POBEGLI MAMIĆ: Hrvaška razpisala mednarodno tiralico

Svet

Na Hrvaškem so danes razpisali mednarodno tiralico in evropski priporni nalog za svetovalcem nogometnega kluba Dinamo Zdravkom Mamićem, ki je bil 6. junija nepravnomočno obsojen na šest let in pol zapora zaradi finančnih malverzacij v Dinamu. Mamić je dan pred objavo sodbe pobegnil v Bosno in Hercegovino.

Mamić je pred razglasitvijo sodbe odšel v BiH, saj ima tudi njeno državljanstvo.

Za Mamićem so razpisali mednarodno tiralico in evropski priporni nalog, ker hrvaški zakon določa pripor v primeru nepravnomočnih sodb za osebe, ki so obsojene na več kot pet let zapora. Mamić pa se je s pobegom v BiH izognil izvajanju zakona.

Poleg hrvaškega državljanstva ima Mamić tudi državljanstvo BiH, ki svojih državljanov praviloma ne izroča drugim državam. V skladu z mednarodnimi zakoni bodo oblasti v BiH na temelju mednarodne tiralice morali prijeti Mamića in ga zaslišati, ali soglaša z izročitvijo na Hrvaško.

Mamić je po objavi hrvaške sodbe napovedal, da se ne bo vrnil na Hrvaško do pravnomočne sodbe, ker je prepričan, da je nedolžen. Obenem pa je tudi povedal, da bo rajši bil v zaporu v BiH kot na Hrvaškem. Hrvaški pravni strokovnjaki ocenjujejo, da bo do pravnomočne sodbe minilo najmanj leto dni.

Evropski priporni nalog velja za države članice EU. Hrvaška lahko računa z Mamićevo izročitvijo, če bo še zmeraj najmočnejši mož hrvaškega nogometa vstopil v kakšno izmed članic EU.

Zoran Mamić

Sodišče v Osijeku je prejšnji teden nepravnomočno obsodilo Zdravka Mamića na šest let in pol zapora, njegovega brata Zorana Mamića na štiri leta in 11 mesecev zapora, izvršnega predsednika hrvaške nogometne zveze Damirja Vrbanovića na tri leta zapora in davkarja Milana Pernarja na štiri leta in dva meseca zapora.

Sodišče je ugotovilo, da so oškodovali zagrebški klub za najmanj 15,3 milijona evrov kot tudi državni proračun za skoraj 1,6 milijona evrov. Prav tako je sodišče določilo, da bodo obsojenci morali vrniti nezakonito pridobljen denar in nepremičnine.

Deli novico:

cudno  |  13 .06. 2018 ob  10: 00
da pri sosedih nic ne zastara ;)
Pri nas |  13 .06. 2018 ob  09: 14
imamo navado krivcem omogočiti zastaranje, če pa ne, pa se jim da pogojna, nakradenega pa ni potrebno vračati in tu me prav briga levo, desno, po sredini... premalo kaznovani kriminalci so vsi tajkuni in politiki ala Janša, Jankovič, Bavčar, Časar, Lovšin, Senica, Kučan, Šrot, Erjavec... lahko dodajate po mili volji, nič ne boste zgrešili. Vsi so isti in med seboj zmenjeni! Vsi imajo masla na glavi za izvoz. Vse to v zapor in nove ljudi na oblast!
JUNAK pa TAK |  13 .06. 2018 ob  08: 43
Drugače povedano: desničarska fašistoidna neotesana balkanksa skorumpirana BAGRA.
In še drugače povedano: Slovenija = Hrvaška.
Nuff said.
jurij |  12 .06. 2018 ob  22: 11
takih kvazi junakov , ki stisnejo rep med noge ko jih ulovijo imamo v Sloveniji za izvoz!
* |  12 .06. 2018 ob  21: 56
debil
* |  12 .06. 2018 ob  19: 58
-3
Desnica, vse zapirajo. V Sloveniji bi ga morda, morebit osumili možnega, morebitnega, ne ravno pohvalnega dejanja, kar pa bi opustili takoj, ko bi se prikazala modra kuverta za rdečega sodnika.
Lupen |  12 .06. 2018 ob  19: 46
Naj ponudijo par 10 jurjev,marsi kdo bi ga pripeljal na hrvaško sodišče
Mamiču mamicu ti |  12 .06. 2018 ob  18: 49
Tudi pri nas imamo enega podobnega.