PO SKORAJ 30 LETIH: V Eti Cerkno se obeta nova kolektivna pogodba

Gospodarstvo

V Eti Cerkno se vodstvo in sindikat SKEI pogajajo o novi podjetniški kolektivni pogodbi, ki je v tem podjetju še iz leta 1991. Kot je za STA pojasnil sindikalist Sašo Ristič, so od sredine novembra že zaprli nekaj poglavij, predvsem iz normativnega dela, odprto pa ostaja med drugim področje plačnega sistema in dopustov.

Sašo Ristič

Pogajanja o novi podjetniki kolektivni pogodbi so v Eti začeli 16. novembra, v tem tednu pa bo sledil tretji sestanek. Ristič, ki je sekretar regijske organizacije SKEI Idrija, meni, da bi lahko do konca februarja dogovorili vsa odprta poglavja. Predvsem pa je po njegovih besedah na potezi vodstvo Ete, ki mora pripraviti nov plačni sistem.

Z dosedanjimi pogajanji je zadovoljen, izpostavlja pa, da tovrstna pogajanja zahtevajo določen čas. Vesel pa je, da vodstvo kaže pripravljenost za ureditev nove pogodbe. V Eti trenutno še vedno velja podjetniška kolektivna pogodba iz leta 1991, ki pa je po mnenju sindikata zastarela.

Na odgovore vodstva Ete glede ocene pogajanj STA še čaka.

Doslej so, tako Ristič, uredili predvsem poglavja normativne narave, torej veljavnost pogodbe, razporeditev del, opravljanje dela v tujini in podobno. Odprta pa ostajajo poglavja o plačnem sistemu, ki ga mora vodstvo popolnoma prenoviti, kar pa vključuje tudi novo sistemizacijo del. Pogajanja potekajo tudi glede načina nagrajevanja, dopustov in podobno.

Za zaposlenimi v Eti je sicer zahtevno leto, saj so se v začetku lanskega leta soočali s preobremenjenostjo, ki ji ni bilo videti konca. Pojavljali pa so se tudi strahovi, da bodo celotno proizvodnjo preselili na cenejše trge. Slaba volja delavcev se je nekoliko umirila ob koncu leta, ko so osnovne plače v podjetju zvišali za pet odstotkov ter zaposlenim izplačali božičnico.

Večinski lastniki, švicarska skupina Ego, zagotavljajo, da stremijo k ohranitvi proizvodnje kuhalnih plošč in termostatov v Cerknem. Osnovni načrt optimizacije podjetja je sicer predvideval, da se bo Eta ponovno postavila na noge do konca leta 2017, a so zaradi težav z dobavami ta rok podaljšali do julija 2018. Do takrat mora po besedah vodstva postati konkurenčna ter poskrbeti za kakovost proizvodov ter pravočasno dobavo.

V Eti si kruh služi okrog 900 zaposlenih, soočajo pa se predvsem s pomanjkanjem specifičnih znanj, saj so v polmeru 20 kilometrov kar tri uspešna podjetja, ki potrebujejo zaposlene s podobnim znanjem. V proizvodnji predvsem pogrešajo vzdrževalce, zaradi česar se je proizvodnja na posameznih delovnih mestih lani večkrat ustavila tudi za več ur, so za STA pojasnili nekateri zaposleni.

Deli novico:

bucik |  16 .01. 2018 ob  05: 49
Od srede novembra so že zaprli nekaj poglavji,pove pa ne, da do srede novemra 2018 pa bodo zopet zaprli nekaj delavnih mest..To pa verjamemo..
@Sindikat zadnja postaja do brezposelnosti | danes ob 15:18 |  03 .01. 2018 ob  21: 06
Kaj je še slovenskega v sindikatih razen članov, ki plačujejo članarino?
Ojoj |  03 .01. 2018 ob  18: 30
Ristič bo zdaj naredu z Eto isto kot s Cimosom....on je na položaju zato da uniči podjetja....aTOMOS, LAMA in CIMOS.
Rnb |  03 .01. 2018 ob  17: 13
Ristič je v cimosu delal samo za svojo korist in korist cimosa,koliko je samo aneksov podpisoval v prid delodajalca pa ni edini,pravtsko Trajko Isovski zato nedobijajo malice v izplačilo oz 25% drugo pobere firma tudi nadure niso več toliko vredne kot so bile,to je kraja,kar se pa tiče uprave je zalostno da delavci božičnice ne dobijo uprava pa ja,kljub temu,da so delavci tisti,ki si bolj zalužijo saj oni so najbolj pomembni da sploh firma dela,naj naredijo malo revizijo,ker je vse še zastupljeno od prejšnjega režima,sramota sindikat bi moral odgovarjati
Sindikat zadnja postaja do brezposelnosti |  03 .01. 2018 ob  15: 18
Ristiću, kaj pa Cimos? Koliko let si držal štango kleptomanskemu vodstvu. Potem zamenjal preobleko za "delavske pravice". Danes si že na novih izzivih. Bravo naši. Delavci, prav tam je, take rabite, da vas lepo vrtijo naokoli. Še jih podprite.Slovenski sindikalizem je grobar podjetništva in delovnih mest. Ne boste verjeli, dokler še zadnji ne pristanete na cesti. Ko bo narod izbrisal sindikate, bo tudi s službami lažje. To so prodane duše, ki delajo samo za interese direktorjev.