PO TREH URAH ZAPRLI VRATA ZA JAVNOST: Razlog – pogajanja z Madžari so tajna

Slovenija

Komisija za nadzor javnih financ je zaradi tajnosti pogajanj z Madžari o sodelovanju pri drugem tiru današnjo sejo po skoraj treh urah zaprla za javnost. Še prej je več povabljenih gostov posvarilo pred posledicami "prodaje domačega premoženja Madžarom", iz koalicije pa je bilo slišati tudi očitke, da je seja "nov poskus onemogočanja dela vlade".

Nujno sejo komisije DZ za nadzor javnih financ so zahtevali v poslanski skupini Levica, kjer se po besedah poslanca Mateja T. Vatovca zavzemajo predvsem za izključitev tujega kapitala iz investicije. "Mi trdimo, da je vključitev Madžarske po eni strani škodljiva, po drugi pa nepotrebna," je poudaril.

Škodljiva je po Vatovčevi oceni tudi zato, ker bo Madžarska udeležena pri dobičku, medtem ko bodo stroški upravljanja podjetja 2TDK, v katerem bi z 200 milijonskim kapitalskim vložkom sodelovala Madžarska, padli na Slovenijo. V Levici so prepričani, da lahko Slovenija manjkajočih 200 milijonov evrov zagotovi sama.

Vlada ne razkriva zahtev Madžarov

Kritičen je bil do vlade, ki ne razkriva zahtev Madžarov v zameno za sodelovanje pri projektu. Vatovec se je skliceval na poročanja medijev in dejal, da naj bi vlada Madžarski odstopila oz. ji dala zemljišča v okolici Luke Koper, kar pa po njegovem ne rešuje ničesar. Luka bi dobila direktno konkurenco, država pa bi blokirala razvoj lastnega pristanišča, je opozoril.

Državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu in vodja projekta drugi tir Jure Leben je izpostavil, da imajo temelje za začetek uradnih pogajanj, zato je vlada sprejela pobudo, ki je bila 22. decembra poslana v DZ na odbor za zunanjo politiko. S tem je zavrnil očitke Levice, da se vlada s sosednjo državo pogaja brez zakonske podlage.

Izpostavil je, da so v minulem letu tekli neformalni pogovori, ne pa pogajanja. "Neformalni pogovori niso tekli o lastništvu v Luki Koper, o odpiranju koncesije, o kakršnemkoli najemanju v koncesijskem območju, o kakršnikoli aktivnosti, ki bi bila konkurenčna dejavnosti Luki Koper, o neposrednem dostopu do morja ali o lastništvu v infrastrukturi," je poudaril.

Velik in zahteven projekt

Drugi tir je po Lebnovih besedah velik in zahteven projekt, vlada pa ga je pripeljala do točke, ko lahko začnemo s pripravljalnimi deli. Izvedba del, kot je spomnil, stoji zaradi ustavne pobude. Leben je predlagal, da se seja zapre za javnost, da bi pobudo za pogajanja tistim, ki so do vpogleda upravičeni, natančneje predstavil.

Z Vatovčevim uvodom ni bil zadovoljen niti poslanec SMC Igor Zorčič, ki je izpostavil, da poslanec predstavlja enake argumente, s katerimi je Levica sodelovala v referendumski kampanji o zakonu o drugem tiru, "za katerega pa vemo, kako se je zaključil".

Pred morebitnimi škodljivimi posledicami sodelovanja Madžarov v projektu so posvarili tudi številni vabljeni na sejo. Miha Jazbinšek, ki se ukvarja s skladnostjo prostorskega planiranja in izvajanja projektov z zakonodajo, se je ponovno zavzel za "cenejšo in ekološko manj sporno traso". Direktor SŽ-projektivnega podjetja Edmund Škerbec pa je spomnil, da trasa ustreza vsem zahtevam, kakršnekoli spremembe trase pa, kot je dejal, ne bi zahtevale manjših popravkov gradbenega dovoljenja, ampak povsem nov postopek.

Madžarsko gospodarstvo dolgoletni partner Luke Koper

Peter Majcen iz Konfederacije sindikatov 90 Slovenije je na seji izpostavil, da je madžarsko gospodarstvo dolgoletni partner Luke Koper, koprsko pristanišče pa je po njegovih besedah verjetno najpomembnejša vstopna in izstopna točka do morja. "Razumljivo je, da se take komitente skuša obdržati, nerazumljiv pa je način, s katerim praktično vabimo novega gospodarja v lastno hišo," je poudaril.

