PO VSEJ EVROPI ZAOSTAJAJO URE: Kriv je spor med Srbijo in Kosovom

Svet

V zadnjih dneh je marsikdo opazil, da ure na elektronskih napravah, kot so pečice in budilke, zaostajajo. Razlog so težave v elektroenergetskem sistemu celinske Evrope, natančneje je kriv spor med Srbijo in Kosovim, so sporočili iz Evropskega združenja sistemskih operaterjev elektroenergetskega omrežja. Nujna je politična rešitev.

Kot pojasnjujejo v združenju ENTSO-E, je elektroenergetski sistem celinske Evrope veliko sinhronizirano območje, ki se razteza od Španije do Turčije in od Poljske do Nizozemske. Obsega 25 držav, vključno s Slovenijo. Standardizirana frekvenca električnega omrežja v območju je 50 hercev, a se območje že od sredine januarja sooča s stalnimi odmiki od te frekvence. Povprečna frekvenca v evropskem sistemu od sredine januarja do danes je okoli 49,996 herca.

Za odstopanja je kriv primanjkljaj v proizvodnji električne energije; trenutno primanjkuje okoli 113 gigavatnih ur elektrike. V ENTSO-E so s prstom pokazali na Kosovo in Srbijo oz. "politična nesoglasja med srbskimi in kosovskimi oblastmi". Zmanjšanje povprečne frekvence prizadene tiste električne ure, ki se ravnajo po frekvenci elektroenergetskega sistema. Te ure trenutno zaostajajo za šest minut.

Kot poudarjajo v združenju, tovrstnega primera v preteklosti še ni bilo, deviacije pa se morajo nemudoma končati. "Odgovoriti je treba na vprašanje, kdo bo kompenziral to izgubo," so zapisali.

ENTSO-E skupaj z nacionalnimi operaterji trenutno išče morebitne tehnične možnosti za rešitev nastale zagate. Hkrati pa v združenju pozivajo evropske in nacionalne politične voditelje, naj zagotovijo rešitev za politično stran problema.

Kot še dodajajo, je ure mogoče na pravilno vrednost nastaviti ročno, vendar jih bo v tem primeru potrebno ponovno resetirati, ko bo sistem okreval na normalno frekvenco. Če uporabniki ne storijo ničesar, se bodo ure "popravile" same, ko se bo stanje v sistemu normaliziralo.

Združenje ob tem navaja, da bodo odmike od normalnega stanja predvidoma popravili v tem tednu, nato pa bo potrebno nadoknaditi manjkajočo energijo. "Povratek sistema na normalno stanje bi lahko trajal nekaj tednov," so še dodali.

Deli novico:

Izolan |  08 .03. 2018 ob  07: 07
Ni čudno, saj je le vojno območje.
zoran13 |  07 .03. 2018 ob  23: 11
BUTAN PLIN

V Livadah je nastal podoben problem zaradi nihanja frekvence, posledično zaradi zamenjave standardnega plinskega gretja v stanovanjskih blokih z klimami in toplotnimi črpalkami. Zaradi tega pa samodejno ugašajo plinski bojlerji, kar povzroča velike probleme Butan plinu. Še vedno pa je uparjeni plin mešanica po 2,76160 €/m3, kar je mnogo mnogo več od tistega kar so obljubljali ob vselitvi. Že zelo zelo daleč do zemeljskega plina.
Koprcan |  07 .03. 2018 ob  19: 56
V italijo vsak dan berem casopis: albanec ukradu, albanec ubil, albanec vstopil v fernetti ki je imel tiralico, albanec uno albanec tretje...skratka ni da ni....droga, kraja, posilstva, ubijanje, pretepi, prostitucija, itd...pol ne mi tezit da so srbi neznosni ali ne vem kaj.
Nike |  07 .03. 2018 ob  17: 48
Samo da spomnim. Leta 1999. tokom drugega dne bombardiranja iz strani NATO je uničen popolnoma nov avtomatski sistem regulacije elektro energetskega sistema Srbije "Nikola Tesla", vreden več desetin milionov dolarjev. Tekom tri meseca so metali grafitne bombe na cel sistem daljnovodov in pahnili že siromašno srbijo 50 let nazaj. Zdaj se sprašujejo za frekvenco. Bedno je da boli glava.
Hah |  07 .03. 2018 ob  17: 13
No, pa dejmo še vsi na 1x dat filat električne avtomobile.....jao jao kaj nam delajo politiki ej, še tam kjer veze nimajo delajo probleme!
Ma jaz sem takoj za srednji vek......
Tocno to |  07 .03. 2018 ob  14: 49
Redukcija kar je stalnica v bosni itd..po tri dni elektrike..pa vi si mislite kako brez tv ajoojj
iskreni |  07 .03. 2018 ob  13: 49
Zanimiv primer brez precedensa. Iznajdlivo rešitev za pomankanje el. energije so našli, rekel bi tudi upravičeno, zagotovit delovanje sistema in zagotoviti energijo vsem odjemalcem. Je pa zaskrbljujoče, saj bi to z obstoječo politiko forsiranja uporabe obnovljivih virov in ukinjanjem tradicijonalnih podpornih sistemov, lahko postala stalna praksa, ki na koncu lahko pripelje tudi do redukcij. Medtem nekateri še vedno fantazirajo o preusmeritvi transporta na baterije.
Ajnštajn |  07 .03. 2018 ob  12: 44
Evo na , sedaj se bo zaradi Balkancev še Zemlja ustavila.