem drugem vzorcu postanejo osnovni gradniki. Recimo žagovina je lahko gorivo, ko jo stisnemo v briket. Po mojem mnenju med težje recikljive spadajo naslednji vzorci ...

"Nisem prav posebej izkušen v kadrovanju, sem pa vseeno opravil nekaj intervjujev. Svoje izkušnje lahko tako nadgradim s komentarji kadrovnikov iz drugih podjetij in tako sestavim seznam neželjenih lastnosti kandidata."

Vsevedneži

Težko boste našli človeka, ki bi z veseljem delal s pametnjakovičem. Tudi če ste mnenja, da bi podjetje z vašim prihodom veliko pridobilo in imate morda celo prav, vam kadrovniki odsvetujemo pristop vsevedneža. Morda res veliko veste o nekem poslu, ampak skoraj zagotovo veste zelo zelo malo o tem, kako poteka ta posel v podjetju, kjer ste kandidat. Aroganca je za vsevedneža takoj za ovinkom. Upam, da ni potrebna dodatna razlaga.

Slaba estetika

Prvi vtis je pomemben. To so naši starši dobro vedeli, ko so nas na primer 1. septembra poslali v šolo. Vsi lepi s počesanimi lasmi, v novih copatih in brez zamujanja. Za tovrstno priložnost toplo priporočam profesionalen pristop h garderobi. Spoštujte dejstvo, da si je nekdo vzel čas, da vam prisluhne in ponudi priložnost sodelovanja v timu, ki ga vsakodnevno neguje. Lahko da ste naslednji Mark Zuckerberg (Facebook) ampak tega žal ne bomo ugotovili skupaj. Trenirka in strgane kavbojke so lahko deal-killer!

Nimam domače naloge, sem pozabil

Ko je vaš status kandidat za zaposlitev to pomeni, da je vaša služba iskanje zaposlitve! Vaša domača naloga je tako iskanje informacij o podjetju s tehničnega vidika (ključni konkurenti, ključni kupci, poslovni rezultati) in iz vidika kulture v podjetju (kakšen je tim, vrednote ipd). Če na vprašanje "Ali veste, kaj je naša ključna prednost?" nimate odgovora ...

Delal bom, kolikor sem plačan

Ne pogovarjajte se o denarju, če niste povabljeni s strani kadrovnika. To bo kadrovnik začel, ko bo zaposlitev ponudil vam. Sicer pa denar ne sme biti odločilen faktor pri sprejetju ponujene zaposlitve! Če sprejmete zaposlitev za nekoliko manj, kot si želite, boste imeli obilico priložnosti in časa dokazati, da ste zvezdnik! Zvezdniški honorar v takem primeru ne bo težava!

Follow up

Bodite vljudni in se dan ali dva po vašem razgovoru zahvalite kadrovniku, v preprostem e-mailu ali kratkem telefonskem klicu, za njegov čas in mu ob priložnosti povejte, da ste bili navdušeni nad klimo v podjetju ter da nestrpno pričakujete njegov odgovor. Hitro se zgodi, da na razgovoru ne blestite najbolje. S preprostim follow-upom obstaja možnost, da bo kadrovnik opravil dodaten ogled vaše ustreznosti. Mogoče bo to the tipping point!

Deli novico:

JNA* |  08 .02. 2015 ob  19: 54
Zaradi takih managerjev a tovarne sploh obstajajo A je kakšna kje na novo odprta? Da pa o tipping pointih ne zgubljamo časa..... Zafurano je vse in to je dejstvo. Na državni upravi z stricem in teto verjetno ne potrebujete niti bolonca po novem... Toliko o tem...
kje |  12 .08. 2014 ob  21: 21
10
te sploh še pokličejo na razgovor??? In vsi ti nasveti, kako dobiti službo, mi grejo na bruhanje!!!!!!
ah kaj se da še dobit služba |  02 .06. 2014 ob  16: 58
preko kadrovika na razgovorih?mislim ,da ne.Razen ,če z vezo prideš na sam razgovor.
Derenda |  02 .06. 2014 ob  16: 42
Vedno se dela za denar! Ne pa samo za denar! Dela se tudi za izkušnje, za poslovne vezi, priložnosti, osebno zadovoljstvo! Če delaš samo za denar, si revež!
Izkušnje |  02 .06. 2014 ob  13: 49
kadroviki izbirajo kader kot jim ukaže direktor. Znanje in delovne izkušnje so zadnja stvar, ki je pomemna.
Še navadne delavce izbirajo le če je simpatičen. Vsi pa onljubljajo kako so pridni, delovni itd. Če so zanič pa okrivijo ne kadrovika temveč šefa, da ga ta ni dovolj poučil in animiral. Halo. Delavec mora biti voljen do dela, potem se bo tudi zanimal za izobraževanje in pridobivanje novih znanj. Če tega ni je vse larifari.
Razlika pa je v firmah, ki so v rokah malih podjetnikov in firm v 100 lasti posameznikov. Ti izbirajo vedno prave, saj je razvoj in rezultat poslovanja odvisen isključno od njihove izbire. V državnih firmah pa velja kot je zapisano v prvem stavku.
denar ne sme  |  02 .06. 2014 ob  12: 11
biti odločilen faktor za zaposlitev??? pa zakaj se hodi delat , zato da nas lahko kdo j.... v glavo?