Novi predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel je medtem dejal, da ima Luka samo en interes - komercialnega. Za nas je drugi tir pomemben, upajmo da bo slej ali prej prišel, je dejal. Predsednik sveta delavcev Luke Koper Mirko Slosar je vladi čestital za uspeh na referendumu o zakonu o drugem tiru, pri tem pa izrazil prepričanje, da bi zakon padel, če bi bi bilo referenudmsko vprašanje, ali želimo dati zemljišča Madžarom.

Slovenija naj bi Madžarom zagotovila 50.000 kvadratnih metrov 

Levica sicer komisiji v sprejem predlagala sklepe, da pogajanja z Madžarsko potekajo nepregledno in mimo postopkov, predpisanih z zakonom o zunanjih zadevah, da naj komisija vlado pozove k ustavitvi pogovorov z Madžarsko, dokler pobude za sklenitev pogodbe ne potrdi odbor DZ za zunanjo politiko, ter naj ji vlada v sedmih dneh predloži načrt izgradnje drugega tira brez kapitalske udeležbe Madžarske.

Generalni direktor podjetja 2TDK Metod Dragonja je pojasnil, da morebitna izključitev Madžarske iz projekta ne bi pomenila le, da mora Slovenija zagotoviti dodatnih 200 milijonov evrov, ampak bi moralo podjetje 2TDK, ki je že pridobilo 109 milijonov evrov vredno nepovratno subvencijo Evropske komisije za graditev sedmih tunelov na progi, ta sredstva vrniti. Če želimo sredstva počrpati, moramo zagotoviti vse druge vire, ki so bili predvideni v prijavi na razpis, je pojasnil.

Po poročanju medijev naj bi Slovenija Madžarom zagotovila 50.000 kvadratnih metrov znotraj državnega prostorskega načrta, na katerega pa bi se lahko širila Luka, Vatovca pa je zanimalo, če se vlada zaveda, da gre za strel v koleno lastnemu podjetju. Leben je Vatovca večkrat opozoril, naj ne zavaja in ponovil predlog o zaprtju seje. Predsednik komisije Andrej Šircelj mu je po skoraj treh urah razprave tudi ugodil.

Deli novico:

Šerif |  11 .01. 2018 ob  17: 09
Pa saj ima Antolovič poln kufer šoldov in naj založi denar ker ima luko tako rad .Kaj ze za njega Glavino itd ...300 miljonov .....mala malica
ira |  11 .01. 2018 ob  17: 07
primoska postaja socialna bomba
ODPRITE OČI
Madzari |  11 .01. 2018 ob  16: 54
-5
Bo Vatovec zrihtal denar je uspesn podjetnik in biznismen . Jaz ne vem zakaj nekdo drug ce imamo mjega dejmo mu to moznost, res ne razumem pa tako fejst fant je ...
Vatovec |  11 .01. 2018 ob  16: 52
Lepo te prosim samo se ti si manjkal, ma kaj nismo ze dovolj v k.. ma kje najdemo mi te talente.
Mesto |  11 .01. 2018 ob  16: 51
Evo novi obrazi isto bo z Sarcem na drzavnozborskih sami novi obrazi in pol spet vidimo kam pes taco moli ma mi slovencki smo prav eni hlapcki bili in bomo nazalost vedno nas negdo n.. recejo ma v resnici se samo nastavimo.
Kopee |  11 .01. 2018 ob  16: 48
-1
Ma Antolovic lahko kupi Luko in cel Koper . Ma kaj vi pisete. Katastrofa neizobrazena.
izdajalci@ |  11 .01. 2018 ob  16: 47
-5
Kaj ima veze Popovic , ma kaj mesate hruske in jabolka . On nima sefa tako kot ostali z Maticem na celi.
Joza@ |  11 .01. 2018 ob  16: 45
-5
Ne mlati prazne slame edini ki se zavzema za obcane , ce njega ne bi bilo bi bila Luka ze zdavnaj prodana . Dokler je ne bodo nicesar prodali . Pa zakaj jih v Ljubljani tako moti nas zupan . Niti Matic ga ni mogel prevarati, njega so postavili ker so mislili da bo nadvladal zupana da se ga bo bal. pa je dobil brco ker ni uspel . Ale toliko o ispesnosti Matica zdaj bo dobil drugo sluzbico sicer malo slabso ker ni opravil dela za njegove nadrejene .
@Istra |  11 .01. 2018 ob  16: 43
Kdaj???
Istra |  11 .01. 2018 ob  16: 35
Cim prej na ulice...oz na titov trg in pokazat vrata tem ki mislijo da so od boga poslani...
Joža |  11 .01. 2018 ob  16: 29
In v tej zgodbi aktivno sodeluje koprski župan...
Tifozi |  11 .01. 2018 ob  16: 26
Tej v ljubljani so ga dobro zapoprali..amen
1